Dit is het Boekenjaar 2020 van ... Debbie
Wat is je belangrijkste moment van 2020 op boekengebied?
Lockdowns! Halve, hele, harde, zachte, strenge, milde, wat een rámp voor allerlei bedrijven en organisaties, maar toch ook zeker voor de boekhandels. Het valt te betwisten of een boekhandel een essentieel product verkoopt, maar persoonlijk vind ik dat er geen andere methode zo goed en gezond is om een verplicht thuiszitten door te komen dan ladingen boeken te verorberen. Wat jammer om zo'n verkoopjaar te hebben, om zo veel boeken op de planken te hebben, op de tafels en in de etalages en dan deze tegenslag te krijgen, zeker in de allerbelangrijkste maand van het jaar. Ik ben heel erg vóór strenge coronamaatregelen, omdat we het simpelweg anders niet onder controle krijgen en levens zijn nog steeds belangrijker dan geld. Maar zuur en wrang is het evengoed wel. Ik heb bij de lokale boekhandel een stapel boeken besteld, om een heel klein handje te helpen.
Heb je je Reading Challenge gehaald?
Nog niet eens een beetje! Ik blijf mijn Challenge telkens op 100 boeken zetten omdat ik dat vroeger makkelijk redde en ik terug wil naar die prachtige tijden. Geloof het of niet, maar Hebban is hard werken, ook al zit ik de ganse dag op mijn kont achter de computer. 's Avonds ben ik fysiek en mentaal moe en dan is bankhangen en Netflixen een stuk passiever dan lezen. Ik ben ook een smartphone-addict, dus dat stomme en eindeloze scrollen zit me ook in de weg. Gelukkig baal ik er momenteel wel zo erg van dat de kans dat ik er ook wat aan ga doen vrij groot is. Want kom aan, lezen is toch echt, écht veel leuker dan tijdlijnen vol gedram.
Welk boek dat je in 2020 las is jouw boek van het jaar?
Ik las geen boeken dit jaar (zei zij mokkend). Ja, ik las er wel een paar. Mijn boek van het jaar 2020 is Lekker Boekie! van Bas Steman over de jongensleesclub Nescio. Ik kreeg zo'n enorme leeszin van dat boek en dacht voor het eerst, na tig leesbevorderende activiteiten, campagnes, boeken, teksten, stukken te hebben gezien in de loop der tijd: dit is er eentje die werkt! Wie dit boek leest en níet de leeskriebels krijgt is echt reddeloos verloren. Als meer ouders, lezers, leraren nu eens zo'n leesclubje beginnen ...
Het boek is niet alleen geschikt voor pubers zelf of ouders van onwillige lezers. Het is inspirerend voor elke boekliefhebber.
Wie is je favoriete boekverkoper?
Tiemen Zwaan van American Book Center in Amsterdam. Een liefhebber van de fantastische genres en daarmee helemaal mijn favoriete boekverkoper. Zijn twitterfeed is er eentje van een geek en daar hou ik van. Tiemen kan uitstekend leestips geven, is altijd op de hoogte van de nieuwste titels in scifi & fantasy en is enorm belezen. Hij stelde onlangs voor mij een Booklover Box samen vol fantasy op basis van mijn voorkeuren (en een dozijn foto's van de stapels boeken die ik dit jaar heb gekocht) en voor Martijn een box vol sciencefiction en daarmee sloeg hij de spijker op zijn kop. Tiemen kan vol passie vertellen over de boeken die hij leest en dat soort boekverkopers kom ik in 'mijn' genre toch niet zo heel vaak tegen. Als ik écht niets meer te lezen heb (ik gok de zomer van 2033), weet ik dat ik hem aan zijn mouw kan trekken en hij me een boek kan aanraden waar ik helemaal blij van word.
Met welk boek ga je 2021 in?
Wie mijn boekenkast en boekstapels heeft gezien, weet dat ik altijd wel een 'beetje' keuzestress heb bij het kiezen van een volgend boek. Momenteel ligt er een aantal recensieboeken op me te wachten, maar voor de vrije keuze wordt het mogelijk Over the Woodward Wall van A. Deborah Baker (pseudoniem van Seanan McGuire). Het boek zat in mijn ABC Booklover Box en het ziet er prachtig uit. Ik kijk er ook naar uit om af en toe een verhaal mee te pakken uit The Road to Woop Woop and other stories van Eugen Bacon, een African-Australian auteur die vertegenwoordigd wordt door het agentschap waar ik in mijn vrije tijd auteurs voor scout. Ook dat boek ziet er fantastisch uit, intrigerende cover. Het is een verhalenbundel vol speculatieve fictie.
Naar welk boek kijk je uit in leesjaar 2021?
Ik heb op mijn wensenlijstje staan: de nieuwste van Jeff VanderMeer, Hummingbird Salamander. Ik heb nog heel veel boeken van hem liggen om te lezen, maar elk nieuw boek fascineert me direct. VanderMeer is niet een gemiddelde schrijver, met begrijpelijke verhalen. Hij zoekt enorm de grens op van het bevatbare en dat vind ik heel spannend. Ook kijk ik uit naar Mother, een fotoboek van Marsel van Oosten. Mijn religie is die van Moeder Natuur en ik bekijk haar graag onbeschaamd in al haar glorie. Ik heb thuis een paar van die standaards staan voor opengeslagen boeken en daar staan altijd fotoboeken in. Als ik zin heb draai ik een bladzijde om en zie ik een paar dagen een andere plaat.
En ik moet niet liegen, er zijn nog minstens duizend boeken die in 2021 uitkomen en ik echt moet hebben. Zoals Black Sun van Rebecca Roanhorse en, en, en ... De vooruitblikken op het voorjaar van 2021 die we zelf plaatsen doen me ook geen goed. Vooral die van Literatuur & Romans (morgen online!) gaat me weer flink wat duiten kosten.
Hoe ziet jouw Hebban Reading Challenge 2021 eruit?
Zoals gezegd blijf ik mijn Challenge koppig op 100 boeken zetten. Het is voor mij een doel, een lichtje in de verte en een stok achter de deur om die stomme telefoon en dat doomscrollen achterwege te laten. Ik heb dezelfde plannen als altijd: een deuk slaan in de stapels nieuwe boeken op de eettafel, zodat we ook weer eens avondeten aan tafel kunnen eten in plaats van met een bordje op de knieën voor de televisie (I'm kidding, dat laatste blijven we zeker doen, hoe bingewatchen we anders heel Stranger Things nog een keer?). Daarnaast wil ik graag veel korte verhalen lezen, nieuwe auteurs ontdekken, en af en toe een klassieker meepakken. Dit jaar lukt het bovendien wellicht wél om de Hugo Awards shortlist te lezen.