Eten of gegeten worden: een verdeelde maatschappij in 'Schitterend lichaam'
Agustina Bazterrica (1979) schrijft zowel romans als korte verhalen. Ze is een belangrijke figuur in de literaire kringen van Buenos Aires als mede-organisator van 'Siga al Conejo Blanco', dat verschillende evenementen en workshops organiseert. Ze heeft al meerdere prijzen voor haar boeken ontvangen, waarvan de belangrijkste de Premio Clarín Novela is voor Schitterend lichaam. Het boek werd gekozen uit bijna 500 ingestuurde manuscripten. Bazterrica's boek werd daarna in acht talen vertaald, waaronder het Nederlands (door Heleen Oomen).
'Deze prikkelende, treurige roman hanteert op knappe wijze een tweezijdig zwaard.' – The Guardian
Schitterend lichaam
Marcos Tejo is manager van een grote vleesverwerkingsfabriek, ervaren en geroutineerd, maar ondertussen treurend om zijn overleden zoontje en het vertrek van zijn vrouw. Hij zorgt voor zijn zieke vader en staat bijna op voet van oorlog met zijn zus. De lichte kant van het leven gaat geruisloos aan hem voorbij. Maar de dag dat hij van een vleesleverancier een levend cadeau krijgt is het begin van een proces dat hem ertoe zal brengen alle regels met voeten te treden. Dierenvlees is door een virus ongeschikt geworden voor consumptie, en de maatschappij is inmiddels verdeeld in twee groepen, zij die eten en zij die gegeten worden.
Schitterend lichaam is een ontroerende, soms weerzinwekkende roman en een uiterst treffende metafoor voor de geïndustrialiseerde manier waarop wij mensen met dieren omgaan.
Leesfragment
Schitterend lichaam verdeelt de maatschappij op meer manieren dan een, en dat maakt deze actuele roman er een die je niet mag missen. Wil je meer lezen voordat je besluit mee te doen aan de leesclub waarvoor je je onderaan dit artikel kunt inschrijven? Lees hier een sneak preview:
'Dit verhaal over een kannibalistische wereld is fascinerend duister.' – The Times
Interview met de auteur
In een interview met haar Engelse uitgever, Pushkin Press, vertelt Bazterrica meer over haar roman. Een boek over kannibalisme wanneer dierenvlees niet langer eetbaar is, is geen voor de hand liggend onderwerp. Hoewel de auteur zelf geen vlees eet, heeft ze Schitterend lichaam niet geschreven als vegan manifest, maar om verschillende maatschappelijke problemen aan de kaak te stellen, zoals Margaret Atwoods Het verhaal van de dienstmaagd deed, of George Orwells 1984.
'I think that good art generates questions, mobilizes, makes us look at the world differently. [...] I tried to write the best novel I could possibly write, without trying to convince anyone of anything because, in my opinion, fanaticism is another form of violence.'
Verrassend genoeg voor zulke onderwerpen zijn er genoeg lezers die humor vinden in Schitterend lichaam. Ook Bazterrica zelf zag dit niet direct aankomen: 'I didn’t think of the novel in terms of black humour but some readers have found humour in it. One of my friends told me that she thought the novel was hilarious. But in general people don’t laugh. They are horrified.'
'De gruwelijkheden worden des te verontrustender door de kille afstandelijkheid waarmee ze verteld worden.' – Financial Times
Schrijf je in voor de Hebban Leesclub!
Ben je geïnteresseerd in dit boek? Schrijf je dan snel in voor de Hebban Leesclub. We delen 15 exemplaren uit aan gemotiveerde lezers voor een groepsbespreking van dit boek op Hebban.
Een Hebban Leesclub - hoe werkt dat precies? Bezoek het Hebban Leesclub-kanaal Schrijf je in voor de Leesclubnieuwsbrief