Dossier /
Dossier David Baldacci
Verhalenverteller
De jonge David Baldacci startte na zijn studie Engels en geschiedenis aan de universiteit in Virginia, waarvoor hij cum laude afstudeerde, ook nog een rechtenstudie. Hij studeerde af in 1986 en ging vervolgens aan de slag als bedrijfsjurist en advocaat in Washington D.C. Een beetje tegen wil en dank, want eigenlijk wilde Baldacci niets liever dan schrijver worden. ‘Ik ben altijd een verhalenverteller geweest,’ zo vertelde de Amerikaan later in interviews. ‘Als kind schreef ik al verhalen die ik wilde laten publiceren. Omdat ik dacht dat ik niet zou doorbreken als schrijver, ben ik uiteindelijk maar politicologie en rechten gaan studeren.’
In de avonduren bleef hij schrijven, maar zonder al te veel succes. Aanvankelijk schreef hij alleen korte verhalen, tot hij het idee kreeg voor zijn eerste thriller. Hij werkte er drie jaar aan en leurde er twee jaar lang mee rond totdat een agent het manuscript oppakte en het in no time verkocht aan een uitgeverij voor een bedrag met zes nullen. ‘Zoveel geld was nog nooit neergeteld voor een debuut. Ik geloofde het eerst ook niet. Ik dacht: heb ik eindelijk een agent gevonden, blijkt het een gek te zijn! Maar het was waar,’ aldus Baldacci in een interview met weekblad Libelle. Zijn debuut Absolute Power, in Nederland verschenen als Het recht van de macht, werd in één klap een internationale bestseller. Amper een jaar later was er al een bioscoopfilm met niet de minste cast. Clint Eastwood, Gene Hackman en Ed Harris tekenden voor de hoofdrollen. Eastwood produceerde en regisseerde de productie.
Toen Eastwood werd benaderd voor de verfilming was hij in eerste instantie zeer gecharmeerd van de personages en de plot van Absolute Power. Wel vroeg hij direct scenarioschrijver William Goldman om ervoor te zorgen dat de interessante personages niet om het leven zouden komen, zoals in het boek bij een aantal van hen het geval was. Ook het einde werd geheel herschreven. Of het daar aan lag of niet, het grote succes van de speelfilm bleef uit. De film kwam maar net uit de kosten.
Met een voorschot van 2 miljoen dollar plus nog eens 3 miljoen dollar voor de filmrechten en het geld van de vertaalrechten was Baldacci plotseling een rijk man. Na het afbetalen van de schulden verhuisde de familie Baldacci naar een enorm huis met zeven slaapkamers in het Noorden van Virginia. Het huis betaalde hij in contanten.
Twee jaar na zijn goed ontvangen debuut kreeg Baldacci nog een mooi extra duwtje in de rug van de toenmalige President Bill Clinton. Deze verkoos Vuil spel (1998) tot zijn favoriete boek van dat jaar. ‘Dat was het leukste, bizarste en gedenkwaardigste moment in mijn carrière tot nu toe,’ zei Baldacci enkele jaren terug. Vanaf dat moment bereikte bijna elke nieuwe titel de eerste plaats in de New York Times Bestseller List, en behoren voormalig president De Klerk van Zuid-Afrika, George H.W. Bush, maar ook Dolly Parton tot zijn grootste fans.
Van standalones naar series
De eerste jaren van zijn carrière als thrillerschrijver leverde David Baldacci jaarlijks één standalone af. Een serie leek dus niet echt ‘zijn ding’ te zijn tot hij in 2001 bij de verschijning van De laatste man, waarin Web London de hoofdrol speelt, voor het eerst zinspeelde op een mogelijk vervolg. In een interview met de Amerikaanse website Bookbrowse.com vertelt hij: ‘Het is een voordeel voor een auteur om niet steeds een nieuwe hoofdpersonage te hoeven verzinnen. Web London zou weleens mijn eerste poging voor een serie kunnen zijn. Ik denk namelijk dat een personage als London uitermate geschikt is voor een reeks.’
Toch hebben we tot dusver, behalve in een aantal interviews in de loop der jaren, niets meer van Web London vernomen. Wel maakten de lezers een paar jaar later in Onbewaakt ogenblik kennis met twee nieuwe hoofdpersonen: Sean King en Michelle Maxwell. Dit boek zou het begin zijn van Baldacci’s eerste thrillerreeks, die hem wereldwijd nog populairder zou maken...
Het volledige 'Dossier David Baldacci' is onderdeel van het zojuist in de Crimezone Collection verschenen boek Geniaal geheim. In de Crimezone Collection kwaliteitsreeks verschijnen thrillers die de afgelopen jaren door de recensenten van Crimezone.nl met vier of vijf sterren zijn beoordeeld. Thrillers die je gelezen móét hebben.
Bibliografie David Baldacci
Van David Baldacci zijn verschenen:
Sean King en Michelle Maxwell
1. Onbewaakt ogenblik (Split Second, 2003)
2. Het uur van de zonde (Hour Game, 2004)
3. Geniaal geheim (Simple Genius, 2007)
4. Familieverraad (First Family, 2009)
5. De zesde man (The Sixth Man, 2011)
The Camel Club
1. De samenzwering (The Camel Club, 2005)
2. De verzamelaars (The Collectors, 2006)
3. De verraders (Stone Cold, 2007)
4. De rechtvaardigen (Divine Justice, 2008)
5. Rechteloos (Hell’s Corner, 2010)
Shaw & Katie James
1. Niets dan de waarheid (The Whole Truth, 2008)
2. Verlos ons van het kwaad (Deliver Us From Evil, 2010)
Standalone
• Het recht van de macht (Absolute Power, 1996)
• Op eigen gezag (Total Control, 1997)
• Duister lot (The Winner, 1997)
• Vuil spel (The Simple Truth, 1998)
• Onder druk (Saving Faith, 1999)
• In het hart (Wish You Well, 2000) roman
• Nachtwerk (Office Hours, 2000) t.g.v. Maand van het Spannende Boek
• De laatste man (Last Man Standing, 2001)
• Nachtreizigers (The Christmas Train, 2002) roman
• In het geheim (True Blue, 2009)
• Die zomer (One Summer, 2011) roman