Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Een schot in de ruimte

De ruimte, een oneindige plek vol mysterie die een grote aantrekkingskracht op ons uitoefent. Hoe zit dat nu met het heelal en oneindigheid, lichtjaren en de ruimtevaart? En, kun je zelf eigenlijk een raket maken? Hebban selecteerde de boeken die onze kinderen inzicht geeft in dat mysterieuze zwart.

In het kader van de Kinderboekenweek verschenen de laatste weken meerdere informatieve kinderboeken over het heelal, voor verschillende doelgroepen.  

Zo schreven auteurs Anaïd Haen en Django Mathijsen samen het boek De raketwedstrijd. Daarin wil Sterre astronaut worden. Daarvoor moet ze toegelaten worden op de speciale Techniek en Wetenschap Talentschool van professor Pikulet, maar dan moet ze wel een waterraketwedstrijd winnen. Het verhaal wordt afgewisseld door de informatieve stukjes over de ruimte(vaart) achter elk hoofdstuk én een beschrijving hoe je zelf een waterraket kunt bouwen!  

Handig, want uitgeverij De Vier Windstreken en Space Expo dagen schoolklassen uit om in teams van twee of drie kinderen de bestwerkende en mooiste waterraket te maken. Elke klas stuurt daarvan een filmpje in van de beste raket en een deskundige jury van Space Expo kiest een daarna aantal teams uit die op 14 november mag strijden om de hoofdprijs: een geweldige ruimtevaartdag voor de hele klas én een exemplaar van De raketwedstrijd voor iedereen.

Hebban-recensent Nienke Pool recenseerde het boek en schrijft in haar 4****-recensie: 
‘De raketwedstrijd is een schot in de ruimte, eh, roos. Het verhaal is spannend, afwisselend, grappig en leerzaam. Anaïd Haen en Django Mathijsen hebben hier een pareltje afgeleverd door hun lezers op drie niveaus kennis te laten maken met de ruimtevaart.’    

Het insturen van je filmpje kan tot en met woensdag 4 november. Voor meer informatie klik je hier. De volledige recensie van Nienke lees je hier.  

Van sterren kijken tot zelf knutselen
Maar ook sterrenkundejournalist Govert Schilling schreef een van de kerntitels van dit jaar: Ongelooflijk r/waar!, waarin hij bijvoorbeeld vertelt dat elke dag honderd ton ruimtestof op de aarde neerdwarrelt. En dat een autorit naar de dichtstbijzijnde ster veertig miljoen jaar duurt. Het boek staat vol onvoorstelbare weetjes over sterren, planeten, zwarte gaten en zelfs over buitenaards leven! Het boek is geschikt voor kinderen van 10 tot 12 jaar.  

Onlangs werd bekend dat er op bepaalde momenten water op de planeet Mars te vinden is. Daarover vertelde Schilling in het tv-programma RTL Late Night.    

In de Ruimte-atlas van Jiri Dusek en Jan Pisala wordt het fascinerende heelal in zeven grote uitvouwplaten getoond. Daarop zijn prachtige kleurenplaatjes van het zonnestelsel, eenvoudige sterrenkaarten en een duizelingwekkende hoeveelheid astronomische weetjes te vinden en biedt kinderen daardoor een leuk en leerzaam inkijkje in ons universum.  

In Galileo voor kids van Frank van Arkel leren kinderen hoe ver en hoe groot de dingen zijn in de ruimte om ons heen. Niet door alles uit te leggen, maar vooral door de kinderen zelf dingen te laten dóen. Knutselen en experimenten uitvoeren met materiaal dat thuis te vinden is. ‘Kijken met je handen’, noemen de makers van het boek dat. Met een rol wc-papier kun je bijvoorbeeld ontdekken hoe groot het zonnestelsel wel niet is.  

Voor wie liever met een telescoop de hemel bestudeert, is er het boek Sterren kijken voor kinderen van Thorsten Dambeck en Susanne Dambeck. Je leert er hoe de sterrenbeelden eruit zien, wat het verschil is tussen sterren en planeten en wat er nog meer in het heelal te vinden is, zoals meteorieten, satellieten en ruimtestations.    

Ruimtelijke prenten
Maar ook voor jongere kinderen zijn er boeken over de ruimte. Zo maakte ruimteheld André Kuipers twee prentenboeken over zijn ervaringen als astronaut. De illustraties bij André het astronautje en André het astronautje gaat naar Mars werden gemaakt door Natascha Stenvert.  

Voor kinderen vanaf drie jaar verscheen onlangs het fantasievolle prentenboek Sterrenwachter, met teksten van schrijver, acteur en poppenspeler Mark Haayema en tekeningen van Harmen van Straaten. In het boek wordt verteld over de sterrenwachters, die ervoor zorgen dat de hemel elke nacht vol staat met fonkelende sterren. Maar eerst zijn die sterren nog stenen… Hoofdpersoon Muk krijgt een steen op zijn vierde verjaardag. Maar hoe wordt zijn steen een ster? En hoe vaak moet hij het proberen voordat het hem lukt?  

Sinds september speelt Theatergezelschap Winterberg door het hele land de voorstelling Sterrenwachter. Hier vind je meer informatie over de voorstelling en speeldata.      

Voor meer inspirerende ruimteboeken voor kinderen bekijk je bijgaande lijst.  


Hebban geeft een boekenpakket weg van De Vier Windstreken, met daarin o.a. de in dit artikel besproken boeken De raketwedstrijd en Sterrenwachter. Kans maken op dit prachtige pakket? Klik hier.  



Over de auteur

Lindy de Jong

834 volgers
470 boeken
7 favoriet


Reacties op: Een schot in de ruimte

 

Gerelateerd

Overig

Kinderboeken over de ruimte

op 12 oktober 2015 door Hebban Crew 21 boeken 1 volger 0 reacties 1 like