Doe jij al mee aan de Boekenweek Challenge? 5 tips voor 'Gouden tijden, zwarte bladzijden'
In de Boekenweek Challenge lezen we dit jaar vier boeken (extra) op basis van de thema's van de Boekenweek. Elke maand selecteren we 5 titels die passen binnen een jaarthema van een Boekenweek uit het verleden. In totaal tippen we 'Van Boekenweek tot Boekenweek' 60 titels. Laat je inspireren door de maandelijkse tips en lees mee! Je hoeft de boeken natuurlijk niet allemaal te lezen in de maand waarin we ze tippen.
Inschrijven voor de Boekenweek Challenge
In de tweede editie van de Boekenweek Challenge tippen we binnen het thema van 2013: Gouden tijden, zwarte bladzijden.
Boekenweek 2013: Gouden tijden, zwarte bladzijden
Leestip 1: De smeekbede
Lianne Damen is een debuutauteur die het vak al aardig goed kent. Ze werkte als uitgever voor (onder andere) het Tropeninstituut en is nu naast auteur ook zelfstandig redacteur en scenarioschrijver. Ze studeerde geschiedenis, en die liefde zien we terug in haar teksten. Eerder schreef ze al een kort verhaal in de bundel Historische verhalen. Korte verhalen uit de Gouden Eeuw, 'Wilde kust'. Ook in haar debuutroman duikt ze in het Nederlandse verleden, waardoor haar boek perfect binnen het thema van de 2013 Boekenweek past. Een vrijgemaakte zwarte vrouw schrijft vanuit Suriname aan haar voormalige meester in Holland. De brief kwam nooit aan en werd pas in 1980 teruggevonden in Londen. Damen deed diepgravend onderzoek om de gecompliceerde relatie te duiden tussen de voormalige slavin en de Utrechtse jurist die haar in Suriname in bezit had. De smeekbede verhaalt van een zwarte bladzijde uit onze eigen koloniale geschiedenis.
Leestip 2: De nachtploeg
Nadat #metoo losbarstte naar aanleiding van het Harvey Weinstein-schandaal kon niemand er meer onderuit. De seksuele intimidatie van vrouwen op de werkvloer is een recente zwarte bladzijde uit onze geschiedenis, die veel ernstiger bleek dan de weggewuifde, incidentele bezwaren van de voorgaande jaren deden vermoeden. Michael Connelly nam de uitdaging aan om een thriller te schrijven rondom dit nog altijd zo actuele thema. De nachtploeg is een standalone met de veelbelovende detective Renée Ballard in de hoofdrol. Omdat ze een van haar superieuren aanklaagde voor seksuele intimidatie, draait ze voor straf nachtdiensten. Tot haar frustratie moet ze elke zaak 's ochtends overdragen aan haar collega's. Tot er een zaak komt die ze niet los kan laten, en die wel heel persoonlijk wordt. 'Van begin tot eind is het boeiend,' zegt Kees in zijn 4 **** Hebban-recensie.
Leestip 3: De sterrengever
Jojo Moyes verraste vorig jaar door een historische feelgood te schrijven, die door ons Hot or Not-panel enthousiast werd ontvangen. Het verhaal van De sterrengever draait om vijf bibliothecaresses te paard, die uit man en macht proberen kennis te verspreiden en zich niet tegen laten houden door de bekrompen mannen uit hun omgeving. Hier draait het vooral om het opkomende feminisme, dat nog hard wordt neergeslagen in het Amerika van de jaren 30. De vooruitgang kwam daar maar langzaam op stoom, en Moyes weet ondanks de hartverwarmende boodschap goed te laten zien hoe moeilijk de strijd was. 'Daarnaast komen thema’s als racisme, ongeletterdheid, vriendschap en de opkomst van vakbonden uitgebreid aan bod. Dat wil niet zeggen dat het verhaal alleen maar serieus is, want door de heldere, maar ook humoristische schrijfstijl van Moyes zit je regelmatig met een glimlach op je gezicht te lezen,' zegt Janneke in haar 5 ***** Hebban-recensie.
Leestip 4: Hoe gaan we dit uitleggen?
Bij het uitzoeken van de boekentips bleken er genoeg recente zwarte bladen om uit te kiezen. Een daarvan is de klimaatcrisis. Hoe zal daarop teruggekeken worden door de generaties na ons, met zo veel bedrijven, politici en burgers die de ernstige gevolgen niet onder ogen (willen) zien? Klimaatverandering is een van de grootste problemen van onze tijd, en roept een gevoel van machteloosheid onder ons op. In Hoe gaan we dit uitleggen? vertelt Jelmer Momsen ons dat het zeker niet te laat is. Ieder van ons kan vandaag al beginnen om het tij te keren, en al die kleine beetjes samen helpen ons om later geen spijt te hebben van een onleefbare planeet. Het boek werd door de lezers van New Scientist verkozen tot het beste populair-wetenschappelijke boek van 2019.
Leestip 5: Ingesloten
Ook onder de YA-romans hoeven we niet ver terug te gaan in de geschiedenis om een zwarte bladzijde te vinden. In deze tijden van welvaart, technologische vooruitgang en voorzieningen is de immigrantenkwestie een schrijnende open wond. Dat het leven angstaanjagend is geworden, blijkt uit Ingesloten van Samira Ahmed. Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst, waarin Amerikaanse moslims ondergebracht worden in een interneringskamp. 'Des te echter het boek voelt, des te enger het is! Maar het is ook vooral geïnspireerd op geschiedenis, want helaas herhalen we onszelf vaak,' vertelt Ahmed in een interview op Hebban. 'Veel van wat er gebeurt vindt plaats omdat mensen, goede mensen, hun mond houden.'
Inschrijven voor de Boekenweek Challenge
Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?
Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.