Dossier /
Fantastische kunstenaar: Gidion van de Swaluw
Inmiddels alweer aflevering 27 met Gidion van de Swaluw.
Op de Hebban Page voor de Fantastische Kunstenaars brengen we al die geweldige artiesten bij elkaar. De eerdere edities die nog niet op de Hebban Page staan, vind je hier: Jorry Rosman, Lisa Buijteweg, Iris Compiet, Jort van Welbergen, Bram Willemot, Isabella Koelman, Thomas Stoop, Daniel Joustra en Wouter Tulp.
Gidion van de Swaluw (1973) maakt fantasy-, horror- en sciencefictionillustraties en wordt onder andere geïnspireerd door H.R. Giger. Hij gebruikt een mix van media waaronder houtskool, acryl, aquarel, balpen en tekentablet.
Wat is je “ding”?
Het ontwerpen van mijn eigen werelden. Monsters, kleine wezentjes met kraaloogjes. Vreemde schepsels die heel overtuigend getekend zijn. Zo van: die zouden echt kunnen bestaan. Elke tekening moet verder een verhaal vertellen waar je uren naar kunt staten en waar je bij weg kunt dromen.
Wat inspireert je en wie waren je helden?
Dromen zijn altijd een grote inspiratiebron geweest en vandaag de dag put ik ook nog steeds veel uit dromen, en dan vooral nachtmerries. Als kind tekende ik al duistere Pino's. Ik zag Pino als een groot blauw monster met vlijmscherpe tanden en in mijn angstdromen zat hij me dagelijks op de hielen.
Op de kleuterschool bladerde ik uren door boeken van Dr. Seuss, prachtig vond ik het, dat kleurgebruik en die mooie sierlijke lijnen, die handjes; kippenvel! Heb het eigenlijk nooit terug gezien (bang dat het tegenvalt). Later op de lagere school zag ik The Dark Crystal en raakte helemaal into Brian Froud. Als ik eerlijk ben blader ik liever door het boek over The Dark Crystal, dan dat ik de film zie. Mooie schetserige aquarelletjes, heerlijk! En zijn De Elfen is ook een van m'n favorieten.
Na het Grafisch Lyceum ging ik naar de Vrije Academie, waar een studiegenoot mij wees op het werk van Giger en een leraar liet me kennismaken met het werk van Moebius. Ook de invloed van Klaas Kok is achteraf groot gebleken. Een groot beeldend kunstenaar die met eenvoudige balpennen de meest fantastische (dier)figuren over het papier laat kronkelen en daar een geheel eigen handschrift bij hanteert. Zijn werk is met niets te vergelijken.
Waar kennen we je van? Voor wie heb je gewerkt?
Ik werk samen met verschillende schrijvers en bladen. Dat begon toen ik via Facebook in contact kwam met Marcel Orie van het fantasy-, horror- en sciencefictionblad WonderWaan en Holland-SF. Ik maakte voor WonderWaan een paar covers en illustraties. Via Marcel kwam ik vervolgens bij Fantastische Vertellingen van Remco Meisner die ook verantwoordelijk is voor de Rare Boekjes-reeks en het jaarlijks beoogde Fantastische Verbeeldingen: een stripalbum voor beginnend tekentalent en wat bekendere auteurs. Meisner gaf ook Alice Dee uit (aan deel twee wordt gewerkt) dat ik samen met Marcel Orie maakte.
Meisner koppelde me verder aan schrijfster Nienke Pool (Johannes 14:6 is één van haar verhalen) en ik mocht de columns van Cor Snijders illustreren. Mike Jansen zorgde ervoor dat ik ook in het buitenland ben gepubliceerd. Tot nu toe underground.
Hoe zie je je toekomst?
Ik hoop nog eens echt een grote uitgever te vinden die een toffe catalogus met mijn werk publiceert en dat ik eindelijk echt in de winkels lig, dus uitgevers check dit uit! Mijn ambitie is om een paar mooie boeken na te laten.
Lees en zie meer op zijn website Droomoog.nl en op zijn facebookpagina staat ook een hoop.