Boek van de week /
Een trilogie van trilogieën - Fitz en de Nar
Leerling en meester was het eerste deel van De Boeken van de Zieners, waarin we Fitz leren kennen en in ons hart sluiten. Fitz is alleen op de wereld, bastaard en hij beschikt over het Vermogen, een magische kracht, waardoor er van allerlei kanten aan hem getrokken wordt en hij zijn leven niet zeker is. Maar Fitz is ook een eerlijke en goede jongen, die verrassende vrienden maakt. Deze eerste trilogie over FitzChevalric Ziener sloeg wereldwijd in als een bom en is nog steeds een van de fantasyreeksen die zonder aarzelen aan een nieuwe lezer aangeraden kunnen worden.
In 2005 stapte Hobb over van Uitgeverij Boekerij naar Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, achter haar redacteur Jacques Post aan. Een keuze die heel veel auteurs in zo'n situatie maken, omdat een relatie met een redacteur dieper kan gaan dan die met het uitgeefhuis waar beiden onder werken. De trilogieën De Boeken van de Zieners en opvolger De Boeken van de Nar bleven achter bij de Boekerij, net als een zijdelings relevante trilogie De Boeken van de Levende Schepen. Ondanks dappere eisen van het fandom, zijn er van deze negen titels nog maar twee leverbaar.
In 2005 startte ze bij Luitingh met de trilogie De Boeken van de Zoon van de Krijger en later het vierdelige Kronieken van de Wilde Regenlanden, dat weer enkele raakvlakken heeft met haar eerdere reeksen. Luitingh bewerkte de Zienersboeken tot graphic novels, waarvan een negende deel, Weerzien, in januari 2016 verwacht wordt.
Terug naar de Zes Hertogdommen
In 2014 verscheen vrij onverwacht een nieuw verhaal over Fitz en zijn vriend de Nar. Hobb keerde met deze nieuwe trilogie, die start met een boek dat de onheilspellende titel De moordenaar van de nar draagt (genomineerd voor de Hebban Awards), terug naar de Zes Hertogdommen en de Hertenhorst waar Fitz ooit als jong bastaardje kwam te wonen. Het is tien jaar na het einde van de vorige trilogie, Fitz is ouder en leeft in alle rust in het woud, samen met Mollie. Uiteraard duurt deze vredige toestand niet meer lang. Hebbanrecensent Tanja schrijft over dit eerste deel: 'Het boek heeft mij tot tranen geroerd en mij totaal doen vergeten dat ik thuis op de bank zat, in plaats van bij Fitz en Mollie aan tafel. Na afloop bleef ik met een ongemakkelijk gevoel achter, want ik weet niet hoe het afloopt. Komt uiteindelijk alles goed? Mag Fitz eindelijk in alle rust oud worden?'
Na al haar lezers weer in die bekende wereld te hebben getrokken was het zwaar om te moeten wachten op het volgende deel. Een maand geleden was het zover. Het tweede boek in deze reeks, De geheimen van de nar, bevat 750 pagina's aan avontuur en drama, dat al een 5*-recensie mocht ontvangen van alweer Tanja: 'De wereld die Hobb heeft gecreëerd is enorm uitgebreid en voelt compleet aan, niet in het minst door de manier waarop ze de gaven van de Wijsheid en het Vermogen heeft uitgediept. Het voelt aan als een echte wereld: dit is niet een ander universum, dit is een ander land, ergens tussen Noorwegen en Nederland in, lijkt het wel. Met dit tweede deel heeft Robin Hobb weer een sterk staaltje werk afgeleverd. Ze is duidelijk weer in haar element in de Zes Hertogdommen en zal zowel Fitz als de Nar geen rust gunnen. De reis van de twee vrienden duurt voort, en een ieder die met hen mee gaat zal er niet over denken om halverwege af te haken.'
Vol weemoed en verlangen klaagt de recensent over de lange wachttijd voor het volgende boek, het laatste boek van deze trilogie die om Fitz en de Nar draait. Er is geen datum bekend, maar het najaar van 2016 is geen vreemde gok. Hobb heeft altijd vrij regelmatig boeken afgeleverd, zeker midden in reeksen.
Waar te starten?
Ben je enthousiast geworden en grijp je al wild om je heen naar De moordenaar van de nar? Niet doen, het is absoluut verstandiger om vooraan te beginnen, bij Leerling en meester, het eerste deel van de Zieners. Het boek is tweedehands of Engelstalig uitstekend te vinden. De lezer die niets wil missen doet er goed aan deze volgorde aan te houden: Zieners (3 boeken), Levende schepen (3 boeken), Boeken van de Nar (3 boeken), Kronieken van de Wilde Regenlanden (4 boeken), Boeken van Fitz en de Nar (2 boeken tot nu toe). De lezer die wat vlotter door het primaire verhaal wil en bij dezelfde hoofdpersonen wil blijven, begint met de Zieners, leest dan de Boeken van de Nar en kan dan direct starten met de allernieuwste reeks.
Megan Lindholm
Niet bij iedereen is bekend dat Robin Hobb een pseudoniem is van Megan Lindholm (dat op zich ook weer een pseudoniem wordt genoemd, maar het is haar meisjesnaam). Onder Megan Lindholm schreef ze in de jaren tachtig een vierdelige reeks De Windzangers en een tweeluik Wolfsbroeder en Het rendiervolk. Deze boeken zijn ook niet meer leverbaar, maar met name De Windzangers is tweedehands uitstekend verkrijgbaar. De Windzangers mist de soepele verhalenkracht van Hobb, maar de boeken zijn desondanks heel aandoenlijk en vermakelijk. De vroege Hobb is daar zeker te herkennen en de verhalen zijn sprookjesachtig met een heel sterk gevoel van een andere wereld. Lindholm en Hobb houden er duidelijk allebei van het de hoofdpersoon heel erg moeilijk te maken.