Hebban Debuutprijs 2018 - de genomineerden
Dit zijn de twaalf kanshebbers
Mijn vader is een vliegtuig van Antoinette Beumer
Filmregisseur Antoinette Beumer, bekend van producties als Soof en De gelukkige huisvrouw, maakt haar fictiedebuut met Mijn vader is een vliegtuig, een verhaal dat veel paralellen heeft met haar eigen leven. Haar vader zat zelf ruim 30 jaar in een psychiatrische inrichting en in de podcast Lopen met Lebowski keerde ze een keer terug naar de gesloten afdeling. Het verhaal gaat over de 40-jarige Eva die na de plotselinge dood van haar moeder geconfronteerd wordt met angst. Als ze op zoek gaat naar de oorsprong van deze gevoelens, komt ze erachter dat er hiaten in haar geheugen zijn. Beumer zal zelf verantwoordelijk zijn voor het scenario en werkt daar momenteel aan om haar eigen boek te verfilmen.
Mijn vader is een vliegtuig is verschenen bij uitgeverij Lebowski.
Ongemakkelijke mensen van Elly Biesters
Journaliste Elly Biesters begon te schrijven toen ze meer vrije tijd had tijdens haar verblijf op Curaçao. Toen een van haar vrienden enkele stukken publiceerde in een magazine van de Universiteit Utrecht, kwam haar huidige uitgever haar op het spoor. Biesters debuteert met Ongemakkelijke mensen, een roman over een riviervissersdorp in de jaren zeventig dat bevolkt wordt met karakteristieke personen. Te midden van alles staat een jong meisje dat een plek voor zichzelf moet veroveren. Cabaratière Claudia de Breij noemt Ongemakkelijke mensen haar nieuwe favoriete boek en ook Sylvia Witteman beveelt de roman ‘gloeiendheet’ aan.
Ongemakkelijke mensen is verschenen bij uitgeverij Lebowski.
Onder het ijs van Ellen de Bruin
Ellen de Bruin is redacteur bij NRC Handelsblad en nrc.next en schrijft vooral over wetenschap, psychologie en menselijk gedrag. Deze elementen vind je ook terug in haar debuutroman Onder het ijs, waarin een groep klimaatwetenschappers onderzoek doet op een schip in het Noordpoolgebied. Junior wetenschapper Bas Fretz is mee in plaats van haar hoogleraar Reinier, die onverwachts is overleden en van wie ze net iets te veel hield. Bas probeert Reiniers missie te verwezenlijken, maar die kans wordt steeds kleiner als de expeditie dreigt te mislukken. ‘Juist die verwonderde bemerkingen, de manier van kijken van de hoofdpersoon, maken de kracht van het boek uit. Het sprankelt’, schreef NRC. Daar sluit Hebban recensent Jan Stoel zich bij aan: ‘Ellen de Bruin schrijft licht, subtiel, stelt terloops dingen aan de orde.’
Onder het ijs is verschenen bij uitgeverij Prometheus.
Het wolfgetal van Laura van der Haar
Hoe ver ga je als iemand je in een vriendschap steeds meer op de proef stelt? Dat vraagstuk staat centraal in Het wolfgetal van Laura van der Haar. In deze roman groeien twee vriendinnen in de jaren negentig op tussen stad en achterland. Ze ontdekken zichzelf en verleggen steeds hun grenzen. Vikki gaat daarin ver en verlangt van de naamloze ik-figuur volledige overgave. Tot zich een vreselijk ongeval voordoet en de vriendschap volledig lijkt te ontsporen. Hoewel Van der Haar al eerder een dichtbundel publiceerde, duurde het een tijd voordat ze haar eerste roman schreef. ‘Er zijn zoveel verhalen die ik ook had kunnen schrijven, maar ik had bij geen van die verhalen het idee dat ik er de aandacht voor had om er zoveel van mijn leven in te investeren. Bij dit verhaal wist ik dat wel,’ aldus de schrijfster in VPRO Boeken.
Het wolfgetal is verschenen bij uitgeverij Podium.
Klaproos van Anne-Fleur van der Heiden
‘Een raak, doeltreffend en goed verhaal over de onmacht van een door drank en drugs verpeste jeugd,’ schreef Hebban recensent Eeke Riegen over de debuutroman van Anne-Fleur van der Heiden. In Klaproos besluit de zesentwintigjarige Noor na een lange periode van stilzwijgen weer contact op te nemen met haar moeder en stiefvader Las. Nu Las terminaal ziek is kan Noor de confrontatie met hen en met haar jeugd niet langer uit de weg gaan. Alhoewel Klaproos niet geheel autobiografisch is, is de roman wel grotendeels gebaseerd op Van der Heidens eigen jeugd. ‘Het boek is een ode aan mijn overleden stiefvader. Hij en mijn moeder waren drugsverslaafd. Ik wil met Klaproos niet laten zien hoe tragisch alles was, maar juist verslaving en de pijn die daarbij hoort een gezicht geven’, vertelt de debutante in een interview met CJP.
Klaproos is verschenen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.
Wormen en engelen van Maarten van der Graaff
Maarten van der Graaff had al twee dichtbundels op zijn naam staan, Vluchtautogedichten (C. Buddingh’-prijs) en Dood werk (J.C. Bloem-poëzieprijs) voor hij zijn romandebuut maakte met Wormen en engelen. De auteur pitchte zijn boek eerder op Hebban met de volgende woorden: 'Bram Kortewegs gereformeerde jeugd op Goeree-Overflakkee lijkt ver weg, maar dan laat zijn vader zich dopen en wordt zijn vriend Paul dominee op het eiland.' Uiteindelijk werd het een verhaal over de zoektocht naar de betekenis van geloof. Wormen en engelen werd met vijf sterren gewaardeerd in NRC Handelsblad en ‘Een roman als Wormen en engelen was er nog niet’, liet de Volkskrant weten.
Wormen en engelen is verschenen bij uitgeverij Atlas Contact
Het intieme vreemde van Jente Jong
'Lees Het intieme vreemde als je ooit iemand hebt verloren en met alles in je wilde geloven dat het niet was gebeurd,’ zo pitchte Jente Jong haar debuutroman Het intieme vreemde vorig jaar op Hebban. De actrice en theatermaker verloor haar moeder toen ze nog maar twee jaar oud was. Voor Het intieme vreemde gebruikte ze fragmenten uit de dagboeken die haar moeder bijhield. Dit debuut vertelt het verhaal van de jonge actrice Sarah, die niet langer op het toneel kan staan als ze haar moeder eindelijk teruggevonden denkt te hebben. Om dichter bij de vrouw te komen die haar moeder is, eigent ze zich een nieuwe rol toe. Want als je ergens maar hard genoeg in gelooft, wordt het vanzelf waarheid.
Het intieme vreemde is verschenen bij Uitgeverij Querido
Glorie van Patricia Jozef
'Een pakkend verhaal over falen en succes, over kleine en grote ambities. Hilarisch en speels. Ontroering door kleine dingen. Lichtheid en tragiek. Ernst en humor. Lezen!' Het was de 25 woorden-pitch waarmee de Vlaamse debutante Patricia Jozef haar roman Glorie voorstelde aan de lezers op Hebban. Jozef, die afstudeerde als schilder en filosoof, schreef een roman over het streven iemand te willen zijn. Over onsterfelijk willen worden in grote en kleine daden. Glorie gaat over Marcel die zijn CV vervalst en zo succesvol een baan bemachtigt als event manager bij de Teniersacademie in Antwerpen. Een riskante onderneming die lijkt te veranderen in een succes. Of steken er meer dingen achter deze stappen? Minder risico’s ervaart de schrijfster zelf, die naast haar nominatie voor de Hebban Debuutprijs ook een plek op de shortlist van de ANV Debutantenprijs 2018 heeft veroverd.
Glorie van Patricia Jozef is verschenen bij uitgeverij De Geus
De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld
Haar aanwezigheid in de media kan niemand ontgaan zijn: met een optreden in VPRO Boeken, het boekenpanel dat haar debuut als Boek van de Maand koos en recensies en interviews in de grote dagbladen stond Marieke Lucas Rijneveld meteen op de kaart bij het grote lezerspubliek. Ze schreef met haar roman De avond is ongemak ‘een knap ongemakkelijk debuut’, vond Hebban-recensent Anne Oerlemans. In het grotendeels autobiografische verhaal wordt het gereformeerde boerengezin van hoofdpersonage Jas getroffen door de dood van haar broer Matthies. Het grote verlies zorgt ervoor dat het gezin dreigt te ontsporen. Prijswinnaar was Rijneveld al eens: ze won eerder al de C. Buddingh’-prijs voor haar poëziedebuut Kalfsvlies, dat net zo persoonlijk was als haar romandebuut.
De avond is ongemak is verschenen bij uitgeverij Atlas Contact
Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken van Arjen van Veelen
Een jonge schrijver reist af naar Alexandrië met in zijn koffer de boeken van zijn overleden vriend Tomas, om die in een kast in de beroemde Bibliotheek van Alexandrië te zetten. Tegelijk gaat hij op zoek naar de tombe van Alexander de Grote, over wie hij al langer een biografie wil schrijven. Met Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken, een ode aan zijn in 2013 plotseling overleden vriend (de Vlaamse schrijver Thomas Blondeau), wist debutant Arjen van Veelen (die eerder al twee essaybundels publiceerde) ook al een plekje te veroveren op de shortlists van de Libris Literatuur Prijs 2018, de ANV Debutantenprijs en de BNG Literatuurprijs.
Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken is verschenen bij uitgeverij De Bezige Bij
Noord van Sien Volders
‘Een magische wervelwind’ was het label dat opgeplakt werd door Hebban recensent Sigried Lievens bij Noord, de debuutroman van de Vlaamse Sien Volders. In een column voor Hebban legt de schrijfster uit welke vervreemde omstandigheden haar brachten tot het schrijven van deze roman: ‘In 2011 zou ik naar New York trekken, voor het eerst. Door een bizarre speling van het lot eindigde ik in een afgelegen goudzoekersstadje in het hoge noorden van Canada. Er waren meer honden dan mensen. Op mijn eerste avond zat ik er aan de bar en dronk bier, een bluegrassband op de achtergrond. De muziek, het noorden en dat stadje, ze slopen mijn hoofd en hart in, ze kropen onder mijn vel.’ Wat volgt is een bijzonder boek over de zoektocht naar nieuw levensgeluk te midden van de natuur. Met muzikale suggesties van de schrijfster zelf die in het boek zijn terug te vinden.
Noord van Sien Volders is verschenen bij uitgeverij Hollands Diep
Kleihuid van Herien Wensink
Debutant Herien Wensink specialiseerde zich tijdens haar studie in de literatuur over de Eerste Wereldoorlog en het is dan ook niet verrassend dat die oorlog de setting vormt voor haar debuutroman Kleihuid. In het verhaal van de schrijfster, die eerder werkzaam was als cultuurredacteur van NRC Handelsblad en nu theaterredacteur is bij de Volkskrant, komen twee mannen – een Britse officier en soldaat – in 1918 in een Vlaams revalidatieoord terecht. De twee tegenpolen delen een kamer, waar de een van zware verwondingen aan zijn gezicht herstelt en de ander zijn mentale problemen onder ogen moet zien. Een verhaal over verbroedering in onverwachte hoek, van de helende kracht van vriendschap en de bijzondere rol die kunst soms speelt.
Kleihuid van Herien Wensink is verschenen bij uitgeverij De Arbeiderspers
Over de Hebban Debuutprijs
De Hebban Debuutprijs is de enige juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers en richt zich op literaire fictie en narratieve non-fictie.
De shortlist is bepaald op basis van de statistische gegevens op Hebban: hierbij wordt ondermeer gekeken naar de ‘lezersactiveit’ van de boeken (de boekenplanken), de beoordelingen (recensies en sterren) en de populariteit van de boeken op basis van de historische gegevens van de Hebban Ranking. Lezers kregen de mogelijkheid om hun favoriete debuut van het afgelopen jaar te nomineren. Deze lezersstem is meegewogen bij de bepaling van de shortlist.
De shortlist bestaande uit 8 tot maximaal 12 boeken wordt gelezen door een 100-koppige lezersjury samengesteld uit Hebban recensenten, leden van de genreclubs en lezers. Zij zijn verantwoordelijk voor de uiteindelijke top 3 die gelezen gaat worden door een schaduwjury bestaande uit de Hebban redactie en een aantal boekverkopers.
De Hebban Debuutprijs is opgestart in april, de jurering loopt van mei tot en met augustus. In september wordt de winnaar bekendgemaakt.
De Hebban Thrillerdebuutprijs wordt tweejaarlijks georganiseerd. De eerste keer nieuwe stijl zal plaatsvinden in 2019.
Prijzengeld
De winnaar van de Hebban Debuutprijs 2018 ontvangt naast de award een geldbedrag (€ 2.500), promotie op Hebban ter waarde van € 2.500 en een campagne in samenwerking met Libris.