Een gedreven rechercheteam en het begin van een nieuwe thrillerreeks met 'Het laatste uur' van Eva Burgers
Eva Burgers (1969) is oud-rechercheur, werkzaam op de afdeling zware criminaliteit. Ook werkte ze als journalist bij diverse kranten en bedenkt ze formats voor tv-programma's, zoals het crime reality programma Kroongetuige. Sinds 2014 schrijft ze jeugdthrillers, waarvan er in 2021 maar liefst twee verschijnen: de Kluitman-novelle Undercover en het tweede deel in de 'Afslag Zuid'-serie, Nachtvlucht, dat in september in de boekhandels ligt.
'Ik kon me nauwelijks indenken hoe het moest voelen als de bodem zo genadeloos onder je voeten werd weggeschopt.' – Uit: Het laatste uur
Met de 'Alias'-thrillerreeks schrijft Burgers nu ook voor volwassen lezers. Ze gebruikt daarvoor niet alleen de expertise die ze opdeed in haar oude werkveld, ook liep de auteur mee met de politie in Den Haag. Het eerste deel is Het laatste uur, waarin we kennismaken met het Alias-team en Julia Roemer, een van de rechercheurs. Elk boek focust op een actueel thema en presenteert het team met een nieuwe zaak.
Het laatste uur
Julia maakt deel uit van Alias, een rechercheteam dat gespecialiseerd is in heimelijke opsporingsmethodes. Wanneer Alias wordt ingezet bij de moord op een Haagse studente, wordt een ontsnapte tbs’er al snel gezien als de verdachte. Maar Julia heeft haar twijfels. Koppig gaat ze buiten haar bazen om door met het onderzoek, terwijl haar privéleven ook steeds meer onder druk komt te staan.
Leesfragment
Wil je weten wat Julia's onderzoek naar de tbs'er oplevert, en of ze haar bazen een stap voor kan blijven zodat ze haar niet uit het Alias-team gooien? Hieronder lees je alvast een sneak preview van Het laatste uur. Schrijf je ook in voor de winactie met het boek.
Lees hier de eerste drie hoofdstukken
'De vijf collega’s waren in de korte tijd dat ik hier werkte, vrienden geworden. Dat kon ook haast niet anders door het heftige werk waarin we elkaar dagelijks moesten steunen en beschermen.' – Uit: Het laatste uur
Over de auteur
In een interview in Het Parool vertelt Burgers dat het schrijven altijd hand in hand is gegaan met haar carrière. In eerste instantie volgde ze in de voetsporen van haar vader, Wibo Burgers, journalist bij de Haagsche Courant en het ANP. 'Daarvoor moet je nieuwsgierig zijn, het heeft raakvlakken met de recherche,' vertelt ze. Eind twintig stapt ze dan ook over op een baan bij de politie, waar ze achttien jaar gewerkt heeft. Het leverde haar de vergelijking op met A.C. Baantjer, auteur van de 'Baantjer'-boeken en eveneens oud-politieman.
Het belangrijkste verschil is voor Burgers dat zij het schrijven al voor, en tijdens, haar werk als rechercheur deed. Inmiddels heeft ze in fictie haar thuis gevonden, en omschrijft zichzelf als een 'journalistiekachtige schrijver met veel fantasie'. De zaken waar ze gedurende haar loopbaan bij de politie aan werkte, verwerkt ze dan ook in haar thrillers. Letterlijk, zo laat ze weten. 'Het is honderd procent psychisch verwerken.'
'De zaken die ik heb meegemaakt maak ik net anders – en het mooie: nu kan ik de lijn en de afloop bepalen.'
'Hij wilde deze zaak graag oplossen. Niet alleen voor het slachtoffer en haar familie, maar ook voor zichzelf. Als bewijs dat team Alias ertoe deed.' – Uit: Het laatste uur
Winactie
Ben je op zoek naar een nieuwe thrillerreeks van een Nederlandstalige auteur, mét ervaring in de recherchezaken waarover ze schrijft? Je hoeft niet verder te zoeken dan Eva Burgers. Hebban mag in samenwerking met uitgeverij PEPPER Books vijf exemplaren weggeven. Kijk snel hoe je mee kunt doen om Het laatste uur aan je boekenplank toe te voegen.