Geef elkaar boeken op kerstavond: fijne Jólabókaflóð!
IJsland is een land vol boekliefhebbers. Maar liefst één op tien IJslanders publiceert een eigen boek en aan elk gebouw of natuurverschijnsel zit wel een saga verbonden. 'We zijn een land van verhalenvertellers,' vertelt auteur Solvi Bjorn Siggurdsson aan BBC News. 'Dankzij de Edda's en middeleeuwse saga's zijn we altijd omringd geweest door verhalen.'
Jólabókaflóð
Jólabókaflóð klinkt als een onmogelijk woord, maar in werkelijkheid valt dat erg mee. 'Jóla' betekent 'kerstmis', 'bóka' is 'boek' en 'flóð' staat voor 'rivier'. Een kerstboekenvloed dus! De traditie om elkaar boeken te geven op kerstavond is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Papier was een van de weinige dingen die niet op rantsoen stonden in IJsland, zodat boeken op dat moment de goedkoopste cadeaus waren.
Het maakte bookaholics van alle IJslanders. Volgens een studie uit 2013 leest meer dan vijftig procent van de IJslanders meer dan acht boeken per jaar, en maar liefst 93% leest er minimaal één. Ook de Jólabókaflóð-traditie is nog springlevend. Elk jaar valt er een dikke catalogus op de mat in IJslandse huishoudens, vol met net verschenen boeken. Daar halen ze hun inspiratie uit voor kerstcadeaus.
Deze cadeaus worden al op kerstavond aan elkaar gegeven. Familie en vrienden scharen zich rond de kerstboom, met een kop warme chocola en een knapperend haardvuur. Ze geven elkaar boeken, en ieder zoekt daarna zijn eigen plekje op om lekker te gaan lezen. Zo brengen de IJslanders kerstavond met elkaar door, én met hun pasgekregen boek.
Doe je ook mee?
Deze IJslandse traditie zou natuurlijk ook perfect bij onze eigen boekenliefhebbers passen. Doe met ons mee en vier Jólabókaflóð deze kerst! Geef jouw geliefden een boek dat bij hen past en besteed de avond lezend in elkaars gezelschap. Deel jouw kerstavond op social media, bijvoorbeeld met een foto van je boeken bij de kerstboom, of lezend met een dampende mok chocola. Gebruik de hashtag #jolabokaflod, zodat iedereen je kan vinden!