Dit waren de Hebban Leesclubs van 2023
Meedoen aan een Hebban Leesclub is een van de leukste manieren om bezig te zijn met een boek. Je leest en vormt je eigen mening, maar tegelijkertijd discussieer je ook met anderen en vullen hun interpretaties jouw leeservaring aan. Zo haal je steeds meer uit je boek. Na afloop schrijf je een recensie en jullie gemiddelde beoordelingen vormen samen het leescluboordeel. Hier lees je meer over de Hebban Leesclubs.
'Eigenlijk was ik continu onder de indruk.' – Over De zeven manen van Maali Almeida
Literatuur
De zeven manen van Maali Almeida
Shehan Karunatilaka, vertaald door Robert Neugarten
'Een bijzondere leeservaring, niet altijd gemakkelijk, maar een boek dat zal blijven hangen omwille van de thematiek, de donkerte, en de humor,' wordt de Booker Prize-winnaar van 2022 samengevat. Het is een boek dat vol staat van de thematiek en lezers aangenaam weet te verrassen. Sommigen zochten tijdens het lezen bergen aan achtergrondinformatie op, anderen lieten het vooral over zich heen komen. De hooggespannen verwachtingen werden meer dan waargemaakt.
'Voor mij is dit boek zo fantastisch door ten eerste de setting, [...]. Dat gecombineerd met de zwarte humor waarmee hij het land, de burgeroorlog, religie en nog veel meer van commentaar voorziet, maakt het voor mij echt een magisch boek.'
'Heel mooi om te zien hoe ze een alternatieve geschiedenis weten op te bouwen die net zo geloofwaardig is als het origineel.' – Over Openbaring
Thriller
De openbaring
Jeroen Windmeijer en Tjarko Evenboer
De vlotte en fijne schrijfstijl zorgt ervoor dat de thriller goed te begrijpen is, ondanks de soms complexe Bijbelse teksten. 'Voor mijn gevoel hebben de auteurs genoeg cliffhangers, plotwendingen en spanningsbogen gebruikt om geboeid te blijven lezen,' wordt er over de spanningsopbouw gezegd. Ook zette de thriller zeker aan het denken. 'Wees altijd waakzaam als men je iets vertelt (op de mouw wil spelden),' is de goede raad na lezing.
'Ga op onderzoek uit, bekijk de tijdgeest en de cultuur, probeer om verschillende interpretaties over dat onderwerp op te zoeken, te beluisteren bij specialisten, om vervolgens alles samen te leggen en tot een "eigen" interpretatie te komen.'
'Ik ben altijd al geïnteresseerd in ware historische verhalen, dit was precies wat ik eens wilde proberen.' – Over Lysbeth
Historische roman
Lysbeth
Marlies Medema
Het vermengen van feiten met fictie gaat de auteur van deze historische roman goed af volgens de lezers. 'Aan de ene kant zijn er feiten terug te vinden in het verhaal en is het leerzaam, maar het is ook absoluut een roman met dialogen, gebeurtenissen verwerkt in een goed lopend, lekker lezend verhaal.' Daarnaast werd er dankzij het gebruik van zeventiende-eeuwse woorden en begrippen een nieuw woord gevonden dat massaal door de leesclub omarmd werd als leukste woord uit deze periode: 'waggelmussen'.
Ook het toegevoegde fotokatern kon op waardering rekenen. Zo konden de lezers een aantal personen uit het verhaal op schilderijen terugzien en stonden ze stil bij de rellen in 1617. Ze realiseerden zich dat het niet 'zomaar een gebeurtenis' moet zijn geweest als er zelfs een prent van is gemaakt.
'Het is een niet-alledaags verhaal waarin uiteindelijk de mooie dingen een goede plek krijgen.' – Over Podiumbeest
Feelgood
Podiumbeest
Marjon Weerink
Dat je dit toegankelijke en filmische feelgoodverhaal leest vanuit twee oogpunten was een echte plus voor de leesclubdeelnemers. 'Je leert een personage zoveel beter kennen doordat je van beiden hun gedachten meekrijgt.' Toch was het vooral kat Sokkie die de show stal en door enkele lezers zelfs gezien werd als essentieel voor het verhaal. De auteur, die vragen beantwoordde in de leesclub, verwerkte veel thema's en hoewel dat niet voor iedereen nodig was, wist ze wel goed de balans te bewaren.
Weerink was aanwezig in de leesclub en beantwoordde vele prangende vragen van de lezers, die het als een echte meerwaarde beschouwden om te ontdekken welke keuzes de auteur maakte tijdens het schrijven van het boek. Ook betekende het dat ze alle symboliek goed uit kon leggen.
'Een boek geschreven met liefde en respect voor zijn ouders.' – Over Hoe vind je zelf dat het gaat?
Non-fictie
Hoe vind je zelf dat het gaat?
Bart Römer
Nog voor de leesclub begonnen was, leverde deze al een leerzaam moment op: de lezers weten nu allemaal wat 'schreefletters' zijn, het lettertype waarin het boek is gedrukt. Het las heerlijk weg, waardoor een aantal lezers al klaar was met lezen voor de discussie kon beginnen. 'Om te kunnen antwoorden aan de vragen moet ik toch sommige hoofdstukken herlezen, met alle plezier.' De toegevoegde foto's en twee gedichten gaven het geheel een mooie en diepere lading mee, waardoor het inderdaad 'een boek om te lezen en door te geven' is geworden.
'Deze manier van schrijven laat duidelijk de kwetsbare kant van Bart zien en dat is moedig,' is het oordeel van de lezers. Het voelde alsof de auteur het speciaal tegen hen had. Het zijn lessen om nooit te vergeten. 'De twaalf lessen van zijn vader waren interessant, maar die ene les van zijn moeder spande de kroon.'
'Is je familie de mensen die bloedverwant zijn, of kan je je eigen familie kiezen?' – Over Het boomhuis in het bos
Sciencefiction en fantasy
Het boomhuis in het bos
TJ Klune, vertaald door Anneke Bok
Tijdens het lezen werd duidelijk dat dit Hebban Boek van de Maand (oktober 2023) een verhaal bevat waarover ontzettend veel te vertellen valt. Tijdens de discussie bleek al snel dat de lezers aan de 10 leesclubvragen nooit voldoende ging hebben om alle vondsten in het boek te delen. Een van de belangrijkste thema's is diversiteit, wat volgens de lezers subtiel, natuurlijk en respectvol gedaan is. 'Alles terloops, zonder er de aandacht op te vestigen. Mooi wel ...'
'Het mooiste was misschien wel dat we door met elkaar over het boek te praten tot nieuwe inzichten kwamen en genoten van vondsten van anderen. Het leek ook of er steeds nieuwe schatten te ontdekken waren.' Ook werd er hardop gelachen en meegeleefd met de personages.
Ook zij scoorden hoog
Hebban Leesclub Hall of Fame
In de Hebban Leesclub Hall of Fame vind je alle leesclubs die in 2023 zijn gestart, dat zijn er meer dan vijftig! Hier vind je de gemiddelde sterwaardering per genre en ook kun je doorklikken naar de leesclub en het eindverslag, om je nieuwsgierigheid te stillen naar de totstandkoming van het oordeel of de discussievragen.