Ramon Brugman: 'Mijn moeder is net als ik een lekkerbek, een Bourgondiër'
Waarom geef je je moeder Sergio’s smaakmakers van Sergio Herman cadeau?
In de loop der jaren heb ik heel wat kookboeken verzameld, maar er springen er een paar écht uit. Van Sergio’s smaakmakers werd ik helemaal enthousiast! Topkok Sergio Herman heeft recepten gebundeld bij zijn twintig favoriete smaakmakers. Als ik dat boek lees, denk ik: 'Goh, wat slim!' Vervolgens verzin ik op basis van deze inspiratie zelf nog dertig andere recepten. En mijn moeder is net als ik een lekkerbek, een Bourgondiër. Als ik haar over mijn nieuwe gerechten vertel, dan loopt het water haar in de mond.
Heb je koken van jongs af aan meegekregen?
Zeker! Als kind vroeg ik haar al of ik mocht koken. Dan wilde ik bijvoorbeeld macaroni maken en liet ze me gewoon mijn gang gaan. Mijn vader had in de jaren zeventig een cursus Indisch koken gevolgd en sindsdien werd er ieder weekend uitgebreid Indisch getafeld. Dus koken en lekker eten is me wel met de paplepel ingegoten…
'Mijn ouders waren altijd al bezig met nieuwe gerechten maken, nieuwe smaken ontdekken.'
En hoe zit het met lezen? Werd je daarin ook gestimuleerd?
Vroeger werd er wel veel voorgelezen thuis, al heb ik daar geen opvallende herinneringen aan. Maar later had ik jarenlang geen boek aangeraakt, tot ik mijn vrouw leerde kennen. Ik ontmoette haar op een verjaardag, ik was net terug van een reis door Australië, en vertelde dat ik door Europa wilde gaan liften. Ik vroeg of ze mee wilde. Een week later vertrokken we. Onderweg hebben we Ik ook van jou van Ronald Giphart aan elkaar voorgelezen. We waren net verliefd, dat voorlezen was heel romantisch. Dat boek zal ik nooit vergeten.
Hebben jij en je moeder dezelfde smaak qua boeken?
Mijn moeder leest veel romans, vooral zielige verhalen. Zelf lees ik veel non-fictie, biografieën of waargebeurde verhalen. Ik vond Judas van Astrid Holleeder een fantastisch boek. En Troost van Ronald Giphart vond ik geweldig, dat slaat echt op mijn leven. Het gaat over een kok die tv-chef wordt, maar alles gaat fout. Gelukkig viel dat bij mij wel mee.
En als het om eten gaat, heb jullie dan wel dezelfde smaak?
Met eten wel veel meer, ja. Laatst had ik voor BinnensteBuiten een zuurkooltaart gemaakt en mijn moeder belde al snel na de uitzending om te vertellen hoe lekker ze ‘m vond. Ze was de eerste die ‘m had nagemaakt. Mijn ouders waren altijd al bezig met nieuwe gerechten maken, nieuwe smaken ontdekken. Mijn vader ging als kind eens een paprika op de markt kopen. Niks raars, zou je denken, maar in die tijd waren paprika’s in Nederland niet standaard verkrijgbaar. Het was iets exotisch uit Spanje of Italië. De interesse in nieuwe ingrediënten of gerechten heb ik ook en geef ik door aan mijn eigen kinderen. Aardappelen, groente en vlees, dat ligt maar drie keer per jaar op ons bord.
'Ik had vreselijk veel kookboeken. Nu heb ik er zo’n dertig bewaard die ik écht mooi vind en me altijd inspiratie geven.'
Je struint vast allerlei winkels af voor ingrediënten of delicatessen. Doe je dat ook met boeken?
Voorheen wel, maar twee jaar geleden ben ik verhuisd en toen heb ik eens goed opgeruimd. Ik had vreselijk veel kookboeken. Nu heb ik er zo’n dertig bewaard die ik écht mooi vind en me altijd inspiratie geven.
En je schrijft ze nu zelf...
Dat had ik vroeger nooit gedacht, want ik ben hartstikke dyslectisch. Ik vind het dus extra bijzonder om zelf boeken te schrijven! Gelukkig kom ik een heel eind met autocorrect en door de uitgeverij word ik ook altijd goed ondersteund.
Als tv-kok en kookboekenschrijver ben je vast heel druk. Heb je nog wel tijd om te lezen?
Het is lastig om in je drukke dagelijkse leven de rust te vinden om een boek te pakken. Op vakantie lukt het wel altijd, dan geniet ik ook echt van lezen. Buiten de vakanties worden wel kinderboeken verslonden, want iedere avond lees ik of mijn vrouw voor aan onze kinderen van 5, 8 en 11 jaar. De twee oudsten lezen al veel zelf en de jongste begint ook letters te herkennen. We proberen echt te stimuleren dat ze veel lezen. Overdag spelen ze veel buiten, maar ’s avonds voor het slapen gaan pakken ze nog altijd even een boek.
Welk boek ligt er nu op jouw nachtkastje?
Over rot, van Meneer Wateetons, ligt open op de keukentafel. Ik ben me aan het verdiepen in fermenteren. Zo heb ik zelf al emmers witte kool met zout klaarstaan, dat wordt na een paar weken zuurkool. En ik ben bezig om vissaus te maken. Er staan potten met makrelen te verteren in de kast. Dat duurt wel een jaar.
De top 5 mooiste boeken aller tijden van Ramon Brugman
Dit was vroeger een cultboek dat door koks aan elkaar gegeven werd. Het hoorde bij je 'opvoeding tot kok'.
Wie regelmatig in goede restaurants eet, heeft de neiging te denken dat die prachtige gerechten ontworpen zijn door verfijnde mannen met goddelijke inspiratie. Niets is minder waar. De ingenieuze creaties zijn hoogstwaarschijnlijk op uw bord getoverd door een stelletje gedegenereerde gekken, geteisem, viespeuken en psychopaten, aldus Anthony Bourdain. Lees meer
In de Hebban 1000, die jaarlijks bekend wordt gemaakt, worden de mooiste boeken aller tijden verzameld. De Hebban 1000 is gebaseerd op de persoonlijke toplijsten van duizenden leden van de grootste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen. Je persoonlijke toplijst stel je samen via onderstaande knop, er kunnen maar liefst vijftig favoriete boeken toegevoegd worden. De Hebban 1000 van 2021 zal op 31 mei bekend gemaakt worden.