Dit was het nieuws #7: Eindejaarslijstjes en het treinboek van het jaar
We stevenen af op het einde van het jaar en dat betekent een aantal dingen: er komen niet zo veel boeken uit (in december zelfs bijna helemaal niet), de eindejaarslijstjes komen er aan én we gaan extra veel lezen de aankomende maand. Niet alleen om de Hebban Reading Challenge nog te halen (hoeveel boeken moet jij nog?), maar ook omdat het lang donker is en niets beter is om de gezelligheid van de feestdagen door te komen dan een boek.
Maar eerst de afgelopen week, want er gebeurde hier en daar nog wel wat.
De twaalfjarige Anne Frank schreef in 1942 acht regels in het poesiealbum van de oudere zus van haar beste vriendin, waarvan vier overgenomen uit het tijdschrift Het Ros Beiaard (genoemd naar het paard van de Heemskinderen). De bladzijde is deze week voor 140.000 euro geveild bij Veilinghuis Bubb Kuyper in Haarlem. Er werd op 30 tot 50.000 euro gerekend. Anne Franks dagboek dat ze van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 bijhield, is een van de meest gelezen boeken ter wereld. Er zijn 'slechts vier of vijf keer' eerder andere teksten van haar verkocht, aldus de veilingmeester.
Vanaf 2005 presenteerde Wim Brands het VPRO programma Boeken, tot zijn overlijden op 4 april 2016. Jeroen van Kan verving hem de rest van het jaar. Nu krijgt hij versterking:
VPRO Boeken, het enige boekenprogramma op de Nederlandse televisie, is vanaf 2017 te zien in een nieuwe vormgeving. Het programma krijgt niet alleen een nieuw geluid en een nieuw decor maar ook een nieuw gezicht: Carolina Lo Galbo (zie foto) zal vanaf januari Jeroen van Kan afwisselen als presentator.
Deze week was de uitreiking van de NS Publieksprijs live te zien bij De wereld draait door. De genomineerden kwamen allemaal kort aan het woord en schoven elkaar lof en winkansen toe. Op de finalelijst stonden twee boeken over oude mensen: Hebban Award winnaar Ma van Hugo Borst, dat toch nog op de lijst gekomen was door het publiek dat massaal ook dit boek nomineerde. Maar het andere boek met een vergrijsd onderwerp won: Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen. Twee elegante dames uit een verzorgingstehuis namen de honneurs waar voor de winnende auteur, die - ondanks dat de presentator regelmatig zijn echte naam noemde - nog steeds anoniem wenst te blijven. De glitters kwamen op de door Claudia de Breij en Paulien Cornelisse voorspelde plek uit het plafond.
Eindejaarslijstjes
Het is bijna december en dat betekent dat er alweer eindejaarslijstjes aan het verschijnen zijn. Op Hebban gaan we daar ook mee aan de slag. Maar er zijn vroegere vogels. Zo stelt de New York Times al de 100 Notable Books of 2016 voor, komt The Washington Post met The 10 Best books of 2016 en geeft Publishers weekly een overzicht van de beste boeken per genre. Daar ben ik als fantasy- en sciencefiction-redacteur natuurlijk even ingedoken en in het eerste boek op het Publishers weekly sf en fantasylijstje springt After Atlas van Emma Newman er uit als intrigerende boekentip. Ik ken de serie van Emma Newman - Planetfall - nog niet, dus helemaal zeker weet ik niet of After Atlas het juiste instappunt is, maar het is een standalone, dus dat zou moeten kunnen. De omschrijving is in elk geval interessant:
Gov-corp detective Carlos Moreno was only a baby when Atlas left Earth to seek truth among the stars. But in that moment, the course of Carlos’s entire life changed. Atlas is what took his mother away; what made his father lose hope; what led Alejandro Casales, leader of the religious cult known as the Circle, to his door. And now, on the eve of the fortieth anniversary of Atlas’s departure, it’s got something to do why Casales was found dead in his hotel room—and why Carlos is the man in charge of the investigation.
Ik ben benieuwd of dit boek ook in de lijstjes van de Hugo en Nebula Awards gaat opduiken in het nieuwe jaar.
Hebban Pick of the Week
Morten Strøksnes zat vorige week bij VPRO boeken over zijn boek 'Haaienkoorts'. Guus Bouwer interviewde de Noorse journalist en auteur voor Hebban. Hij schrijft:
Haaienkoorts leest als een (avonturen)roman, wordt langzaam een viering van de overweldigende veelvoud aan leven, geeft daarnaast een goed gefundeerde waarschuwing af. Want al het leven heeft de oorsprong in de zee. Om jezelf te kunnen begrijpen, moet je eerst weten hoe je soort ontstaan is. Morten weet er, onder meer door de bijzondere vorm waarvoor hij heeft gekozen, een universeel geheel van te maken. Hij weet te enthousiasmeren, zonder dat het een trucje wordt.
Morten Strøksnes vertelt over hoe hij de aarde beziet:
‘Het eerste wat me opviel, als kind al, is dat de diepzee eigenlijk veel overeenkomsten vertoont met het universum. Het mysterie, het onbekende, de onmetelijkheid. Al zijn onze zeeën bij elkaar – eigenlijk gek dat we onze planeet “aarde” noemen terwijl het overgrote deel van de oppervlakte uit water bestaat – in vergelijking met de ruimte niet veel meer dan een druppeltje. De fascinatie voor de diepzee is eigenlijk alleen maar groter geworden naarmate ik ouder werd. We weten aanmerkelijk meer over andere planeten, andere zonnestelsels dan over wat zich allemaal in de diepte van de oceanen afspeelt.’
Dit was de laatste aflevering van Dit was het nieuws. Volgende week starten we een nieuwe rubriek.
Bronnen
- http://www.trouw.nl/tr/nl/4512/Cultuur/article/detail/4420802/2016/11/23/Gedicht-Anne-Frank-brengt-140-000-euro-op.dhtml
- http://www.vpro.nl/boeken/artikelen/nieuws/Nieuw-decor-en-nieuw-presentatieduo-VPRO-Boeken.html
- https://nspublieksprijs.nl/
- http://best-books.publishersweekly.com/pw/best-books/2016/top-10#book/book-1
- https://www.washingtonpost.com/graphics/entertainment/2016-best-books/
- http://www.nytimes.com/2016/11/23/books/review/100-notable-books-of-2016.html?_r=0