Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Dokter, wat mankeert mij? | 10 boeken over het doktersleven

door Soraya Vink (crew) 4 reacties
Het leven een dokter is geen dag hetzelfde. Met patiënten in gesprek blijven, behandelingen uitvoeren of onderzoek doen. De dingen die ze meemaken drukt vaak een stempel op hun levens. Vaak de reden om een boek te schrijven over hun beroepspraktijk. Hebban zet ze voor je op een rijtje.

Welkom in het leven van een arts

Je hebt een uitvoerige studie Geneeskunde gevolgd, je mag eindelijk officieel die witte jas aantrekken en kennismaken met de praktijk. Wat er allemaal op artsen afkomt, is vaak 'voer' voor een boek. Lotgenoten en geïnteresseerden kunnen zo kennismaken met de wereld die normaal gesproken maar van een kant belicht wordt, namelijk die je als patiënt moet ondergaan. Adam Kay gebruikte zijn dagboekfragmenten in de tijd dat hij arts in opleiding was om zijn boek Dit doet even pijn vorm te geven. Alles wat je wil weten over het werk in een ziekenboeg, maar soms ook dingen die je misschien liever níet had willen weten.

Longarts Sander de Hosson neemt je in zijn boek Slotcouplet mee naar de ontwikkelingen binnen de geneeskunde. Hij krijgt te maken met patiënten in hun laatste levensfase en vertelt openhartig hoe hij daarover denkt en wat er precies bij komt kijken. Waar ligt de grens van geneeskunde? Moet wel alles wat kan?

Volgens de achterflap zijn de mogelijke bijwerkingen 'spontane lachtstuipen en opwellende tranen'. Voordat schrijver Miquel Bulnes zich in fictieve werelden verdiepte, studeerde hij Geneeskunde in Utrecht. Zijn eerste boek Zorg is een moderne satire op de zorgsector. Na het lezen van dit boek zul je daarom ook niet meteen meer verlangen naar de lappenmand. 

Meer handen aan het bed

Een arts kan echter niet zonder de goede hulp van verpleegkundigen of verzorgenden. Tommie Niessen wist na verschillende opleidingen en baantjes niet precies waar zijn roeping lag. Tot hij begon aan de opleiding verpleegkunde, waarna hij als zzp'er in de wijkzorg terechtkwam en eveneens in een hospice kwam te werken. In zijn boek Tommie in de zorg vind je de oorsprong van zijn motivatie om blogs te gaan schrijven. De zorg is niet stoer, zeker niet onder jongens. En nu is daar dus het boek, waarin hij openhartig en eerlijk vertelt over Tommie in de zorg.  

Verpleegkundige Christie Watson is al meer dan twintig jaar werkzaam in de zorg en vertelt in haar boek Met hoofd en hart hoe de verschillende afdelingen met elkaar communiceren en wat zij meemaakt in haar werk. Het is een eerbetoon aan het bijzondere werk dat artsen, verpleegkundigen en hulpverleners doen, maar tegelijkertijd een verzachtend verhaal voor de patiënten die soms angstige momenten moet doormaken zodra zij door ziekenhuisdeuren stappen. Een Sneak Preview van het boek lees je hier.

De rollen omgedraaid

Een arts is en blijft een mens, en heeft daardoor ook kans om zelf ziek te worden. Psychiater Bram Bakker is zeer actief in zijn vak en publiceert daar ook veel over. Dat verandert van de ene op de andere dag als hij wordt getroffen door een mysterieuze aandoening, die ermee begint dat hij niet meer normaal kan lopen. Met tegenzin neemt hij de rol van patiënt aan, en meldt zich met deze klacht bij zijn huisarts. Wat volgt is een verslag in het boek De dokter als patiënt, waarbij Bakker kritisch naar de wereld van de gezondheidszorg kijkt terwijl hij zoekt naar de oorzaak van zijn eigen ziekte.

Je bent een kankerspecialist maar krijgt zelf de diagnose longkanker. Wat gebeurt er dan van het een op het andere moment? In het boek Echte dokters huilen ook vertelt arts Warner Prevoo zijn verhaal aan journalist Karin Overmars die het optekende voor dit boek. Hij vertelt open, eerlijk en met humor over zijn ziekteproces. Het gaat over pijn, doodziek zijn, eenzaamheid, het zoeken naar de juiste woorden, maar bovenal gaat het over de liefde voor het leven. Gewoon doorleven, hoe doe je dat?

De specialist aan het woord

Cardioloog Angela Maas strijdt al jaren voor een beter onderzoek naar de werking van het vrouwenhart. Het sterftecijfer voor deze aandoeningen liggen namelijk vele malen hoger bij vrouwen dan mannen. In haar boek Hart voor vrouwen pleit ze voor een andere behandeling voor vrouwen, want vrouwen zijn geen kleine mannen. Daardoor gaat de mannelijke meetlat niet op als een vrouw onderzocht moet worden op hartklachten.

Een huisarts krijgt in zijn praktijk dagelijks te maken met kwetsbare lichamen en steeds veranderende symptomen. Gavin Francis heeft al veel gezien: de veelbelovende rechtenstudent die aan anorexia lijdt, de bodybuilder die illegale steroïden gebruikt en daarmee zijn vruchtbaarheid in gevaar brengt, de tiener die panisch reageert op de lichamelijke gevolgen van de puberteit, of de verrassend opgewekte vrouw bij wie een hoorn groeit op haar voorhoofd. Aan de hand van anekdotes uit zijn praktijk en verhalen uit de medische geschiedenis, de kunst, literatuur en mythologie, vertelt Francis in zijn boek Gedaanteverwisselaars waarom verandering de essentie van het mens-zijn is. 



Welk boek over de zorg of over doktoren las jij onlangs? Laat het weten in een reactie onder dit artikel!



Over de auteur

Soraya Vink (crew)

8 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Dokter, wat mankeert mij? | 10 boeken over het doktersleven

 

Gerelateerd