Een nieuwe schrijfwedstrijd voor literaire verhalen: de Renate Dorrestein Prijs!
Het literaire 'genre' is tot dusver een opvallende afwezige in het Hebban schrijfwedstrijdenlandschap. Met de Renate Dorrestein Prijs willen we dat gat vullen en hebben we de ambitie de grootste schrijfwedstrijd voor literaire verhalen in het Nederlandse taalgebied op de kaart zetten. De naam Renate Dorrestein werd vaak genoemd in onze enquete naar een naam voor onze literaire schrijfwedstrijd. Bureau Weesperzijde, dat de nalatenschap van Renate Dorrestein beheert, is verheugd over de eervolle vernoeming van Renate Dorrestein.
Net als bij de andere grote schrijfwedstrijden van Hebban.nl bedraagt de hoofdprijs € 1000 euro en een plaquette. De andere verhalen die de top vijf halen, ontvangen een publicatievergoeding. De vijf beste verhalen worden als Hebban ebook gepubliceerd en gratis beschkbaar gesteld aan leden van de Hebban lezerscommunity. Stichting Renate Dorrestein stelt bovendien een extra prijs ter beschikking: de winnaar krijgt de gelegenheid om de Renate Dorrestein Suite te gebruiken als inspirerende schrijfplek.
Literaire verhalen
Maar wat is een literair verhaal nou eigenlijk? En hoe beoordeelt de jury die verhalen? We citeren Renate Dorrestein zelf daarover:
'Literatuur is geen natuurkunde en valt dus niet in wetmatigheden of formules te vangen. Een goede roman heeft per definitie een ongrijpbaar element van je ne sais quoi in zich, een zekere organische magie waarop de mens niet vermag de vinger te leggen. Al ga je met een loep op het papier liggen, een roman dankt zijn glans nu juist óók aan wat er niet staat, aan de tekst onder de tekst.' – Uit: Het geheim van de schrijver
Wat voor romans geldt, geldt natuurlijk ook voor verhalen. Maar schiet je met zo'n beschrijving van literatuur als schrijver iets op? Waarschijnlijk niet. Dus lees Het geheim van de schrijver voor inspiratie (en als je in een writers block terecht komt, pak dan ook De blokkade erbij. Of nog makkelijker: lees Onder de motorkap van het schrijverschap, dat beide boeken verenigt (zie ook de winactie hieronder).
Maar hoe schrijf je nou dat geweldige, winnende verhaal? Renate Dorrestein schrijft:
Schrijven is een van die activiteiten waarvoor je helemaal alleen de verantwoordelijkheid draagt. De geschiedenis heeft bewezen dat het vinden van je eigen stem als auteur een eenzaam avontuur is, zonder wegwijzers. (...) Het gaat de schrijver niet om modes, scholen, stijlen of andere buitengaatse invloeden. Hij is er niet op uit om andermans krukken te lenen. Hij verlaat zich, desnoods tegen de stroom in, op zijn eigen artistieke geweten. Hij wil iets maken wat ertoe doet, hoe dan ook. En daarom gaat hij de vraag naar de zin van literatuur niet uit de weg. Hij is niet zo lui of ijdel om voetstoots aan te nemen dat literair werk vanzelf belangwekkend is. Hij weet dat hij dat belang elke keer opnieuw zelf zal moeten definiëren en veroveren.
Kortom: ga op ontdekkingstocht en schrijf jouw verhaal, waarmee je de lezer overtuigt!
Overigens noteert ze nog dit over het benoemen van de schrijver als 'hij':
'De auteur' en 'de lezer' noem ik steeds 'hij'. Dat is geen afspiegeling van de werkelijkheid. Een 'zij' was statistisch gesproken misschien realistischer geweest, maar ik buig hier zonder verder commentaar het hoofd voor de conventie.
Renate Dorrestein
Renate Maria Dorrestein (25 januari 1954 - 4 mei 2018) was journalist, auteur en feministe. Haar romans werden genomineerd voor vele literaire prijzen en ze ontving de Annie Romein-prijs voor haar gehele oeuvre. Dorrestein schreef zowel het Boekenweekgeschenk 1997, Want dit is mijn lichaam, als het Boekenweekessay 2008, Laat me niet alleen. Haar werk is in vijftien talen vertaald.
Auteursafbeelding: © Frank Ruiter
Voor de schrijvers
We zijn benieuwd naar jouw verhaal!
De Renate Dorrestein Prijs is een uitdaging voor zowel nieuwe auteurs, ervaren schrijvers als auteurs die het literaire genre willen uitproberen. We hopen op veel en gevarieerde inzendingen! Alle soorten literaire verhalen zijn welkom.
Zorg er voor dat je als auteur een goed beeld hebt van wat al bestaat, welke clichés en valkuilen je moet vermijden en schrijf dan je allerbeste verhaal. Of twee. Het is toegestaan om samen met anderen je verhaal te schrijven. De Renate Dorrestein Prijs is een gejureerde schrijfwedstrijd met feedback voor alle deelnemers, een geldprijs van € 1000 euro en eeuwige roem voor de winnaar. Als bonus worden de vijf beste verhalen in een Hebban ebook gepubliceerd en worden de winnende auteurs in een artikel gepromoot richting meer dan een kwartmiljoen Hebban-leden.
Inzenden kan vanaf 1 juni tot en met zondag 25 juni 2023. Hier vind je de belangrijkste regels van deze schrijfwedstrijd. De uitreiking vindt plaats op een nader bekend te maken evenement in september, waar ook de Hebban Debuutprijs uitgereikt zal worden. Het ebook met de vijf verhalen van de winnaar en shortlist van de eerste Renate Dorrestein Prijs volgt na de uitslag in september 2023.
Voor de lezers
Onder de motorkap van het schrijverschap
Renate Dorrestein
In Onder de motorkap van het schrijverschap zijn de veelgeprezen boeken gebundeld die Renate Dorrestein wijdde aan het lezen, het schrijven en haar writer’s block: Het geheim van de schrijver en De blokkade. Samen vormen ze een aansprekende handleiding voor lezers, een literaire autobiografie, een nuttig handboek voor beginnende romanciers en een troostend woord voor schrijvers die kampen met een creatieve blokkade. 'De ware hoofdpersoon van dit boek,' aldus Renate Dorrestein, 'is "het verhaal", ofwel het verzinsel dat op betoverende wijze werkelijkheid wordt zodra het goed op papier staat.'
Winactie
Heb jij ontzettend veel zin om mee te doen aan de Renate Dorrestein Prijs, maar kun je wel een heel fijn schrijvershandboek gebruiken, doe dan nu mee aan deze winactie. Hebban mag in samenwerking met uitgeverij Querido drie exemplaren van het boek weggeven.
De jurering
We zoeken jou!
De jurering gaat ook deze editie weer volgens de methode die op Hebban standaard gebruikt wordt voor schrijfwedstrijden en verschillende boekenprijzen. De voorselectie bestaat uit een grote groep lezers met ruime ervaring in het lezen van literatuur, die elk een aantal verhalen leest en beoordeelt. Wil je ook voorselecteur worden? Geef je dan op via het inschrijfformulier onderaan dit artikel. De voorselectie zal plaatsvinden van eind juni tot en met eind juli (ongeveer vijf weken leestijd voor zo'n 25 korte verhalen).
Tip: laat in je Hebbanprofiel goed zien wat je las, leest en wil lezen, zodat we goed kunnen zien welke leeservaring jij hebt binnen dit genre.
De hoogst gewaardeerde verhalen gaan door naar de eindjury, die de winnaar en vier runners-up selecteert. De eindjury zal bestaan uit experts en bekende namen uit het literaire veld en wordt in september bekendgemaakt.
Je kon je aanmelden tot 1 juni 2023, de aanmelding is inmiddels gesloten.