Gastcolumn door Jack van Weimar
Debuut
Een ‘debuut’ wordt als vanzelfsprekend geassocieerd met zenuwen en verwachtingen. Dat was vroeger al zo toen de debutante, na haar kinderjaren als onbekend pluizig eendje, tijdens een chique bal als prachtige jonge zwaan werd voorgesteld aan haar leeftijdgenoten.
Bij het debuut van een schrijver is dat niet anders. Vaak gaan jaren van scheppen en schrappen aan het debuut vooraf. Dan, na tijden in een veilige beslotenheid, is eindelijk het moment aangebroken om in het volle licht te stappen. Laat iedereen maar oordelen over het boek en de schrijver!
Dat maakt mijn debuut tot het moeilijkst denkbare debuut: een onbekende schrijver, bij een onbekende uitgever met een roman over een controversieel onderwerp.
Zo gaat het ongeveer. Behalve als je een boek schrijft dat kritisch is over de islam. Dan is het vinden van een uitgever een probleem. Dan wil niemand zijn reputatie eraan verbinden. Of zijn veiligheid in gevaar brengen. De beelden van Charlie Hebdo blijken nog steeds zeer effectief om toekomstige kritische geluiden tegen te houden. Gelukkig vond ik een uitgever, maar deze wilde anoniem blijven, dus werd het idee van een ‘imprint’ bedacht. Imprint Gabriel Publicaties is uitsluitend opgericht voor dit debuut.
Wat geldt voor de uitgever geldt ook voor de schrijver. De veiligheid dwingt je te werken onder een strikt pseudoniem. Dat betekent geen gezicht op de cover van het debuut en ook geen feestelijke overhandiging van een eerste exemplaar, geen handtekeningensessies, geen verschijning in de media.
Dat maakt mijn debuut tot het moeilijkst denkbare debuut: een onbekende schrijver, bij een onbekende uitgever met een roman over een controversieel onderwerp. En toch is Palimpsest een enorm leuk boek geworden; een soort ‘Dan Brown meets Islam’.
Filiz Kara, een Nederlands-Turkse wetenschapper, komt in het bezit van een zeer oud manuscript. Het boek bevat een groot geheim; er blijkt een uitgewassen tekst onder het origineel te staan. Deze zeer oude tekst lijkt erg op een voorloper van de Koran. Tegelijk speelt een internationaal team van wetenschappers en diplomaten een grote rol; zij doen onderzoek en de bevindingen van Filiz veroorzaken een doorbraak.
Het boek neemt de lezer mee naar het klooster Mor Gabriel in Zuid-Turkije, maar ook naar Medina in Saoedi-Arabië en Londen. Filiz en het team van onderzoekers komen steeds meer te weten over de oorsprong van de islam en deze ontdekkingen zijn wereldschokkend!
Het meest schokkend is dat de ontdekkingen ‘echt’ zijn. In een nawoord van Palimpsest wordt een korte beschrijving gegeven van de wetenschappelijke opvattingen die de basis voor het boek Palimpsest vormen.
Jack van Weimar