Geef een boek cadeau met 'Het Achterhuis' van Anne Frank
De campagne 'Geef een (prenten)boek cadeau' wordt georganiseerd om iedereen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken. Om iedereen te bereiken, ook kinderen die om welke reden dan ook geen boeken thuis hebben, is de actie gefocust op geven. Geef het boek cadeau aan jezelf of aan een ander, of doneer via deelnemende boekhandels jouw gekochte exemplaar aan een goed doel.
In vijf jaar tijd zijn er meer dan 1,5 miljoen kinderen bereikt dankzij gulle gevers als (groot)ouders, verzorgers, gemeenten en scholen. De ambassadeurs die zich in 2022 zullen inzetten voor Het Achterhuis zijn onder andere auteurs Susan Smit, Jan Terlouw, Arnon Grunberg, Frénk van der Linden en Thomas Verbogt en boekhandelaren Daan van der Valk en Nadine Mussert.
Het Achterhuis
Anne Frank
Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Zij schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op radio Oranje de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder andere dagboeken. Onder de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen.
In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd. In 1947 verscheen Het Achterhuis.
Wereldwijd is Het Achterhuis een van de meest gelezen boeken. Het staat sinds 2009 op de werelderfgoedlijst voor documenten van Unesco, er zijn meer dan 35 miljoen boeken wereldwijd verkocht en het is in meer dan 70 talen vertaald. In 2022 is het 75 jaar geleden dat het boek voor het eerst verscheen.
'Het Achterhuis is een boek dat iedereen gelezen moet hebben. Het belicht een deel van de geschiedenis, de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog, dat nooit vergeten mag worden. Door de ogen van de jonge Anne Frank zien we waartoe mensen in staat zijn, in de meest positieve en meest negatieve zin van het woord,' laat de stichting weten.
'Anne Frank neemt je mee in wat zij tijdens haar onderduik beleeft en voelt, geschreven op een manier waardoor het je voor altijd bijblijft: recht uit het hart.'
De campagne 'Geef een (prenten)boek cadeau' heeft als missie om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken. Wat zou het mooi zijn als ieder kind een eigen verzameling met de mooiste kinderboeken in zijn kamer heeft staan – met als resultaat dat boeken een vaste plaats krijgen in zijn of haar leven. Om die boekenkast te vullen, bundelen boekhandels en diverse partners ieder jaar hun krachten om in het voorjaar een jeugdboek en een prentenboek (vanaf 13 mei) beschikbaar te stellen voor een klein bedrag.