Dit was het nieuws #4: NS Publieksspam
Ik begin met treurig nieuws. Afgelopen maandag ontvingen we het bericht dat YA-schrijfster Helen Vreeswijk is overleden. Ze verloor de strijd tegen kanker. In een openhartig interview op Hebban, een jaar geleden, vertelde Vreeswijk dat ze ‘in de verlenging’ zat en hoopte nog twee boeken te schrijven, waaronder de onlangs verschenen YA-thriller Vermist. Helen Vreeswijk is vijfenvijftig jaar geworden.
Afgelopen maandag is de 80ste Boekenbeurs in Antwerpen begonnen. In tien dagen tijd gaan er zo’n 700.000 boeken over de toonbank, goed voor een omzet van meer dan 9 miljoen euro. Dat is een flink aandeel van de jaaromzet van Vlaamse uitgeverijen. Naast succesvolle handelsplaats is de Boekenbeurs ook het podium voor een handvol onderscheidingen. Direct op dag 1 van de beurs werd bekend dat debutant Jan Van Der Cruysse de negentiende Knack Hercule Poirotprijs in de wacht heeft gesleept voor Bling Bling. Hij kreeg de prijs, een cheque van vijfduizend euro, uit handen van acteur Herbert Flack, die we weer kennen van de populaire Vlaamse tv-reeks ASPE waarin hij hoofdinspecteur Pieter Van In vertolkte. Andere thrillerprijzen gingen naar Toni Coppers (publieksprijs) en Koen Strobbe (debuutprijs).
Waarheid als een koe
‘Enige wat nog beetje verkoopt, zei realistische boekverkoper vanochtend, zijn Mak, Cruijff en Ferrante. (Gijp en Juliana doen ook mee.) Mak: voor de wat oudere, hoogopgeleide, goed verdienende man. Cruijff: voor de doorsnee-Nederlander. Ferrante: voor vrouwen die het lekker op de bank lezen en erover praten in leesclubs. Sport en geschiedenis (zeker met nationaal tintje) voor de mannen, fijne romans voor de vrouwen. Ga ik nu sport en geschiedenis uitgeven? Nauwelijks! Geen zin in!’
Het zijn de woorden van Podium-uitgever Joost Nijsen. Schrijver Kluun merkt vervolgens terecht op dat Saskia Noort met 100.000+ verkochte exemplaren toch ook wel onder de noemer ‘een beetje verkopen’ zou moeten vallen. De Bestseller 60 van deze week maakt duidelijk dat realistische boekverkoper er helemaal niet ver naast zit. De verkooplijst wordt schaamteloos aangevoerd door een zestal non-fictiehits: Juliana, Cruijff, Gijp, Mak, een kookboek (voor chicks) en een autobiografie (Bruce ‘The Boss’ Springsteen). Voor wie het wil weten: Noorts Huidpijn vinden we terug op plek 17, en als we haar (scheidende) uitgever mogen geloven staat de teller inmiddels op 150.000+.
Hashtag #nspublieksspam
Ondertussen trekt het NS Publieksprijzencircus onvermoeid en met veel kabaal door het virtuele landschap en moet je je best doen om je door de flauwe (sorry!) Hendrik Groen-tekeningetjes en caviaplaatjes met kreten als ‘De macht van vacht’ heen te werken.
Gelukkig zijn er nog voldoende grappenmakers in ons zo geliefde boekenvak met wat relativerend vermogen. Zoals Cargo-redacteur Chris Kooi en Atlas Contact-accountmanager Caspar Dullaart op Twitter (zie afbeelding hiernaast).
Nog even volhouden, mannen. Er kan nog tot en met de 23ste gestemd worden. Oók op Ma van Hugo Borst die tot mijn verbazing (en die van Omroep Max-baas Jan Slagter) niet tot de genomineerden behoort. Jan roept op om massaal te stemmen op ‘onze Hebban Award-winnaar in de categorie Non-fictie’. En gezien de enorme achterban en de vele Ma-stemmers een kleine twee maanden geleden op Hebban is dat niet meer dan terecht. Op 23 november weten we of de campagne heeft gewerkt.
Boekbloggers aller landen verenigt u
En toen kwamen wij deze week zelf met een nieuwsbericht: Hebban organiseert de Grote Boekenblog Test 2016. Bedoeld als kers op de taart van de Week van de Boekblogger, later deze maand op Hebban.
Inmiddels is boekenblogland te klein en wordt er in de socials stevig gediscussieerd over de zin en onzin van zo'n verkiezing (is het niet!) en of er gaat worden aangemeld. Er wordt angstig gesuggereerd dat wij de passie van boekbloggers bij de enkels willen afbreken en zorgen voor een hevige en vooral ongewenste concurrentiestrijd. Er worden blogs geschreven met advies om je boekenblog vooral níét op te geven. Wat een paniek, mensen. De angst om ‘beoordeeld’ te worden is schrikbarend groot en dat is opmerkelijk omdat de meeste boekenblogs draaien om het beoordelen van zo’n beetje alles waar liefde, passie, tijd en soms ook (jawel) veel geld mee gemoeid is. Een ‘slecht georganiseerd’ YA festival, een ‘tegenvallende’ goodiebag, een zwaar teleurstellende roman die ‘de belofte niet waarmaakt’ en ook Hebban ontkomt deze ik-vind-er-wat-van-dans niet (‘niks aan’ en ‘ik blijf lekker op Goodreads’).
Alles is geoorloofd want tenslotte worden al deze ‘dingen’ gemaakt voor lezers, die daar dan vanzelfsprekend íéts van mogen vinden. Gevraagd én ongevraagd.
Wie Hebban de afgelopen jaren een klein beetje gevolgd heeft, begrijpt dat wij de laatsten zijn die passie voor boeken de grond in willen drukken. Maar wij vinden wél dat lezers, maar ook uitgevers en andere geïnteresseerden, een goed beeld mogen krijgen van hoe die inmiddels sterk uit de kluiten gewassen boekenblogmarkt er in het Nederlands taalgebied uitziet. Natuurlijk gaan we een blogger niet afschieten op een d-t-foutje. Ook niet omdat hij of zij een bijzondere voorkeur heeft voor het gebruik van kleur of typografie en/of een vreselijk slechte boekensmaak heeft (haha). We leggen uit waarom lezers het blog juist wél of juist niet hoeven te bezoeken.
En last but not least nog een geruststelling voor iedereen die zich inmiddels bijna bezwaard voelt om zijn of haar boekenblog aan te melden: dat hoeft niet. We nemen alle blogs die wij kennen, de blogs die door lezers worden genomineerd én de blogs die door bloggers zelf zijn aangemeld mee in onze test. En de eerste verrassing is een feit: er zijn er veel meer dan we op voorhand dachten. De aanmeldingen en nominaties stromen binnen. Dat belooft een flinke en bovenal interessante klus te worden.
Volgende week is Lindy de Jong chef nieuws en verantwoordelijk voor de invulling van Dit was het nieuws.
Hebban Pick of the Week
November wordt een mooie maand voor (met name) thrillerlezers. We hebben Isa Maron uitgeroepen tot de allereerste Auteur van de Maand, wat overigens niet betekent dat we vanaf nu maandelijks een auteur uitkiezen. Deze maand dus veel aandacht voor de schrijfster en haar succesvolle reeks De Noordzeemoorden die op 15 november wordt afgesloten met het vierde deel getiteld Eindspel. Op de Isa Maron-fanpage houden we je op de hoogte van alles wat we organiseren rondom onze Auteur van de Maand.
Bronnen: