Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Dossier /

Dossier Tami Hoag

#1 New York Times bestsellerauteur Tami Hoag (1959) begon haar imposante schrijverscarrière toen ze nog maar negen jaar was. Voor een project op de middelbare school moest ze een verhaal schrijven. Het werd een vertelling over twee kinderen met een verzorgpony. Ze maakte er zelf ook tekeningen bij en uiteindelijk besloot ze – in samenwerking met de school en haar ouders – het verhaal te publiceren. Het boek, genaamd Black Pony, had nog niet veel omhanden, maar voor de kleine Tami Mikkelson was het duidelijk: ze wilde schrijfster worden.


Met meer dan 35 miljoen boeken in druk - wereldwijd verschenen in meer dan twintig talen - en met dertien opeenvolgende New York Times bestsellers op haar naam, heeft Tami Hoag haar droom verwezenlijkt. Bekend geworden met haar thrillers, die zich kenmerken door de combinatie van spanning, romantiek en levensechte personages, is de Amerikaanse ook in Nederland een veelgelezen en -geprezen auteur. Haar boeken worden uitgegeven door The House of Books.

VELE BAANTJES
Tami Hoag werd geboren in Cresco, Iowa, maar verhuisde al op jonge leeftijd met haar ouders, broers en zussen naar een klein dorp in het zuidoosten van Minnesota. Ze groeide op in een prachtige, maar koude omgeving in een onverwarmde boerderij. De warmte kreeg ze van haar familie, die alles voor de kleine Tami overhadden, maar het grote leeftijdsverschil met haar broers en zussen (ze schelen zo’n 10 jaar) en de afwezigheid van andere kinderen in het dorp, maakte dat Tami veelal op zichzelf aangewezen was. Ze ontwikkelde een omvangrijke fantasie en verwerkte die in verhalen, die ze thuis of op school voorlas.

Op de middelbare school ontmoette ze Daniel Hoag, een klasgenoot, met wie ze veel optrok en uiteindelijk verliefd op werd. In 1977 trouwde ze met hem, vlak nadat hij was afgestudeerd op de hogeschool. Zelf heeft ze nooit een opleiding afgerond. Het plan om te studeren was er wel, maar ze had met Daniel afgesproken om hem eerst te helpen met het zoeken naar een goede baan alvorens ze zelf aan een studie zou beginnen. Daniel vond een baan bij IBM als programmeur, in een dorp waar een hogeschool ontbrak. Geen studie voor Tami dus. Ze ging werken en besloot zich daarnaast verder toe te leggen op haar hobby: schrijven.

Het schrijven deed Tami vooral in haar vrije uurtjes, tussen haar vele bijbaantjes door. Zo heeft ze gewerkt als assistent-fotograaf, trainster van wedstrijdpaarden, medewerkster op een krantenredactie en als verkoopster van badkameraccessoires. Haar professionele carrière als schrijfster begon in 1988, met de humoristische roman The Trouble with J.J. (NL: Geheime passie, 1989). Deze roman was onderdeel van de Bantam Books Loveswept Line, een populaire reeks met korte romans. In totaal schreef ze zestien titels in vijf jaar voor deze reeks en kon zich toen officieel auteur noemen. Ze zei haar andere (bij)baantjes vaarwel en stortte zich fulltime op het schrijven.

ROMANTISCHE THRILLERS OF SPANNENDE ROMANS?
De ‘switch’ van romans naar thrillers verliep in stappen. Geleidelijk aan bouwde Tami Hoag wat meer spanning in haar romantische verhalen. De reden hiervoor was dat ze wilde groeien als schrijfster en een meer complexere schrijfstijl wilde ontwikkelen. Door dieper in de karakters van de personages te duiken en hier een spannende plot omheen te bouwen, trachtte ze een groter lezerspubliek te bereiken. In 1995 verscheen haar eerste thriller: Night Sins (NL: Gekidnapt, 1997) over FBI-agente Valerie Bertinelli.

Haar doel, een groter publiek bereiken, slaagde, maar de verschijning van haar eerste thriller zorgde voor verdeelde reacties. In een interview vertelt ze: ‘Romantiek in een spannend verhaal zorgt altijd voor de nodige scepsis. Men vindt dat romantiek alleen maar afleidt van de spanning en dat de relaties tussen de verschillende personages er niet toe doen.’ Zelf vindt ze dit klinkklare onzin: ‘De persoonlijke relaties in een verhaal, en zeker in thriller, zijn juist van essentieel belang. Het zorgt ervoor dat de spanning beter tot zijn recht komt.’ Ze heeft met de kritieken leren leven en trekt zich er weinig van aan. Tegenwoordig is de romantiek in haar thrillers juist haar ‘unique selling point’.

Natuurlijk waren er ook lovende reacties en die waren meer dan terecht. Night Sins werd verfilmd en uitgezonden als tweedelige TV-serie op de Amerikaanse televisie. Haar eerste thriller, en ook de TV-serie, werden een groot succes en haar Amerikaanse uitgever (nog steeds Bantam Books) besloot al haar romans opnieuw uit te geven, maar dan onder een andere noemer: spannende romans. Ze vroegen Tami om de plot wat aan te passen en er wat spannende elementen in te bouwen. De boeken werden van een nieuwe cover voorzien en verschenen opnieuw in de winkels. Waar de verkoop van de romans al redelijk goed verliep, zorgde het etiket ‘spanning’ voor een nog grotere omzet. De vernieuwde romans (of thrillers?) vonden gretig aftrek bij het Amerikaanse volk en men genoot van de intrigerende personages en de scherp geschreven dialogen, waarmee Tami Hoag zich nu nog steeds onderscheidt.

OLYMPISCHE DROOM
Vanaf dat moment gaat het hard met Tami Hoag. Ze schreef met Guilty as Sin (NL: Verloren onschuld, 1998) een soort van vervolg op Night Sins en startte daarnaast een nieuwe reeks. In 1999 verscheen Ashes to Ashes (NL: Tot stof vergaan, 1999), het eerste deel van een serie over het detective-duo Sam Kovac en Nikki Liska. Het jaar daarop verscheen het tweede boek, getiteld Dust to Dust (NL: Doodsengel, 2000). Beide boeken werden goed ontvangen en belandden op de New York Times-bestsellerslijst. Sindsdien betekende de verschijning van een nieuw boek van Tami Hoag steevast een plaats op deze prestigieuze bestsellerslijst.

Na 17 jaar als programmeur te hebben gewerkt, stopte haar man Daniel met werken en werd hij Tami’s zakelijke adviseur. Ze verhuisden naar Virginia, waar ze een ruimere woning met een groot stuk land erbij kochten. Hier kon ze haar andere grote passie uitvoeren; het paardrijden.

Wat niet veel mensen weten is dat Tami Hoag een professioneel dressuurrijdster is geweest. Ze is opgegroeid met paarden en reed mee in landelijke competitiewedstrijden. Op haar twintigste koos ze ervoor het paardenracen te laten schieten en zich volledig te focussen op de dressuur. Maar vanwege de enorme successen die ze met haar boeken kreeg, moest ze het wedstrijdgedeelte laten schieten. Helemaal stoppen deed ze niet, want ter afleiding van het schrijven, trainde ze veel met haar eigen paard. In 1998 keerde ze terug in wedstrijdverband. Het trainen in haar vrije uurtjes bleek zijn vruchten te hebben afgeworpen, want ze schopte het tot het hoogste niveau: de Grand Prix. Even had ze de droom om met de Olympische Spelen mee te doen, maar ze kon dat uiteindelijk toch niet combineren met haar baan als auteur. ‘Het dressuur rijden brengt mijn leven in balans,’ zo vertelt ze op haar website. ‘Het moment dat ik op een van mijn paarden zit, brengt me rust. Even mijn gedachte weg van de personages in het verhaal waar ik op dat moment mee bezig ben.’

Geregeld laat ze haar lievelingsdieren opdraven in haar thrillers. Zo speelt Bacchus, een van haar eigen paarden, een rol in de thriller Dark Horse (NL: Dubbelspel, 2004), dat gaat over een moord in de professionele paardrij-wereld.

OAK KNOLL
Haar grote doorbraak bij het Nederlandse volk vond plaats met het boek Kill the Messenger (NL: Nacht en ontij, 2005). Dit verhaal zat al geruime tijd in haar hoofd, na het zien van een documentaire over fietskoeriers in Los Angeles. Het verhaal gaat over fietskoerier Jace Damon, die een zeer gewild pakje van een obscure advocaat moet wegbrengen en hiermee in een web van moord en intrige belandt. Van Crimezone.nl kreeg het boek de hoogste waardering. Haar volgende boek, het achtste boek dat in de Nederlandse taal is verschenen, getiteld De laatste engel, werd eveneens door Crimezone.nl met 5 sterren beoordeeld. Dit boek is het derde deel van de Kovac/Liska-serie, waar eerder Tot stof vergaan en Doodsengel in verschenen.

In eigen land was Tami Hoag al een gelouterde naam en een veelgelezen schrijfster. De mensen zagen haar inmiddels als een echte thrillerauteur, hoewel ze tussendoor nog steeds enkele romans schreef. De top van het thrillersegment bereikte ze met haar serie over het dorpje Oak Knoll. In Deeper Than the Dead (NL: Dieper dan de doden, 2009) maakten de lezers voor het eerst kennis met dit kleine dorp in California.

Dieper dan de doden is een meeslepend mysterie met een hartverscheurend eind. Oak Knoll wordt opgeschrikt door een seriemoordenaar, die op een gruwelijke wijze zijn slachtoffers vermoord. Doordat Tami Hoag voortreffelijk de karakters in het boek weet te beschrijven, leef je mee met de bewoners van het knusse dorpje en leer je hen stuk voor stuk kennen. Dit zet Tami Hoag voort in het vervolg, Secrets to the Grave (NL: Geheimen in het graf, 2012). De belangrijkste figuren uit Dieper dan de doden keren terug en wederom schrijft Hoag een bloedstollend spannend verhaal.

De beide boeken zorgden voor een nieuwe schare fans, zowel in Nederland als in Amerika, waardoor ook haar andere boeken weer volop worden aangeschaft. Het heeft The House of Books doen besluiten om enkele van haar thrillers in een midprice-editie uit te brengen.

DE DONKERSTE WEG
In mei 2013 verschijnt het derde deel in de Oak Knoll-serie. In De donkerste weg vlucht Lauren naar het dorp Oak Knoll, als haar oudste dochter Leslie op mysterieuze wijze lijkt te zijn verdwenen. In Oak Knoll hoopt Lauren rust te vinden, samen met haar jongste dochter Leah. Maar vlak na de verhuizing naar het kleine stadje doemt opeens de ontvoerder van Leslie daar op. Lauren probeert met het laatste restje kracht dat ze in zich heeft deze wrede man te ontmaskeren. Ze krijgt hulp van Tony Mendez, de sympathieke detective uit Dieper dan de doden. Hij ontrafelt de zaak en komt erachter dat Laurens obsessie om de dader te vinden levensgevaarlijke proporties heeft aangenomen.

Oak Knoll werd in Geheimen in het graf al eerder opgeschrikt door een macabere moord en ook nu speelt psychologe Anne Leon weer een belangrijke rol in dit familiedrama.

In Amerika is dit boek met veel lof ontvangen en heeft het voor de zoveelste keer de New York Times-bestsellerslijst bereikt. Heel verwonderlijk is dat niet, aangezien het een gewoonte lijkt te worden voor Tami Hoag.



Over de auteur

Mads Bruynesteyn

119 volgers
425 boeken
21 favoriet


Reacties op: Dossier Tami Hoag

 

Gerelateerd

Over

Tami Hoag

Tami Hoag

De Amerikaanse schrijfster Tami Hoag (1959), meisjesnaam Tami Mikkelson, we...