Boek&nieuws /
Girlpower
Jaarlijks wordt op 8 maart Internationale Vrouwendag gevierd. Waarom voor deze dag is gekozen, is niet geheel bekend. Enerzijds wordt beweerd dat de datum gekozen is omdat op 8 maart 1908 in New York de eerste staking door vrouwen plaatsvond. Ze streden voor betere arbeidsomstandigheden in de textielindrustrie waar de vrouwen werkzaam waren. Anderzijds ligt de verklaring in Rusland. Op 8 maart 1917 vond een grote vrouwenstaking en demonstratie in St. Petersburg. Hoe dan ook... Vrouwendag werd in 1911 voor het eerst internationaal gevierd. Nederland volgde een jaar later en deed voor het eerst mee in 1912. Elk jaar staat deze dag in het teken van een thema. Dit jaar is het economische zelfstandigheid. Vandaag de dag kent de wereld vele sterke vrouwen, maar het zijn er nog altijd te weinig in vehouding met mannen. Ook de gelijkheid, of eigenlijk de ongelijkheid in loon tussen mannen en vrouwen voor dezelfde werkzaamheden is een punt waar over gestreden moet worden.
Maar ook de geschiedenis kent de nodige sterke vrouwen die streden voor gelijkheid en gerechtigheid: de bij leven al een legende zijnde Jeanne d'Arc, Kenau Simonsdochter Hasselaer, de Haagse avonturierster en ontdekkingsreizigsters Alexandra Tinne, verpleegster Florence Nightingale, de Amerikaanse voorvechtser van vrouwenrechten aan het einde van de 19e eeuw en eerste vrouwelijke presidentskandidaat in de geschiedenis van de Verenigde Staten Victoria Woodhull, vliegenierster Amelia Earhart, de eerste vrouw die een intercontinentale solo-vlucht maakte en recenter moeder Teresa, Iron Lady Margaret Thatcher, nobelprijs winnares voor de Vrede en kinderrechtenactiviste Malala Yousafzai.
De lijst is oneindig, maar zo inspirerend. Daarom in Hebban Vandaag niet een boek ter inspiratie, maar twee.
Vrouwen op ontdekkingsreis van Wolf Kielich
Dit boek vertelt de verhalen van de vrouwelijke ontdekkingsreizingerster en avonturiersters in de 19de eeuw. In die tijd was de rol van de vrouw eenduidig: een engel in huis, afhankelijk van man of vader. Niet alle vrouwen wilden zich daarin schikken en sommigen gingen reizen maken naar verre landen.
Jeanne d'Arc van Larissa Juliet Taylor
In deze biografie gaat de Amerikaanse historicus Larissa Juliet Taylor in op het leven van het boerenmeisje Jeanne d’Arc dat bij leven al een legende was. De tiener meldde zich bij de Franse Karel VII om tegen de Engelsen te strijden. Ze bracht hem op de troon, maar werd op negentienjarige leeftijd als heks verbrand. Jeanne werd een icoon voor uiteenlopende groepen – katholieken, feministes, nationalisten – ze sierde de verpakking van kaas, chocola en gebakken bonen. Maar daardoor is ze zelf aan het zicht onttrokken. Taylor gaat in haar boek in op de vraag of Jeanne een kwetsbaar meisje of een strijdbare tiener was. Ze gaat daarbij op zoek naar de Jeanne d'Arc die echt geleefd heeft.