'Een ander leven' verkozen tot BruutTAAL Regenboogboek van het Jaar 2024
'Juist in een tijd waarin de discriminatie toeneemt van mensen die zich tot een letter in de LHBTIQ+-gemeenschap rekenen, is de zichtbaarheid van deze literatuur van groot belang.' – Initiatiefnemers Tzum en Bazarow
De vakjury had naar eigen zeggen geen enkel probleem om te komen tot een shortlist van mooie, literair hoogwaardige regenboogboeken, bestaande uit In het oog van Marijke Schermer, Tosca van Maud Vanhauwaert en Een ander leven van Bart Moeyaert. Uit de drie genomineerden op deze shortlist werd het autobiografische geschrift Een ander leven uitgeroepen tot winnaar, dat zich het BruutTAAL Regenboogboek van het Jaar 2024 mag noemen.
LEES VERDER / Tosca op de shortlist van de Hebban Debuutprijs 2024
De Vlaamse Moeyaert schrijft proza, poëzie en theaterteksten voor zowel volwassenen als kinderen. Hij ontving al vele prijzen voor zijn jeugdboeken, waaronder de Zilveren Griffel, de Woutertje Pieterse Prijs, de Nienke van Hichtum-prijs en de Astrid Lindgren Memorial Award. Met zijn autobiografische Een ander leven verweeft hij het levensverhaal van zijn moeder met dat van hemzelf, zijn coming-out en zijn intrede in de wereld van de literatuur.
'Een ander leven is een autobiografie over een bevrijding, een leven naast het leven dat voor hem is uitgestippeld door zijn ouders. Moeyaert vindt zijn eigen pad in de liefde en ook binnen de schrijverij, waar hij op de juiste momenten complimenten krijgt van de juiste mensen. [...] De jury hoopt dat het niet bij dit ene autobiografische geschrift blijft.' – Vakjury BruutTAAL Regenboogboek van het Jaar 2024
Een ander leven
Gelezen: 56
Aan het lezen: 11
Wil ik lezen: 141
Gemiddelde waardering: 4,5 sterren
In januari 1996 verrast Bart Moeyaert zijn zeventigjarige moeder met een verjaardagscadeau. Ze gaan samen drie dagen naar Parijs. Met deze citytrip als leidraad schetst Moeyaert niet alleen een intiem portret van zijn moeder, hij stelt ook vast hoe verbazend vaak Parijs in zijn leven is opgedoken, en hoe weinig hij zijn ouders over zijn leven heeft verteld. Aan de hand van brieven, foto’s, herinneringen en dagboekfragmenten vertelt hij openhartig over zijn late coming of age — de zoekende periode na zijn vroege schrijversdebuut. Hij probeert antwoorden te vinden, onder andere op de vragen die hij zijn moeder in Parijs niet heeft gesteld.
De vakjury
De vakjury van het BruutTAAL Regenboogboek van het Jaar 2024 bestaat uit redacteur Neerlandistiek Marie-José Klaver, auteur en Tzum-hoofdredacteur Coen Peppelenbos, auteur en biograaf Doeke Sijens en auteur en docent literatuur Bart Temme. Zij zijn tevens de initiatiefnemers van de prijs.
In 2021 bekroonden zij Gloei van Edward van de Vendel en Floor de Goede, in 2022 Buitenleven van Nina Polak en in 2023 Arkadia van Sipko Melissen.
Regenboogboek van het Jaar 2024 publieksprijs
Hebban en queer magazine Winq gingen in 2024 voor de tweede keer op zoek naar het mooiste Regenboogboek van het Jaar. De publieksprijs voor het beste LHBTIQ+-boek van het afgelopen jaar ging naar de oorspronkelijk Nederlandstalige Young Adult-roman Oever van Ludwig Volbeda. In de categorie 'Vertaald' wordt de memoir Pageboy van Elliot Page bekroond, in een vertaling van Mijke Hadewey van Leersum. Ontdek meer over de winnaars en zet de top 8 in beide categorieën direct op je Wil ik lezen-plank.