Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Nieuws /

Dit was 2014 op Hebban Fantasy

door Hebban Fantasy 5 reacties
1 juli 2014 was een gedenkwaardige dag; Hebban Fantasy werd geboren. Als onderdeel van de nieuwe lezerscommunity Hebban.nl, een voortzetting en uitbreiding van Crimezone en Nederlandse tegenhanger van Goodreads. Zes volle maanden is er door de redactie, medewerkers en recensenten keihard en vol enthousiasme gewerkt aan het leukste en meest geeky portal van Hebban. We kijken terug op geweldige momenten en unieke content.

Juli

Hebban Fantasy ging op 1 juli van start met het voorstellen van het team en de portalredacteur.

Op Hebban Fantasy maken we graag de lezers blij met giveaways. De uitgevers denken daar gelukkig ook zo over en zijn buitengewoon gul met het beschikbaar stellen van hun nieuwe titels. In juli hadden we meteen een heel postapocalyptisch Q-pakket in de aanbieding. Tot op de dag van vandaag is dat nog steeds een van de best bezochte winacties op Hebban Fantasy.

Augustus

In augustus was half Hebban Fantasy op LonCon te vinden, de andere helft van het redactieteam zat thuis de twitterfeed nonstop te verversen, om op de hoogte te blijven van deze 72e WorldCon. We interviewden Ann Leckie, Jeff Vandermeer en Hannu Rajaniemi (interviews binnenkort online!) en woonden de uitreiking van de Hugo Awards bij, waar onze eigen Thomas Olde Heuvelt helaas net niet won in de categorie 'kort verhaal'.

Er werden in totaal acht diepgravende artikelen over LonCon geschreven, door reporters Floris Kleijne, Boukje Balder, Esther Scherpenisse, Martijn Lindeboom en Paul Evanby. Hier een overzichtje: Eerste indruk van een conventienewbie, reisperikelen en gave fora, voorgelezen worden door George R.R. Martin, de dood van korte verhalen en SF- en Fantasymuziek, het panel van Floris (en het vrijdag-rapport), Strolling with the Stars en interviews, readings en de Hugo Award uitreiking. En tenslotte gaf de onvolprezen Nederlandse auteur Paul Evanby ook nog zijn verslag van de conventie in een mooi artikel met de titel: Een geest als eregast.

Hebbanmedewerker Rob boeide ons met een artikelenreeks over World Science Fiction, aan de hand van drie publicaties van de Apex Book of World SF.

September

Hebbanrecensent Tanja kreeg de kans Deborah Harkness te interviewen, die vanwege de verschijning van het derde boek in haar Allerzielenreeks in Nederland was. Het werd een geëngageerd gesprek van 1,5 uur, waardoor we het interview in drie delen moesten plaatsen. We wisten toen nog niet dat Harkness eind oktober de Hebban Fantasy Award, categorie Buitenland, zou winnen.

Begin september kondigden we de Hebban Fantasy Awards aan. Het stemmen begon op 15 september en eindigde op 5 oktober. De mededingende auteurs schreven blogs.

Eisso Post, schrijver, vertaler, schrijfdocent en veellezer, publiceerde op Hebban een artikelenreeks waarin hij de Nederlandse Tolkien probeerde te vinden.

Oktober

In de tweede week van oktober hadden we onze eerste rel. Hebbanrecensent Christien deelde een 1*-recensie uit en schreef een blog over het hoe en waarom. De auteur van het geplaagde boek reageerde dapper.

Half oktober lanceerden we onze eerste VrijdagVraag, een provocerende stelling dat sf en fantasy helemaal niet bij elkaar passen. Men blijkt wel graag te willen discussieren over pittige stellingen, dus we doopten dit een wekelijks terugkerend item. Sinds kort maken we ook recaps van de stellingen en vragen.

Op 21 oktober werden de shortlists van de Hebban Fantasy Awards bekend gemaakt en op 26 oktober werden tijdens het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer de Hebban Fantasy Awards uitgereikt. Winnend in de categorie Nederlandstalig bleek Heksenwaan van The Grim Collective, een samenwerking tussen schrijver Martijn Adelmund en illustrator Iris Compiet. Deborah Harkness won met Het Boek des Levens in de categorie Buitenland. Een geweldige eerste editie van deze publieksprijs, met een terechte top drie.

November

In het weekend na Halloween brachten we een serie horror-items. Horror is altijd een van de onderwerpen die in de Nederlandse literatuur de minste aandacht krijgt. In tegenstelling tot de filmwereld of de buitenlandse literatuur, waar horror goed vertegenwoordigd is. Horrorauteur Thomas Olde Heuvelt gaf zijn top vijf van horrorverhalen en Hebban Horror recensenten Kanta, Iris en Tanja droegen ook hun steentje bij met artikelen over Multimediale horrortips, Horror voor dummies, Horrorklassiekers en een toplijstje van horrorboeken.

Op 9 november ging een Hebban Fantasy-team naar het net geopende Escape Hunt Experience in Groningen. We zitten nog steeds te roepen hoe geweldig het was. Op onze uitdaging aan Hebban Crimezone, de detectives en speurders onder ons, zou je denken, is wijselijk niet gereageerd.

Op 19 november kondigden we het eerste Gala van het Fantastische Boek aan, voorheen de Paul Harland Dag. Op het Gala wordt de Paul Harland Prijs voor korte verhalen uitgereikt, is er een middagprogramma vol interessante panels, voor zowel schrijvers als lezers.

December

In december gaven we onze dikste prijs tot nu toe weg. Eén heel Game of Thrones-pakket. Uitgeverij Luitingh stelde één pakket beschikbaar van alle hardcoverdelen, inclusief Ridder van de Zeven Koninkrijken, in totaal acht dikke boeken, waar winnaar Yves Delepeleire ongetwijfeld zielsgelukkig mee is. Overigens loopt er nog tot 10 januari een actie van Luitingh: bij aankoop van twee hardcover GoT-delen krijg je Ridder van de Zeven Koninkrijken er gratis bij.

Winacties genoeg in december, waaronder wel tien setjes van Heksenwaan & vervolg Heksenkind, van The Grim Collective. Tien winnaars konden we aanwijzen, waarvan eentje een illustratie van Iris Compiet in haar boek kan verwachten.

Een vreemde eend in de bijt op Hebban Fantasy, maar heel passend: Thijs van Domburg, de enige sciencefictioncabaretier van Nederland en zelf sf-lezer, geeft zes kaarten weg van zijn voorstelling De Wraak van de Koolmees, op 23 januari in Amsterdam. VARA/BNN komt tv-opnames maken tijdens deze specifieke voorstelling. Je kunt nog tot woensdag 31 december middernacht meedoen!

En ten slotte maakten we bekend wat de populairste boeken op Hebban Fantasy waren. De meest gewaardeerde, de vaakst op boekenplankjes gezette titels. Jasper Polane is met zijn Lege Steden, een door crowdfunding gerealiseerd boek, het meest populaire boek gebleken.

Op de valreep van het jaar kondigden we aan dat op het Gala van het Fantastische Boek een literaire prijs voor fantasyboeken wordt gelanceerd.

Op naar 2015

Op Hebban Fantasy delen we de liefde voor de fantastieke genres, sciencefiction, fantasy, horror. We kijken graag over de grenzen van de genrehokjes, naar het magisch realisme in de literatuur, het bovennatuurlijke in de thrillers, de Young Adult-vampierromances en de wonderlijke avonturen in de jeugdboeken.

Het Hebban Fantasy redactieteam wenst alle lezers

een geweldige jaarwisseling

en een fantastisch 2015!



Over de auteur

Hebban Fantasy

326 volgers
20 boeken
0 favorieten


Reacties op: Dit was 2014 op Hebban Fantasy

 

Gerelateerd

Overig