Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Column /

Een column van Donald Nolet

door Donald Nolet 4 reacties
Donald Nolet won in 2014 met zijn debuutthriller 'Versleuteld' zowel de Schaduwprijs als de Gouden Strop. In zijn column schrijft hij over het fenomeen van 'de tweede'.

De Tweede

Het staat bekend als Second Album Syndrome. Na een succesvol debuut blijkt de opvolger een genadeloze flop. Dat gebeurt dus zo vaak dat er een naam voor is bedacht. Volgens de legendarische muziekproducent Jimmy Iovine is de oorzaak van het syndroom heel simpel. Een eerste album is vaak het resultaat van tien jaar nummers schrijven en schaven. Het tweede is gemaakt in tien maanden. Dat verschil hoor je terug. In een aantal gevallen heeft hij waarschijnlijk gelijk. Het überhippe bandje The Strokes werd flink onder druk gezet door hun geld ruikende platenmaatschappij en had slechts drie maanden voor hun nummer twee. Na dat album was de hype meteen voorbij.

Haast lijkt echter niet altijd de reden. Sommige artiesten stijgt het succes naar het hoofd en krijgen het te druk met het sterrendom. Anderen worden dermate overvallen door hun roem dat ze expres een ‘moeilijke’ opvolger produceren. Ook in boekenland zijn daar voorbeelden van. Donna Tartt debuteerde verpletterend met The Secret History. Haar tweede werd nog steeds gekocht door velen, maar de reacties waren niet mals. Misschien was het inderdaad slecht. Even waarschijnlijk is een collectief balen dat Tartt had geweigerd een The Secret History Part Two te schrijven. Zijn alle nummers twee gedoemd het minder te doen? John Grisham reed rond met een achterbak vol exemplaren van zijn debuut, dat hij aan de straatstenen niet kwijtraakte. Zijn agent stuurde zijn tweede boek naar Hollywood. Dat werd verfilmd met een bekende Scientology adept in de hoofdrol en Grisham groeide uit tot een wereldster. De heruitgave van zijn debuut verkocht alsnog miljoenen.

Als er al sprake is van een syndroom, dan heeft dus niet elke schrijver of artiest er last van. Elke tweede is anders. Je neemt een volgende stap in de gekozen richting of gooit het roer volledig om. Je neemt ruim de tijd of zet flink de vaart erin. Er zijn voor alles voorbeelden te vinden waarin het goed ging, of juist niet. In mei ligt mijn tweede boek in de winkel. Dat kan dus alle kanten uit. Maar wat is het heerlijk om te dagdromen over een doorslaand succes. Dat zal ik dan ook regelmatig gaan doen de komende maanden.



Over de auteur

Donald Nolet

52 volgers
0 boeken
0 favorieten
Auteur


Reacties op: Een column van Donald Nolet

 

Gerelateerd

Over

Donald Nolet

Donald Nolet

Donald Nolet (1975) studeerde Japanse taal en cultuur in Leiden. Sinds zijn afst...