Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Algemeen /

Filmbuzz: Griet Op de Beeck, George R.R. Martin en Mirjam Mous

Welke boeken worden verfilmd? Welke acteur krijgt de hoofdrol? En hoe succesvol is de film? Hebban volgt het allemaal op de voet en stelt elke maand een overzicht samen met het laatste nieuws, zowel uit binnen- als buitenland.

Boekverfilmingen

De thriller Verbroken van Linda Jansma wordt verfilmd, meldt producent Incredible Film. Regisseur Diederik van Rooijen is al begonnen aan het scenario. We kennen hem vooral van de populaire serie Penoza en films als Daglicht  en Taped. Hij werkt op dit moment in Hollywood aan een remake van The Birds  van Alfred Hitchcock. Incredible Film produceerde eerder onder meer de verfilming van De ontsnapping  van Heleen van Rooyen, die inmiddels in de bioscoop door bijna 300.000 mensen is gezien.

Ook de filmrechten van de roman Kom hier dat ik u kus  van Griet Op de Beeck zijn verkocht. In dit geval aan Bastide Films en September Film Production. In deze tweede roman van Op de Beeck draait alles om herkenbare mensen met herkenbare problemen. Dit alles met humor, scherpte en veel schaamteloze eerlijkheid geschreven. De film wordt in 2017 verwacht. Bovendien wordt Vele hemels boven de zevende, de bejubelde debuutroman van Griet Op de Beeck, binnenkort verfilmd door regisseur Jan Matthys.

Maar de meest opmerkelijke boekverfilming is toch wel die van Maestra. Deze psychologische thriller van de Britse historica Lisa Hilton verschijnt pas in 2016. Desondanks heeft TriStar Pictures de filmrechten al gekocht. Dat er nu al veel te doen is over het boek en de vertaalrechten inmiddels aan twintig landen zijn verkocht, is allemaal zeer voordelig uitgevallen voor Hilton. Tel daarbij op dat The Daily Mail haar tot de nieuwe E.L. James heeft gebombardeerd en niets lijkt succes meer in de weg te staan. Erin Cressida Wilson, die het script schrijft voor de verfilming van de thriller The Girl on the Train  van Paula Hawkins, neemt het filmscenario voor haar rekening.

Hoofdrollen

Nicholas Hoult wordt de hoofdrolspeler in Rebel in the Rye, een biopic over J.D. Salinger, die beroemd werd met zijn controversiële roman Catcher in the Rye. In Rebel in the Rye  wordt het leven van de auteur verfilmd: van zijn jeugd, tot aan zijn tijd in het leger tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn leven als schrijver. Danny Strong, eerder scriptschrijver van The Hunger Games, heeft het verhaal zelf bewerkt voor film. Hij is daarnaast verantwoordelijk voor de regie.

Een andere hoofdrol is hoogstwaarschijnlijk weggelegd voor Michael Fassbender, bekend van films als Hunger, Jane Eyre  en X-men. Regisseur Tomas Alfredson gaat Jo Nesbo’s The Snowman (De Sneeuwman) verfilmen en ziet in Fassbender de ideale man om detective Harry Hole te vertolken. In The Snowman  staat de vermissing van een vrouw centraal. Haar sjaal wordt aangetroffen om de nek van een onheilspellend ogende sneeuwman. Aan Hole de taak de zaak op te lossen.

Terug naar eigen land: de rolverdeling voor de boekverfilming van De held  van Jessica Durlacher is inmiddels bekend. De hoofdrol gaat naar Monic Hendrickx. Voor Fedja van Huet, Susan Visser, Daan Schuurmans en Thijs Boermans zijn andere grote rollen weggelegd. Menno Meyjes (Het diner) is de regisseur. Samen met Durlacher bewerkte hij het boek tot scenario. De Held  vertelt over Sara (Hendrickx), die met haar gezin vanuit LA terugkeert naar haar ouderlijk huis. Als kort daarop haar vader sterft, zij zelf aangerand wordt en haar dochter bedreigd wordt, komt ze eindelijk de geheimen op het spoor die haar vader sinds de oorlog voor zich heeft gehouden. De opnames gaan deze maand van start. Medio 2016 draait de film in de bioscopen.

Game of Thrones

De tv-serie Game of Thrones  overtreft de stoutste verwachtingen. Begin vorige maand werd al bekendgemaakt dat de serie het tot het Guiness Book of Records heeft geschopt. De eerste aflevering van seizoen 5 werd namelijk tegelijkertijd uitgezonden in 173 landen. Een nogal slimme zet van Televisiestation HBO, dat onlangs vernam dat Game of Thrones  de meest gedownloade serie is.

Minstens zo heugelijk nieuws is dat het een Emmy Award won voor ‘beste dramaserie’. Game of Thrones  was maar liefst 24 keer genomineerd voor een Emmy. De serie viel verder in de prijzen voor onder meer het schrijfwerk, de regie en de casting. Eerder al won de serie acht Creative Arts Emmy's, voor categorieën als stunts en geluidsmontage.

Door een verspreking van Game of Thrones-auteur George R.R. Martin tijdens een door HBO georganiseerd feest, werd onlangs ook het laatste nieuws bekend: er komt een film. Veel is nog vaag maar D.B. Weiss en David Benioff, de scenarioschrijvers van Game of Thrones  zouden een verfilming willen maken zodra de HBO-serie afgelopen is. De geruchten gaan dat de film een terugblik in de historie wordt, waarin overleden personages wellicht weer te zien zijn.

Televisieseries

Voor George R.R. Martin houdt de voorspoed nog wel even aan. Ook zijn weerwolvenboek Skin Trade  zal als tv-serie worden uitgezonden. HBO-studio Cinemax heeft een optie genomen op de rechten. Aangezien Martin het, naar eigen zeggen, te druk heeft met het voltooien van het zesde Game of Thrones-boek, laat hij het script van de Skin Trade-serie over aan een ander. Prison Break-schrijfster Kalinda Vasquez mag deze uitdaging aangaan, is inmiddels bepaald.

Stephen King valt een vergelijkbare eer als Martin te beurt. Productiemaatschappij Dimension Television is begonnen met een tv-serie gebaseerd op het boek The Mist, dat eerder al, in 2007, werd verfilmd. De serie zal op zowel boek als film worden gestoeld. Het scenario komt voor rekening van Christian Thorpe, die onder andere de Deense serie Rita  maakte. De cast is nog onbekend.

Ook bij ons is een tv-serie in de maak. De VPRO heeft zijn oog laten vallen op Made in Europe van Pieter Steinz. In deze bestseller beschrijft Steinz 208 culturele iconen die in onderlinge verbanden door en door Europees zijn. In elke aflevering worden drie van deze iconen uit verschillende landen en culturele disciplines behandeld. De serie is een samenwerking tussen Stepping Stone Producties en VPRO en zal vanaf het najaar 2016 te zien zijn.


OVERIG NIEUWS

Film Festival zonder ‘De ontsnapping’

Tijdens het afgelopen Film Festival werd voor het eerst gebruik gemaakt van een stemsysteem. De prijzen werden toebedeeld door een Academy van een paar honderd Nederlandse filmmakers. Deze mogen stemmen voor de nominaties en de uiteindelijke toekenning van de prijzen.

Waar in ieder geval niet op gestemd kon worden was de film De ontsnapping, naar het gelijknamige boek van Heleen van Royen. De producenten konden zich niet vinden in het nieuwe stemsysteem voor de Gouden Kalveren. De film, met Isa Hoes in de hoofdrol, werd dan ook niet vertoond tijdens het festival. Distributeur Dutch FilmWorks en de twee producenten Sjef Scholte en Danielle Raaphorst hoorden 'in het veld' dat een flink aantal Nederlandse filmmakers niet had gestemd omdat niet alle films gezien zijn of konden worden. Een woordvoerder legde uit dat ze niet, zoals in Hollywood met de Oscars gebeurt, De ontsnapping  op dvd of via een digitale link beschikbaar wilden stellen uit angst voor piraterij.

Gouden Film voor 'Schone handen'

Meer dan 100.000 bioscoopbezoekers zagen de film Schone handen, gebaseerd op de misdaadroman van René Appel. Het heeft de hoofdrolspelers Jeroen van Koningsbrugge en Thekla Reuten een Gouden Film opgeleverd. De teller voor Gouden Films staat dit jaar al op tien. Eerdere films die de prijs wonnen zijn Homies, Michiel de Ruyter, Jack Bestelt Een Broertje, Bloed, Zweet & Tranen, De Ontsnapping, De Boskampi's, Rendez-Vous, SpangaS In Actie  en Ventoux. Het jaar 2014 was goed voor in totaal veertien Gouden Films, waarvan de tiende pas half november werd uitgereikt.

Amerikaanse remake van Boy7

Dat Nederlandse films ook in de Verenigde Staten aanslaan, bewijst Boy7. Deze sf-thriller van regisseur Lourens Blok is daar erg warm onthaald. De film is geselecteerd voor het Chicago International Filmfestival dat deze maand plaatsvindt en er zijn gesprekken gaande over een Amerikaanse remake.

In Boy 7  ontwaakt Sam midden in een drukke metro. Hij heeft geen idee wie hij is en hoe hij daar is terechtgekomen. Samen met Lara, die exact hetzelfde probleem heeft, gaat Sam op zoek naar hun identiteit en de waarheid.

Boy 7 is de verfilming van de bestseller van schrijfster Mirjam Mous. Hoofdrolspelers zijn Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Tygo Gernandt, Beau Schneider en Ella June Henrardt. Eerder ging ook al een toneelversie van Boy 7  in première.



Over de auteur

Jean-Paul Colin

165 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: Filmbuzz: Griet Op de Beeck, George R.R. Martin en Mirjam Mous

 

Gerelateerd