Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Community /

Dit las de Hebban Crew in maart: 'De onsterfelijken' en meer

door Hebban Crew 16 reacties
Aanstaande zondag is het Hebban Uitleesdag, waarop we massaal dat ene boek oppakken dat op ons ligt te wachten om uitgelezen te worden. Om je te inspireren blikt de Hebban Crew maandelijks terug op álle boeken die zij de afgelopen maand lazen, en hoe het staat met hun Hebban Reading Challenge.

Roos las

Dageraad boven de boete
Het onzichtbare leven van Addie LaRue

Ik heb in maart flink wat leesuren gemaakt, maar helaas zie je dat niet terug op mijn Gelezen-plank. Ik las deze maand namelijk vooral heel veel fragmenten van Nederlandse debuten, voor een selectiecommissie waar ik onderdeel van uitmaakte. Er zaten prachtige verhalen tussen! Binnenkort kan ik daar veel meer over vertellen. Gelukkig heb ik tussendoor wel tijd gevonden om Dageraad boven de boete te lezen, de prequel van de 'Hongerspelen'-serie die deze maand verscheen. Ik vond hem zeker niet zo goed als de originele serie. De hoofdpersonages waren wat mij betreft wat minder memorabel. Collins zet sterk in op de nostalgische gevoelens van fans door steeds te verwijzen naar al bekende personages en liedjes die in de oorspronkelijke reeks voorkomen. Maar ik vond het mooi om te zien hoe ze de gaten in Haymitch' geschiedenis opvult en ik heb erg van het lezen genoten.

'Vorig jaar heb ik een paar TikTok-hypes opgepakt met wisselend succes.' – Roos

Nu ga ik een beetje valsspelen door nog even een boek in de schijnwerpers te zetten dat ik eind februari al uitlas: Het onzichtbare leven van Addie LaRue. Vorig jaar heb ik een paar TikTok-hypes opgepakt met wisselend succes: sommige waren fantastisch, andere nogal clichématig. Deze hoorde absoluut bij de eerste categorie. Een verhaal met een bijzonder uitgangspunt, onverwachte wendingen en een mooi einde. Zeker een aanrader! Ik ben van plan om meer te lezen van V.E. Schwab dit jaar.

Socialmediamanager Roos houdt van gedichten, verhalen over boerderijdieren en van schrijven in de kantlijn. Ze studeerde literatuurwetenschap en zoekt sindsdien (meestal tevergeefs) naar apokoinous.

Wouter las

De onsterfelijken
Man maakt stuk

Maart is één van mijn lievelingsmaanden. De Boekenweek vindt plaats, de lente begint, ik ben jarig en dit keer begon ik ook nog eens als redacteur bij Hebban! Een omgeving als deze – met altijd wel een stapel boeken binnen handbereik – werkt hartstikke motiverend. Inclusief het Boekenweekgeschenk las ik namelijk maar liefst zes boeken. Reden om mijn Hebban Reading Challenge iets omhoog bij te stellen. De onsterfelijken van Chloe Benjamin was mijn absolute favoriet. Ik huil niet snel bij een boek, maar moest dit keer toch echt even goed slikken af en toe. Vier broers en zussen krijgen in 1969 van een waarzegster te horen wanneer ze zullen sterven, met uiteenlopende sterfdata. Het boek is opgedeeld in vier delen, in elk deel staat een ander familielid centraal. Ze gaan stuk voor stuk hun eigen weg, maar altijd met de dood als bungelend zwaard van Damocles boven hun hoofd. Magisch, maar ook tragisch.

'Mijn eerste maand bij Hebban is meteen een succesvolle: ik las een paar boeken die zomaar mijn favoriete boeken van het jaar kunnen worden!' – Wouter

Verder las ik onder andere Man maakt stuk van Maurits de Bruijn. Dit boek stond al lange tijd op mijn Wil ik lezen-lijst. Als homoseksuele jongeman was ik namelijk benieuwd hoe de Bruijn de leefwereld van zijn queer hoofdpersoon David vormgeeft. David heeft last van een groep hangjongeren die buiten zijn deur voor overlast zorgt. Als kunstenaar besluit hij om die frustraties op een nogal onconventionele manier te gebruiken. Dat zorgt voor een spanning die tot het einde toe voelbaar was. Tegelijkertijd bevat het boek soms haast essayistische passages over onderwerpen zoals seksualiteit, identiteit, vriendschap en kunst. Ik vind het dan ook meer dan terecht dat Man maakt stuk is genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2025.

Redacteur Wouter houdt van literaire boeken met LGBT-thema's, romantasy en de Griekse mythologie. Hij publiceerde tot dusver twee boeken van zijn trilogie 'Lust & Luxe' bij HarperCollins.

Sander las

De krater
Strovuur

Het was natuurlijk Boekenweek en ik las met enorm veel plezier het Boekenweekgeschenk De krater van Gerwin van der Werf. Ik vond het een van de leukste Boekenweekgeschenken die ik ooit las, dus wat mij betreft is de verhalenwedstrijd een schot in de roos. Afgelopen zaterdag was ik aanwezig op de Nacht van de Literatuur in Amersfoort. Door de superleuke interviews met de auteur die ik bijwoonde, werd ik aangespoord om Strovuur te lezen – het boek dat volgens Van der Werf het meest lijkt op 'zijn' Boekenweekgeschenk.

'Je niet-superieur voelen aan Elvin, dat is nog een hele klus.' – uit Strovuur

Ook in Strovuur volgen we twee jonge, eigenzinnige hoofdpersonages tijdens een roadtrip in een oude auto. In het interview vertelde de auteur over het startpunt van de roman. Dat hij graag een boek wilde schrijven waarin een Mitsubishi Sapporo de hoofdrol speelde, en dit wilde samenbrengen met het stelen van een reusachtig muziekboek. Twee onmogelijke onderwerpen, twee onmogelijke hoofdpersonen. Ik heb het met bijzonder veel plezier gelezen.

Hoofdredacteur Sander leest vooral spannende boeken en non-fictie, af en toe een roman, en luistert graag naar podcasts. Onder de naam Jens Vern schrijft hij thrillers. Hij maakt deel uit van schrijverscollectief CrimeSquad.

De boekentips van de Hebban Crew

De boeken die we noemen in ons maandelijkse leesoverzicht zijn volgens ons echte aanraders. Daarom verzamelen we ze in een handige lijst, zodat je het hele jaar door de mooiste, meest interessante boekentips van de Hebban Crew direct bij de hand hebt. Welke ga jij als eerste lezen?

Bekijk onze boekentips

Suzette las

Happy Place

Deze maand was het voor mij weer tijd voor een nieuwe Emily Henry! Een paar keer per jaar denk ik bij mezelf: ja, ik moet echt weer een Emily Henry lezen. Happy Place lag deze keer op mij te wachten. Het boek verhaal over een groep vrienden, twee exen en een onvergetelijke zomer. Als je nog last hebt van winter blues en hunkert naar de zomer, dan zit je met Happy Place goed. Daarnaast weet Henry altijd de juiste diepte aan te brengen in haar liefdesverhalen. Ze gaan niet alleen over romantische relaties, maar ook over vriendschappen, familie en persoonlijke ontwikkelingen. Je wordt meegesleept door het verhaal en toch blijft het luchtig en heerlijk weg te lezen.

'Ik las deze maand minder boeken dan gehoopt, maar ben door ons Boek van de Maand ook op een aantal mooie titels gestuit die ik aankomende maand zeker uit wil lezen.' – Suzette

Nu ik Happy Place uit heb, heb ik alleen People we meet on vacation nog niet gelezen. Het is beangstigend om te bedenken dat er geen oneindige stroom van Emily Henry-boeken bestaat, want haar feelgoodromans zijn echt mijn geluksmomentjes. Gelukkig komt er dit voorjaar weer een nieuwe roman van haar hand uit. Geweldig groots mooi leven verschijnt eind april. Hopelijk verschijnt er van Happy Place ook snel een Nederlandstalige editie.

Op Suzettes boekenplank vind je voornamelijk klassieke en hedendaagse literaire fictie. Ook feelgood, cosy fantasy en boeken over feminisme zul je daar regelmatig terugvinden.

Anouk las

De redding
Krekel

Het begint langzaam te komen, die leeslust! Ik las naast het Boekenweekgeschenk (wat heb ik geláchen) en Headshot als Hebban Boek van de Maand ook The Way of Kings van Brandon Sanderson uit. Ik ben inmiddels al een goed eind in het tweede boek, Words of Radiance. Tussendoor las ik ook nog De redding van Judith Koelemeijer, omdat ik het verhaal zo interessant vond. In 2010 belandde de zeventigjarige Leah met haar auto in de Leidsevaart. Er stonden allemaal mensen op de kant te kijken, maar slechts één van hen sprong het ijskoude water in, studente Mirjam. Ik vond het eerste deel heel sterk, waarin het voorval beschreven wordt en je tussendoor meer leert over wat de twee vrouwen heeft gevormd tot wie ze die avond zijn. Het tweede deel over de nasleep vond ik minder goed, toch ben ik blij weer eens non-fictie te hebben opgepakt.

'Doen? Meisjes kunnen niks doen? Brandnetels plukken, ja. En truien breien. En verder hun kop houden, dát kunnen ze.' – uit Krekel

Ik was van plan om Krekel van Annet Schaap langzaam te lezen, maar dat mislukte gigantisch. Ik ben dol op sprookjes en ik hou van de manier waarop Schaap bekende verhalen een eigen twist geeft en er een heel nieuw verhaal van maakt. In Lampje is dit De geheime tuin, een van mijn favoriete kinderboeken. Ik herkende veel elementen uit 'De zes zwanen' in Krekel, tot en met de verleiding van het warme, lekker geurende bad aan toe. Mijn emoties schoten alle kanten op. Ik stond meerdere keren op het punt van huilen om Krekel en Eliza, net zoals ik moest lachen om de Sheriff, stiekem bewondering had voor de genadeloosheid van Duifje en stond te juichen bij de groei van Krekel. Hè, wat een prachtig kinderboek. Als je het ook wilt lezen en een stok achter de deur nodig hebt, we lezen het boek tot en met 6 april samen in de Hebban App!

Redacteur Anouk leest zo'n beetje alles, maar heeft een duidelijke voorkeur voor fantasy, kinderboeken en 'queen of crime' Agatha Christie, die ze nooit onbenoemd kan laten.

Doe mee met de Hebban Reading Challenge

Wil jij ook een handig overzicht van de boeken die jij dit jaar leest? Schrijf je dan nu in voor de Hebban Reading Challenge. Het hele jaar door kun jij op de website en in de Hebban App niet alleen bijhouden wat je leest, maar ook hoe je leest.

Ik doe mee



Over de auteur

Hebban Crew

2643 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dit las de Hebban Crew in maart: 'De onsterfelijken' en meer

 

Gerelateerd

Overig

De boekentips van de Hebban Crew 2025

op 22 januari 2025 door Hebban Crew 25 boeken 4 volgers 0 reacties