Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Nieuws /

Eerlijk eten = lekker eten

Zaterdag 9 mei is het World Fair Trade Day, dan wordt de Eerlijke Handel in bijvoorbeeld koffie, thee en cacao extra onder de aandacht gebracht. Drie grote Fair Trade organisaties hebben besloten dit jaar voor dit doel een kookboek te laten maken, 'Eerlijk eten'. Floortje Dessing, bekend van tv en haar wereldreizen mocht het boek gisteren presenteren.

Fair Trade
Fair Trade is meer dan bananen, koffie en chocolade. Fair Trade is duurzaam, authentiek en vooral lekker. Eerlijk eten gaat over genieten van producten met een goed verhaal. Voor welke producten kies je tijdens de dagelijkse boodschappen zodat iedere schakel in de productieketen fair behandeld wordt? Door fair te eten maak je een verschil voor boeren in ontwikkelingslanden die veel producten produceren die we dagelijks eten.

Initiatief
Het kookboek is een initiatief van drie organisaties die zich al decennialang inzetten voor eerlijke handel: Stichting Max Havelaar, Fair Trade Original en de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels. De volledige opbrengst van Eerlijk eten is bestemd voor een kinderdagverblijf op een fairtrade theeplantage in Sri Lanka.

Floortje Dessing

Onder ruime mediabelangstelling presenteerde tv-persoonlijkheid en wereldreiziger Floortje Dessing op 7 mei het kookboek Eerlijk eten. Floortje Dessing: ‛Het eerlijke eten is echt aan het doorbreken. Er is steeds meer belangstelling voor kleinschalige, ambachtelijk gemaakte producten. Dit kookboek laat zien hoe je met mooie, eerlijke ingrediënten iets lekkers op tafel zet. We hopen dat het mensen inspireert om bewuste keuzes te maken bij het doen van inkopen, waardoor boeren en arbeiders aan de andere kant van de wereld kunnen investeren in een betere toekomst. Een banaan, een ananas of een reep chocolade moet in de eerste plaats gewoon lekker zijn. Maar als er een mooi verhaal achter zo’n product zit, smaakt het waarschijnlijk nóg beter.’

Eerlijk eten

Gepassioneerde chefs en foodies schreven 80 recepten voor ontbijt, lunch, diner en verrassende cocktails en smoothies gebaseerd op eerlijke en duurzaam geteelde producten en laten zien dat eerlijk eten gelijk kan staan aan lekker eten. Kookboekenschrijfster Lisette Kreischer – onder meer bekend van The Dutch Weedburger – ontwikkelde tien plantaardige recepten waaronder een chocolade-ananastaart met viooltjes. ‛Een paar jaar geleden bezocht ik bananen- en koffieboeren in Colombia,’ vertelt zij. ‛Ik zag met hoeveel energie en aandacht de koffiebessen met de hand geplukt werden op extreem steile hellingen. Het heeft me enorm geïnspireerd. Met Eerlijk eten krijgt fairtrade het podium dat het verdient. Een must have voor de ecofabulous levensgenieter.’ Worstmaker Samuel Levie schreef speciaal voor Eerlijk eten een aantal bijzondere recepten, zoals een hazenpastei met cacao en kedgeree met makreel. In ieder recept is ten minste één fairtrade ingrediënt verwerkt. ‛We krijgen iedere dag de kans om te stemmen met onze vork. Dit boek is een extra reden om te kiezen voor fair,’ zegt Levie.

Recept voor Bulgursalade met gerookte kip
Bulgur heeft een lekker stevige bite en is een prima basis voor deze salade met gerookte kip en noten.
Voor 4 personen
Bereidingstijd 20 min. (plus 15 min. rusten)

Ingrediënten
1 sjalot, gesnipperd
200 g bulgur
milde olijfolie
150 g dadelstukjes of 150 g grof gehakte dadels
150 g geroosterde cashewnoten
pitjes van 1 flinke granaatappel of 100 g verse rode bessen
1 friszoete appel, geschild en in stukjes (even groot als de dadelstukjes)
blaadjes van 6 takjes verse munt, fijngehakt laadjes van 10 takjes verse koriander, fijngehakt
3 lente-uitjes, in ringetjes
200 g gerookte kipreepjes
zout en versgemalen peper
sap van 2 á 3 (kleine) citroenen

Bereiding
1.            Fruit de sjalot In een scheutje olijfolie (niet bruin laten worden), doe de bulgur erbij, fruit een half minuutje mee, draai het vuur laag en giet heet water (uit de waterkoker) bij de bulgur tot deze ca. 1 cm onder water staat.
2.            Draai het vuur uit, doe een deksel op de pan en laat ca. 15 min. rusten tot het water is opgenomen. Roer de bulgur in een grote kom of schaal los met een vork en laat even afkoelen.
3.            Meng de overige ingrediënten door de bulgur.
4.            Breng op smaak met peper, zout, citroensap en olijfolie.
5.            Serveer met knapperig brood met olijfolie en grof zeezout om het brood in te dippen.

Tips
Gebruik feta of gerookte makreel in plaats van kip. Vervang de vruchten deels door groenten (komkommer, che rryto maatjes).
Couscous is een prima alternatief voor bulgur.
Gevoelig voor gluten? Gebruik boekweit of gierst in plaats van bulgur.



Over de auteur

Natascha van der Stelt

473 volgers
977 boeken
20 favoriet
Auteur


Reacties op: Eerlijk eten = lekker eten

 

Gerelateerd