Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Lezen /

Dit zijn de leukste leesplekken buitenshuis!

door Hebban Crew 21 reacties
Lezen op de bank, in je luie stoel of in bed? De écht avontuurlijke lezer zoekt ook in zijn of haar leesplek het bijzondere op. Het veranderen van je omgeving zou zomaar een nieuwe kijk kunnen werpen op het boek in je hand. Trek er daarom samen met ons op uit. Hebban zet de voor- en nadelen van verschillende leesplekken op een rij.

Als lezer heb je maar geluk; geen enkele andere tak van sport biedt zoveel flexibiliteit als het gaat om je omgeving. Neem je boek of e-reader mee en je kunt jezelf bijna overal neerploffen. Lees bijvoorbeeld De geheime tuin in een omgeving vol wilde bloemen, Stranddagboek aan het water, Fahrenheit 451 naast een knapperend vuurtje en 127 uur hangend boven een... dat misschien maar niet. 

Verlaat je huis met een boek onder je arm en vlij jezelf neer op een van onderstaande leesplekken. Vandaag vertellen we je openhartig welke voor- en nadelen je mag verwachten met elke locatie. Eén algemene tip kunnen we alvast noemen: pak categorie 12 van de Reading Challenge checklist erbij, want ze kunnen afgevinkt worden!

Doe ook mee met de Hebban Reading Challenge

Aan (of in) het water

In de zomer is niets zo fijn als met je boek de verkoeling op te zoeken. Naast, in of op het water kun je jezelf verliezen in de pagina's zonder het al te warm te krijgen. Tussendoor zwem je een rondje, en die lichaamsbeweging is ook nog eens goed om je hersenactiviteit en concentratie op peil te houden. Maar er zitten ook wel wat nadelen aan, je rimpelvingers maken namelijk rimpelbladzijdes. Als je niet van het hoekjes omvouwen-soort bent, krijg je daar al snel koude rillingen van. En ben je aan het strand? Dan neem je automatisch genoeg zandkorrels mee tussen de bladzijden om thuis een zandbak mee te vullen.

In ons land kun je helaas niet het hele jaar door genieten aan de waterkant. Als het wat kouder wordt, is het misschien wat al te fris. Gelukkig is er binnen ook een heel prettig alternatief voor waterratten: het bad! (De douche is in combinatie met lezen niet aan te bevelen.) Zorg voor een badplankje met wat lekkere kaasjes en druiven, een glas wijn en je boek. Je bent even niet beschikbaar! Een nadeel is wel dat je badwater de neiging heeft koud te worden, dus zorg voor een goede temperatuurregeling. 

Voor
In slaap vallen en bijna verdrinken is er voor jou niet bij, daarvoor is je boek veel te goed!

Tegen
In bed wil je boek nog weleens uit je handen glippen en pijnlijk contact met je hoofd maken. In het water is de ramp nog groter; als je hem dan laat vallen, valt je hele leesavontuur in het water.


Boekentips aan het water:
 Stranddagboek van Emily HenryDaar waar de rivierkreeften zingen van Delia OwensDe riten van het water van Eva García Sáenz de UrturiDe piratendief van Kristen CiccarelliKoud kunstje van Wim Hof.

 

In de tuin of het park

Je ziet het helemaal voor je: lezen op een idyllisch grasveld. Mooi, wijds en lekker zacht. Omringd door de natuur verlies je jezelf in het verhaal, terwijl je dankzij de zon flink wat vitamine D binnenkrijgt. Misschien heb je zelfs een picknickmand naast je staan met allerlei lekkers erin, zoals een frisse fruitsalade en een koud wijntje. Maar pas op: zorg ervoor dat je grasveldje geen favoriete hondenuitlaatplek is. Hou de mieren bij je picknickmand vandaan en neem een koeler mee, want anders is dat frisse wijntje zo warm.

Ook zit je niet bepaald dicht bij de wc, of je moet het héél 'au naturel' houden, wat in een openbaar park niet echt aan te raden is. Wat dat betreft is je eigen tuin een uitkomst. Als je met je rug naar de deur gaat zitten, waan je jezelf midden in de natuur, terwijl je toch vlak bij de nodige voorzieningen zoals je wc en koelkast zit. En dankzij het vele opstaan (omdat je glas omwaait, of leeg is, of omdat je naar de wc moet, of om een extra kussentje te pakken) train je urenlang je hele lichaam, van brein tot been.

Voor
Wie weet valt er een appel op je hoofd, en word je de grondlegger van een nieuwe wetenschap.

Tegen
Er schuift een wolk voor de zon. Vestje pakken. De zon is terug. Zonnebril pakken. Mijn glas is leeg. Waarom waait de wind mijn bladzijden om, zo snel ben ik niet. Voelde ik daar een regendruppel?


Boekentips voor in de tuin:
 De geheime tuin van Frances Hodgson BurnettHet bloemenmeisje van Anya NiewierraZon van Lucinda RileyShinrin-Yoku van Qing LiDit is ons verhaal van Ashley Elston.

 

Tijdens het reizen

Je hoort het vaak genoeg; reistijd is verloren tijd. Maar niet als je een boek meeneemt! Als je zelf de bestuurder bent, valt onderweg lezen niet aan te raden, maar in alle andere gevallen is het een prachtig moment om ongestoord vorderingen te kunnen maken in je boek. Zo vliegen niet alleen de kilometers om, maar ook de hoofdstukken. Het nadeel is wel dat het einde van de reis zich vrij abrupt aankondigt. Als je net op een spannend hoogtepunt zit, zal je vervoermiddel niet op je wachten tot je de bladzijde af hebt gelezen. En lees je een fysiek boek dat bijna uit is? Neem voor de zekerheid een extra boek mee. Je zult maar vertraging hebben.

De trein is natuurlijk het meest bekende voorbeeld van lezen tijdens het reizen, maar ook in de tram, bus, metro en in de auto kun je lezen. Met wat oefening zou je het zelfs achterop de fiets kunnen. Je moet er natuurlijk wel tegen kunnen om te lezen terwijl je jezelf voortbeweegt, dat is niet voor iedereen even prettig. Bovendien moet je jouw behoefte om te lezen afwegen tegen het sociale karakter van de reis. Zit je in de auto met alleen de bestuurder? Dan is het misschien niet zo lief om de hele tijd met je neus in een boek te zitten.

Voor
Reken jezelf rijk met deze mindset: je persoonlijke chauffeur brengt jou naar je bestemming toe, terwijl jij lekker dat boek leest.

Tegen
Je reist niet alleen in je boek, maar ook in de buitenwereld. En deze buitenwereld gebruikt helaas niet altijd zijn of haar 'inside voice'.


Boekentips voor tijdens het reizen:
 De anderen van C.J. TudorHet zoutpad van Raynor WinnDe dochters van Fontana van Lori Nelson SpielmanGrand Hotel Europa van Ilja Leonard PfeijfferFake trip van Margje Woodrow.

 

In een café of op het terras

Kun je niemand vinden die tijd heeft om met jou op een terrasje te zitten, of heb je een half uurtje over voor een afspraak en moet je wachten? Dan is een boek lezen in het café of op het terras een fijne uitkomst. Je gaat lekker zitten, bestelt een drankje of zelfs wat te eten, en duikt je boek in. Zo kun je behoorlijk wat tijd doorbrengen. Als je op weg bent naar een afspraak, wil je misschien niet eens meer vertrekken! Ook kun je zo nu en dan nog eens opkijken van je boek om mensen te spotten. 

Natuurlijk zitten er ook wat nadelen aan het lezen op een van deze plekken. Als je het voor het eerst doet, kun je je wat zelfbewust voelen. Je neemt tenslotte vrij lang een plaats in beslag. Wees niet bang, als je af en toe een nieuw kopje koffie of glas wijn bestelt, mag je gewoon blijven zitten. Naar de wc gaan is in je eentje ook wat lastiger. Neem je alles mee met het risico je plek te verliezen, of laat je iets liggen? Je boek is gek genoeg het beste om even achter te laten. Mensen zijn toch minder geneigd een boek te stelen dan een portemonnee (hoewel wij wel beter weten). 

Voor
Je wordt op je wenken bediend tijdens het lezen, je butler staat voor je klaar zodra je opkijkt en wuift.

Tegen
Je loopt het risico dat mensen je aanspreken omdat ze het zo leuk vinden dat je zo lekker zit te lezen. Jaahaa. Maar nu even niet, graag.


Boekentips voor op het terras: 
Elzas van Gérard GoetzSluit alle deuren van Riley SagerDe stroopwafelshop van Astrid HarrewijnZomer van Ali SmithBijna echt van Lisa van Campenhout.

 


Boekentips die de selectie nét niet haalden:


Wat is jouw favoriete leesplek?



Over de auteur

Hebban Crew

2598 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dit zijn de leukste leesplekken buitenshuis!