Nieuws /
"Een pageturner van jewelste"
De beoordeling van Vrij Nederland: "Deel 1 van de Southern Reach-trilogie, die over de grens van de thriller heen reikt naar sciencefiction en filosofie. Een team onderzoekers wordt een geheimzinnig gebied ingestuurd en komt er zeer merkwaardige, ongrijpbare verschijnselen tegen. Onderling stijgt de spanning. Wij volgen het door de ogen van een vrouw die haar man in de vorige expeditie verloor. Een pageturner van jewelste, en ook stilistisch zeer mooi. Hoe gaan wij met de natuur om, vertroebelt onze manier van kijken niet onze blik op de werkelijkheid, dat soort intrigerende vragen stelt VanderMeer aan de orde."
Op Hebban deelde Guido Eekhaut vier sterren uit aan Vernietiging: "Dat het boek zonder enige generieke aanduiding (behalve een quote van Stephen King) bij een literaire uitgever verschijnt, versterkt de idee dat ook in het Nederlandse taalgebied de grenzen tussen genres en wat (verkeerdelijk) aangeduid wordt als mainstream, wegvallen. Dat geldt uiteraard niet voor alle vormen van fantasy, waar de traditie van de High of Heroic Fantasy nog steeds sterkt weegt op de verkoopcijfers (ook in het Nederlandse taalgebied). Het biedt evenwel een breder publiek een blik op wat de fantastische literatuur in ruimere context te vertellen heeft. Op die manier schaart VanderMeer zich achter de traditie van Kafka en Poe, aan de zijde van literatoren als Pynchon, Calvino, Garcia Marquez, David Mitchell en zelfs Nabokov, voor wie de wereld een magische plaats is die alleen door middel van de fantastische fabel kan beschreven worden."
Hebbanrecensent Wout ten Have duikt de sportmetaforen in: "Vernietiging leest als een honkbalwedstrijd waarbij in de eerste acht inningen af en toe een bal het veld wordt ingeslagen, er af en toe een honk gestolen wordt, maar waar niet wordt gescoord. Tot de negende inning, die je opeens naar het puntje van je stoel brengt. Elke slag is een rake bal, met af en toe een homerun en de wedstrijd eindigt in 5-4. Het maakt wel dat de nieuwsgierigheid naar het volgende deel gewekt is, ongeacht het einde van het eerste deel."
Floris M. Kleijne strooit dan met de volle vijf sterren: "VanderMeers soms poëtische, soms literaire, maar altijd trefzekere stijl draagt veel bij aan het onwerkelijke gevoel dat het boek oproept. Het feit dat geen van de hoofdpersonen ooit een naam krijgt versterkt de vervreemding nog. De beelden die hij oproept neigen soms naar droombeelden, de logica neigt naar droomlogica, en dan niet uit heldere, verhalende dromen: hier lig je als lezer koortsachtig te woelen. Als het verhaal uiteindelijk naar de onvermijdelijke confrontatie toewerkt, en de verwachte climax wordt bereikt, is zelfs die nog mysterieus en verontrustend; dit boek stuurt de lezer niet naar huis met netjes verpakte antwoorden, maar met meer vragen, en een onwerkelijk, nachtmerrie-achtig gevoel in het hoofd."
Autoriteit, het tweede deel van de Southern Reach-trilogie van Jeff VanderMeer werd eveneens door Vrij Nederland beoordeeld en dat leverde vier sterren op. Op Hebban scoorde Autoriteit drie (Guido Eekhaut) en vijf sterren (Floris M. Kleijne). Journaliste Marijn van der Jagt (jurylid van de Paul Harland Prijs 2014) schreef het vier pagina's lange interview met de auteur. Alleen om die reden al is het aan te raden de thrillergids ook dit jaar weer aan te schaffen. Al kun je ook een interview met Jeff VanderMeer op Hebban vinden:
- Over het fantastische genre en het leven van een schrijver
- Over de Southern Reach-trilogie
- Over Wonderbook (Jeff en Ann VanderMeer's 'Illustrated guide to creating imaginitive fiction')
Hebban Crimezone zette de acht kanshebbers op de titel VN-thriller van het jaar op een rijtje. Het meisje in de trein van debutante Paula Hawkins ging er uiteindelijk met de titel vandoor.
Meer fantastiek in de VN Thrillergids 2015:
- 4* voor Gebroken monsters van Lauren Beukes: "Een bezetene die zijn werk tot kunst verheven heeft."
- 2* voor Het meisje met alle gaven van M.R. Carey: "Dat alles wel redelijk verteerbaar opgeschreven."
- 1* voor De vijfde aanwijzing van John Darnielle: "Sciencefictionachtige thriller voor de gamers onder ons. [...] Een sudoku is spannender."
- 2* voor Schakel en 3* voor Stof van Hugh Howey: "De eerste twee delen staan als een huis."
- 3* voor De drie van Sarah Lotz: "Een goed gekozen, meeslepende vorm, al moet je als thrillerlezer al van het bovennatuurlijke houden."
- 0* (!) voor De kooi van Josh Malerman: "... een overdaad aan bedompte, grauwe angsttaferelen."
- 2* voor Spademan van Adam Sternbergh: "Het verhaal blijft tot de laatste snik 'noir as hell'."
- 4* voor De oneindige zee van Rick Yancey: "Akelig goed geschreven, bloedspannend, ontroerend soms. En nauwelijks neer te leggen."