Dit zijn de genomineerden voor de NS Publieksprijs, stem op jouw favoriete boek!
De NS Publieksprijs is de prijs voor het beste boek, en wordt geheel door de lezers bepaald. De zes bestverkochte boeken van 1 juli 2020 tot 1 juli 2021 zijn genomineerd, waarna het publiek kan stemmen op hun favoriet. Gezien er heel wat van deze genomineerde titels over de toonbank zijn gegaan en nu op de boekenplanken van Nederlandse en Vlaamse lezers prijken, velt ieder jaar een groot aantal stemmers hun oordeel. Samen bepalen zij wat het Boek van het Jaar wordt.
De genomineerde boeken hoeven dan ook niet in het afgelopen jaar verschenen te zijn, het is ook mogelijk dat een boek 'herontdekt' wordt of anderszins een nieuwe impulsverkoop krijgt. Wel is er een aantal voorwaarden waar elk boek aan moet voldoen: het dient oorspronkelijk geschreven te zijn in de Nederlandse taal, het mag niet eerder genomineerd zijn geweest voor de NS Publieksprijs, het is geschreven voor volwassenen en het boek valt onder fictie dan wel factie (een verhalend boek met een groot non-fictie karakter).
De auteur van het winnende boek ontvangt een geldprijs, een sculptuur van Jeroen Henneman en een jaar lang gratis reizen met de NS Business-Card 1e Klas. Benieuwd welke boeken er in de voorgaande jaren wonnen? Bekijk ze hier.
De genomineerden
Bonuskind
Auteur: Saskia Noort
Vijftienjarige Lies wordt op een ochtend wakker met het gevoel dat haar moeder Jet iets is overkomen. Haar bed is niet beslapen en ze heeft haar mobiele telefoon thuis laten liggen. De vierentwintig uur die volgen ontvangt Lies geen enkel teken van leven. Haar vader en zijn nieuwe vriendin Laura schakelen de politie in, ze geloven dat het te maken heeft met haar mentale toestand: ze zou de scheiding nooit te boven zijn gekomen en heeft daarom besloten te verdwijnen. Of erger. Lies weet echter zeker dat ze dat nooit zou doen en gaat zelf op onderzoek uit. met alle gevolgen van dien.
Saskia Noort is dit jaar voor de zevende keer genomineerd voor de NS Publieksprijs. Eerdere nominaties waren voor Stromboli, Huidpijn, Debet, De verbouwing, Nieuwe buren en De eetclub.
Derksen
Auteur: Michel van Egmond en Antoinnette Scheulderman
Alles komt aan bod in dit boek. Zijn successen als journalist en televisiester, maar ook zijn tragische jeugd en zijn misdragingen als voetballer. Zijn lange vriendschappen met Johan Cruijff en Harry Muskee en zijn diepe liefde voor de blues, maar ook de vechtpartij met Van Morrison en zijn constante neiging tot choqueren. Hij staat uitgebreid stil bij de tragische dood van zijn eerste vrouw en bij zijn eigen val van de trap, maar ook bij het krankzinnige eetpatroon dat hij erop nahoudt en natuurlijk bij de rel rond zijn Akwasi-grap en de verstrekkende gevolgen daarvan.
Michel van Egmond won al drie keer eerder de NS Publieksprijs, voor De wereld volgens Gijp, Kieft en Gijp. Antoinnette Scheulderman is dit jaar voor het eerst genomineerd.
Ik ga leven
Auteur: Lale Gül
Opgroeien in een streng islamitisch gezin betekent voor Büsra dingen stiekem doen. Stiekem make-up en sieraden dragen, laat thuiskomen, met jongens afspreken en alcohol serveren in een restaurant. Maar het betekent vooral: voortdurend vragen stellen.
In een ongekend eerlijk relaas onderzoekt Büsra met veel humor de grenzen van haar geloof en de gemeenschap waar ze in opgroeit. Als er iemand geen blad voor de mond neemt, is het Büsra wel.
Lale Gül is dit jaar voor het eerst genomineerd voor de NS Publieksprijs.
Martien
Auteur: Jan Dijkgraaf
Iedereen kent Martien Meiland van de televisieserie 'Chateau Meiland', die op SBS 6 wekelijks (veel) meer dan een miljoen kijkers trekt. Iedereen heeft ook een oordeel over hem. Je houdt van 'm, of je vindt 'm vréselijk. De televisieserie laat echter maar een klein deel van Martien zien. In dit boek vertellen Martien, Erica, Montana, Maxime, broer Jaap en schoonmoeder Jenny hún complete verhaal. Zonder zichzelf en anderen te sparen.
Jan Dijkgraaf is dit jaar voor het eerst genomineerd voor de NS Publieksprijs.
Opgewekt naar de eindstreep
Auteur: Hendrik Groen
Vanwege de sluiting van het verzorgingshuis in Amsterdam-Noord is Hendrik Groen overgeplaatst naar Bergen aan Zee. De Oud-Maar-Niet-Dood-club is uit elkaar gevallen. Af en toe is er een Omanido-reünie waarbij het ouderwets gezellig wordt en de drank ruimhartig vloeit, maar verder is er niet veel meer om naar uit te kijken. Hendrik moet constateren dat de tijd niet meer zo mild voor hem is: hij wordt steeds vergeetachtiger en begint het overzicht te verliezen. Dat levert het nodige gestuntel op. Hij besluit opnieuw een dagboek bij te gaan houden in een poging weer wat meer grip op de werkelijkheid te krijgen. En anders kan hij er in ieder geval nog eens nalezen wat hij allemaal vergeten is.
Hendrik Groen won al twee keer eerder de NS Publieksprijs, voor Zolang er leven is en Pogingen iets van het leven te maken.
Wen er maar aan
Auteur: Maike Meijer
In snedige dagboeknotities registreert de werkloze actrice M. het kleine en grote verval in haar leven. Haar puberzoon Ole dreigt het nest te verlaten en seks met echtgenoot Koos is tegenwoordig iets dat af en toe moet gebeuren. ‘Het is net als een halfjaarlijkse controle bij de tandarts, alleen dan minder vaak.’ Intussen verlangt ze vurig naar een glansrol, het liefst bij de grote regisseur Verstraete. Ze wil de wereld - en bovenal haar zoon – bewijzen dat er nog toekomst in haar zit.
Maike Meijer is dit jaar voor het eerst genomineerd voor de NS Publieksprijs.
De NS geeft de eerste hoofdstukken van de zes genomineerde boeken cadeau. Maar liefst 55.000 fysieke miniboekjes zijn verkrijgbaar bij de boekhandel en bibliotheek. Ook worden ze digitaal verspreid via het Instagram-account van NS.
Stemmen
Tijdens de stemperiode zullen de genomineerde auteurs of ambassadeurs aanschuiven bij Tijd voor Max op NPO1 om te praten over hun boek. Heb jij een of meerdere van deze genomineerde boeken gelezen en weet jij wel wat het Boek van het Jaar moet worden? Stem vanaf nu tot en met 17 november 19.30 uur op jouw favoriet.