Een voortijdige ontmoeting met je eigen dood in 'Hamsters in je hersenen'
De Duitse Joachim Meyerhoff (1967) is zowel auteur als acteur. Hij maakte lang deel uit van het Wiener Burgtheater en sinds 2019 van het Berliner Schaubühne-ensemble. Voor hij Hamsters in je hersenen schreef, zette hij al vier autobiografische romans op zijn naam. Daarin vertelt hij over het opgroeien op het terrein van een psychiatrische kliniek omdat zijn vader er directeur is, zijn opleiding bij een theaterschool in München, zijn tussenjaar in Amerika en zijn strubbelingen in de liefde.
'Je zou dit boek op recept moeten kunnen krijgen.' – Der Spiegel
Stuk voor stuk worden zijn boeken enthousiast ontvangen. 'Joachim Meyerhoff heeft vooral een gave voor timing en een gevoel voor het komische, een extreem schaars element in de literatuur,' zegt Morgenpost over zijn werk. Nadat hij in 2017 een beroerte kreeg, deed hij dan ook wat hij het beste doet: hij besloot zijn ervaringen te verwerken tot een roman. Hamsters in je hersenen vertelt op de kenmerkende, spitsvondige manier van Meyerhoff wat een beroerte met je doet.
Hamsters in je hersenen
Joachim Meyerhoff
Joachim Meyerhoff is eenenvijftig als hij opeens een beroerte krijgt. Van een man die midden in het leven staat, verandert hij plotseling in een patiënt op de intensive care. Meyerhoff gebruikt zijn spitsvondige observaties en humor om woorden te geven aan hoe het is als je lichaam je (tijdelijk) in de steek laat. Hij vertelt over de absurde incidenten en de ontmoetingen met medepatiënten, een indrukwekkende neurologe en zelfs wilde hamsters. Zo probeert hij weer grip op zijn leven te krijgen, maar als hij het ziekenhuis weer kan verlaten, is niets meer wat het was.
Leesfragment
Lees je graag autobiografische romans en houd je ervan wanneer zware onderwerpen met humor behandeld worden? Hieronder vind je alvast een sneak preview van Hamsters in je hersenen.
'Zijn vermogen om genadeloos tegenover zichzelf en tegelijkertijd kinderlijk enthousiast te zijn over het leven en de waanzin ervan is inspirerend.' – Emotie
Achter het boek
Inmiddels is Meijerhoff goed hersteld van zijn beroerte. Hij kan de linkerkant van zijn lichaam, dat van de ene op de andere seconde verlamd raakte, weer bewegen. Maar toch merkt hij dat hij er posttraumatische stress aan overgehouden heeft, vertelt hij in een interview aan Der Standard, 'waardoor het moment van omvallen weer terugkomt'.
Uiteindelijk heeft hij zijn beroerte leren accepteren, ze zijn nu immers deel van elkaar. 'Na zo'n diagnose heb je beslist veel discipline nodig en moet je je er doorheen vechten,' vertelt hij. Wat hem daarbij heeft geholpen is zijn gevoel voor humor. In dat onontkoombare gevoel van je eigen hulpeloosheid is komedie voor Meyerhoff een troost.
'Ik koos ervoor om te lachen omdat het een uitstekende manier is om überhaupt over lijden te kunnen praten.'
In Hamsters in je hersenen heeft de auteur ervoor gekozen verschillende soorten tekst samen te brengen, variërend van banaal, grotesk en anekdotisch tot pijnlijke reflecties en reisliteratuur. Het weerspiegelt voor hem de tijd na zijn beroerte, die hij omschrijft als een achtbaanrit. 'Hopelijk zal het voor mijn lezers ook een ervaring zijn waarin ze zichzelf terug zullen vinden.'
Winactie
Ben je al bekend met Joachim Meyerhoff of zou je graag kennis met hem willen maken omdat het onderwerp van Hamsters in je hersens je aanspreekt en de sneak preview om te smullen was? Hebban mag in samenwerking met uitgeverij Signatuur vijf exemplaren van de autobiografische roman weggeven, vertaald door Jan Bert Kanon. Kijk snel hoe je mee kunt doen: