Listmania /
Fictie en non-fictie over autisme
Fictie
1. Graeme Simsion - Het Rosie effect
Roman over de autistische Don Tillman die aanvankelijk alleen maar kan leven volgens een heel strak en tot in detail voorspelbaar leefritme en die alles goed voorbereidt en projectmatig aanpakt. Hij onderscheidt mensen op basis van uiterlijke verschijnselen en grootheden als BMI. Dit verandert als hij Rosie tegenkomt en hij ontdekt dat je mensen ook kunt zien als wezens met gevoel. Tot wederzijdse verrassing ontstaat er een hechte band die ondanks ups en downs intact blijft en eindigt in een happy end dat in dit geval goed te pruimen valt.
2. Stieg Larsson – De millenniumtrilogie
Lisbeth Salander is hoofdpersoon in deze zeer bekende reeks. Zonder dat het expliciet wordt benoemd vertoont zij heel veel kenmerken van Asperger, een variant van autisme. Computergenie, sociale excentriekeling en extreem wraakzuchtig ten opzichte van mensen die haar te na staan. Fantastisch karakter in een door veel lezers hooggewaardeerde reeks.
3. Marion Pauw – Daglicht
De autistische Ray is veroordeeld voor de moord op zijn buurvrouw en haar dochtertje. Hij houdt vol onschuldig te zijn maar zijn gedrag en zijn wisselende stemmingen maken hem niet erg geloofwaardig. Bij toeval stuit een jonge advocate op dit verhaal en naarmate zij zich verder verdiept wordt steeds meer duidelijk wat echt is gebeurd. Goed geschreven thriller waarmee Marion Pauw in 2009 de Gouden strop won.
4. Mark Haddon – Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht
De vijftienjarige autistische Christopher heeft moeite met emoties en met onoverzichtelijke situaties, maar is steengoed in logica en wiskunde. Als hij merkt dat de hond van zijn buurvrouw is vermoord gaat hij op onderzoek uit die hem voor het eerst verder brengt dan zijn eigen straat en zijn wereld wordt op zijn kop gezet. Prijswinnend boek waarin Mark Haddon een groot inlevingsvermogen toont, door de wereldberoemde psycholoog Oliver Sacks als briljant betiteld.
Non-fictie
5. Peter Vermeulen – Brein bedriegt
Een van de eerste boeken waarin het Aspergersyndroom wordt beschreven, een term waar de auteur afstand van neemt. De symptomen zijn anders waardoor men niet meteen aan autisme denkt. Het is een storing in de informatieverwerking. Mensen met Asperger zijn vaak hoogbegaafd en weten door hun intelligentie veel te maskeren en slagen er vaak in een maatschappelijk en sociaal succesvol leven te leiden. Dit boek is baanbrekend geweest voor de erkenning en de herkenning van mensen met dit syndroom.
6. Rupert Isaacson - De paardenjongen
Waargebeurd verhaal over Rowan, de jongen bij wie als hij twee jaar oud is de diagnose autisme wordt gesteld. Naarmate hij ouder wordt keert hij steeds meer in zichzelf en wordt hij een onhandelbaar kind dat zijn ouders tot wanhoop drijft. Als zijn vader ziet dat hij in de buurt van paarden helemaal tot rust komt dan krijgt hij de ingeving zijn heil te zoeken in Mongolië, land bekend om de paarden, en daar een sjamaan te bezoeken in een uiterste poging om Rowan uit zijn isolement te krijgen. Prachtboek dat alleen mensen met een hart van steen onberoerd laat.
7. Naoki Higoshida – Waarom ik soms op en neer spring
Een verhelderende en inspirerende autobiografie waarin de auteur laat zien hoe hij met zijn beperkingen heeft leren omgaan. Als je de denkwereld van een dertienjarige autistische jongen wilt leren begrijpen is dit prachtboek een absolute aanrader.
8. Gunilla Gerland – Een echt mens
Autobiografisch boek waarin de auteur beschrijft hoe zij vanaf jonge leeftijd gevangen was in haar stereotiepe gedrag en haar moeite om gevoelens te herkennen en ermee te kunnen omgaan. De auteur laat op hartverwarmende wijze zien hoeveel moeite het iemand met autisme kost om een min of meer zelfstandig leven te leiden en hoe harteloos de omgeving, veelal uit onbegrip en machteloosheid, kan reageren.
9. Nuala Gardner - Mijn vriend Henry
Een waargebeurd verhaal over de jongen Dale bij wie na een eindeloze tocht langs artsen en psychologen autisme wordt vastgesteld. Dale leidt een leven vol obsessieve handelingen, dwangneuroses en driftbuien. Zijn ontwikkeling staat stil, tot het moment dat de puppy Henry in huis komt. Dit zorgt voor een doorbraak in zijn ontwikkeling.
10. Ria Mathijsen – De jongen die uit de lucht kwam vallen
Ontroerend en tegelijk humoristisch boek over een moeder van een geadopteerd kind, die bij de adoptie niet wist dat het kind autistisch was. Zij beschrijft de strijd met vooroordelen en de ervaringen met instanties die vaak veel minder deskundig zijn dan dat zij pretenderen te zijn.
Ons Boek van de Week is In mijn hoofd ga ik onder water van Hind Fraihi