Giveaway /
Een gitzwarte wereld
Andy McNab (Southwark, 28 december 1959) was soldaat bij de Britse elite-eenheid Special Air Service (SAS). De naam Andy McNab is een pseudoniem, zijn echte naam is niet publiekelijk bekend. De persoon Andy McNab is een mysterie. Bij televisieoptredens wordt hij onherkenbaar in beeld gebracht en bij lezingen mag hij niet gefotografeerd worden, omdat dit, zoals hij in interviews vertelt, degenen die met hem betrokken waren bij undercover acties in Noord-Ierland - en die daar nog steeds wonen - in gevaar kan brengen.
McNab maakte deel uit van een SAS-missie tijdens de Eerste Golfoorlog, waarbij hij in Irak infiltreerde om Scud-raketten onklaar te maken. McNab werd gepakt en gemarteld in de Abu Ghraib-gevangenis. Over zijn ervaringen schreef hij twee boeken Brave Two Zero en SAS-commando. McNab verliet in 1993 de SAS als hoogst gedecoreerde Engelse militair.
Over zijn werk schreef een recensent: ''McNabs beschrijving van de gruwelen van terreur en oorlog, van haar en onverschilligheid, kun je niet cynisch noemen: het is ontzettend werkelijk. Het is een gitzwarte wereld.''
In zijn nieuwste thriller Brandhaard, waarvan uitgeverij A.W. Bruna maar liefst vijftien exemplaren beschikbaar stelt, speelt Tom Buckingham de hoofdrol, een SAS-sergeant die al eerder in Alarmfase rood in actie kwam.
Wanneer Buckingham in Afghanistan een verrader uitschakelt, komt hij in de problemen. In plaats van te worden geprezen, krijgt hij de schuld voor het incident in de schoenen geschoven en moet hij het regiment verlaten.
Verbitterd en gedesillusioneerd keert hij terug naar huis, waar hij wordt ingehuurd door de miljonair Vernon Rolt. De rijkaard heeft geld en macht, politieke ambities en een niet bij iedereen even populaire agenda. Met rellen in de straten van Groot-Brittannië, de regering in totale verwarring en een staatsbezoek van de Amerikaanse president voor de deur, is het het perfecte moment om een machtsgreep te doen.
Eerder dit jaar liet de Britse schrijver weten verontrust te zijn over de minieme leeslust onder mannelijke landgenoten. In The Guardian reageerde hij op de uitkomsten van een onderzoek, waaruit blijkt dat 63 procent van de ondervraagde mannen vindt dat men niet genoeg leest als men zou moeten. Bijna dertig procent gaf toe dat zij nauwelijks meer een boek heeft gelezen, sinds de verplichte leeslijst van middelbare school.
''Ik weet waarschijnlijk beter dan wie dan ook hoe moeilijk het is om jonge mannen aan het lezen te krijgen'', aldus McNab. ''Toen ik na mijn jeugddetentie het leger in ging, had ik de leeservaring van een elfjarige. Op scholen kom ik veel kinderen tegen die in dezelfde positie verkeren. We moeten die jongens aan het lezen zien te houden, want als ze eenmaal stoppen, beginnen ze nooit meer opnieuw. Het maakt niet uit wat ze lezen, als ze zich die gewoonte maar eigen maken.''
McNab is vastbesloten om zijn eigen verloren leesjaren in te halen. ''Er zijn nog veel boeken die ik móét lezen. Ik baan mij nu een weg door de klassiekers en ik vind het prachtige boeken.''