Dossier /
Frieda Klein: ronddolende ziel in Londen
Geen open boek
Een kundige pyschoanalytica, ergens in de dertig, klein van stuk met donker haar. Het is slechts een uiterst summiere beschrijving van seriepersonage Frieda Klein, waarmee de uitgevers verkondigden dat Nicci French met dit personage 'zich opnieuw uitvindt'. Hun standalone thrillers centraliseerden zich voornamelijk rond jonge en zelfstandige vrouwen die langzaam afgleden in een mysterie dat hen in sommige gevallen fataal wordt. Met Frieda Klein zetten ze een mooi voorbeeld neer van een sterk en intrigerend personage, dat haar ruimte nodig heeft.
Vorig jaar vertelde Nicci Gerard meer over het ontstaan van het seriepersonage in een interview voor Hebban:
'We wilden een personage dat zich niet bezig hield met moorden oplossen maar juist geloofde in het oplossen van de warboel die iemand in zijn hoofd kan hebben. Juist omdat deze vrouw zo in haar eigen wereld leefde, wilden we haar naar de buitenwereld trekken om haar in confrontatie te brengen. Hoe meer we over haar spraken, hoe duidelijker het werd dat ze zich zou gaan ontwikkelen. Ze hield zich ten slotte bezig met andermans geheimen in plaats van haar eigen geheimen. Toen werd duidelijk dat ze meer dan één boek nodig zou hebben, mede doordat ze niet ontdekt wil worden door ons, maar ook niet door de lezers. Ze heeft haar ruimte nodig.'
Onbereikbaar
Frieda Klein is een gewaardeerd contact van de Londense politie en wordt met regelmaat ingeschakeld om de rechercheurs van daderinzichten te voorzien. Het levert haar de bijnaam 'detective van de geest' op. Een misdaad houdt volgens haar niet op als de dader gepakt is doordat er sprake is van een slachtoffer wiens toekomst volledig is verwoest. Ze wil er alles aan doen om de littekens op de ziel minder schrijnend te maken. Toch moeten we volgens het personage niet te licht denken over een moordenaar:
We hebben allen de potentie om verschrikkelijke dingen te doen. Ik geloof dat we uit vele persoonlijkheden bestaan: zowel dodelijke als aardige, zowel laffe als dappere. De moordenaar lijkt vaak verontrustend veel op jou of op mij.
Ze leidt een georganiseerd leven, dat mede door haar beroep gericht, is op het helpen van anderen. Zo staat ze niet alleen haar patiënten bij met raad en daad, maar ook haar familie en vrienden kunnen altijd op haar rekenen. Ze gaat voor hen zover, dat ze vele grenzen overschrijdt (zowel persoonlijk als juridisch). Daardoor ligt ze af en toe overhoop met hoofdinspecteur Malcolm Karlsson. De grootste ergenis voor haar omgeving is dat ze onbereikbaar is op vele fronten. Ze maakt geen gebruik van Facebook, laat haar post liggen en luistert zeer onregelmatig haar voicemail af. Daarmee verbiedt ze mensen om ongevraagd haar leven binnen te vallen. Ze ontspant zich door potloodtekeningen van objecten te maken op haar zolderkamertje.
Hoewel ze zich verdiept in de gedachten van andere personen, laat ze het uit haar hoofd om haar eigen geheimen te delen met iemand anders. Uit angst om te verdwalen in haar eigen donkere gedachten. Zo laat ze maar weinig personen door de voordeur haar huis binnenlopen, één van haar bijzondere karaktertrekken. Of zoals Klein zelf verwoordt:
Er zijn bepaalde dingen die ervoor zorgen dat ik zo eenzelvig, waakzaam en afzijdig ben. Maar ik ben er nog niet klaar voor om die uit de doeken te doen.
Londen als metgezel
Al deze zorgen maken het leven van Frieda Klein niet gemakkelijker en uit zich onder andere in slapeloosheid. Om haar tijd door te komen maakt ze vele nachtelijke wandelingen door haar geliefde stad Londen. Ze verdwaalt graag in de historische buurten en weet verrassend veel over haar woonplaats. Ze lijkt graag opgeslokt te worden door de metropool, of zoals Sean French toelicht:
Een stad vol geheimen, vol zaken en geschiedenissen die verborgen zijn voor het oog. In dat labyrint voelt Frieda zich thuis. Daar komt ze tot rust. Frieda is geobsedeerd door Londen. Daarom zijn Londen en Frieda in de komende boeken ook onverbrekelijk met elkaar verbonden. Londen is één van de personages.
Als het zaterdag wordt
Frieda Klein keert vandaag terug in het zesde deel van de achtdelige reeks. In dit verhaal zal Frieda ook met persoonlijke demonen moeten afrekenen...
De 32-jarige Hannah zit opgesloten in een psychiatrische inrichting nadat ze jaren geleden is veroordeeld voor de moord op haar moeder, stiefvader en jongere broertje. De moorden waren spraakmakend en domineerden de kranten vanwege het gewelddadige karakter ervan.
Frieda Klein staat bij de mysterieuze Walter Levin in het krijt: een jaar geleden heeft hij ervoor gezorgd dat inspecteur Karlsson zijn baan kon houden in ruil voor een gunst van Frieda. En nu moet Frieda Klein haar schuld inlossen: Walter wil dat ze Hannah bezoekt om te beoordelen of ze daadwerkelijk gestoord is. Maar wanneer Frieda bij de inrichting komt, ontdekt ze dat er toch meer aan de hand is dan in eerste instantie leek.
Lees en kijk meer...
Nicci French vertelt over Frieda Klein (video)
Hebban interview met Nicci French over Denken aan vrijdag
Interactieve kaart van Londen met locaties uit de reeks met Frieda Klein
Ook handig:
Het complete seriepersonagesoverzicht van Hebban. Je vindt het dossier onder de hoofdnavigatie Boeken.