Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Nieuws /

Goed initiatief met rafelrandje

Klein maar fijn, dat is het eerste nummer van het tijdschrift 'My Beautiful Mayonnaise'. Een zogenaamde food folly over food in de kunst, literatuur, mode, etc. Een ‘folly’ is een even nutteloos als prachtig bouwwerkje in een achttiende-eeuwse tuin.

Twee jaar geleden besloten Marjan Ippel en Ronald de Nijs dit ‘blaadje’, zoals ze het zelf noemen, op te zetten. Met, net als hun inspiratiebronnen, een rafelig randje.
In dit nummer staan aparte illustraties van Natasha Tastachova, twee mayonaise recepten en verder een aantal verhalen. Het wordt uitgegeven door Talkinfood van Marjan Ippel.
Je moet het niet zien als het geëigende tijdschrift met prachtige kleurenfoto’s, maar meer als een andere manier van verhalen vertellen. Alle teksten zijn zowel in het Nederlands als in het Engels en de schrijvers laten zien waardoor ze beïnvloed zijn en gewoon wat ze leuk vinden.

Japanse Mayonaise
1 eidooier (kamertemperatuur)
1 theelepel mosterd
300 ml zonnebloemolie
2 eetlepels Japanse rijstazijn
1 eetlepel mirin (Japanse kookwijn)
snufje zout
halve theelepel bonitovlokken,* tot poeder verkruimeld
mespuntje vetsin (MSG)

*Flinterdunne schaafsels van een gedroogd en gerookt stuk bonito, de gestreepte tonijn (slipjack) die verwant is aan de makreel

Roer de eidooier door de mosterd met een garde. Voeg telkens een eetlepel zonnebloemolie toe en blijf kloppen. Voeg als alle olie opgenomen is de rijstazijn en mirin toe. Voeg daarna een snufje zout en de verkruimelde bonitovlokken toe voor de authentieke smaak, eventueel vetsin.
Roer goed en giet het mengsel over in een plastic knijpfles.

Je kunt mij wakker maken voor een oeuf dur au mayonnaise. En de titel sprak dan ook erg aan. De verhalen zijn goed geschreven, maar het tijdschrift heeft ook een rafelig randje. Alles schurkt een beetje tegen elkaar aan en dat vind je of leuk of je mist meer diepgang. En dat heb ik een beetje, ik zou nog iets meer verhalen willen lezen zoals over de beste frieten van de wereld en het verhaal van de franse auteur Marguerite Duras. De Food diary valt er voor mij wel heel erg buiten.
Maar, het aller belangrijkste voor mij is het feit dat iemand een nieuw initiatief neemt om iets te maken waar ze zelf achter staan. De zin ’Wer nicht bewegt verreckt’ hangt niet voor niets boven mijn bureau. Ik ben in ieder geval benieuwd naar nummer 2.
Je kunt het tijdschrift vinden bij een aantal gespecialiseerde boekhandels en bestellen via de site van Talkinfood
Inhoud ***
 Initiatief ****



Over de auteur

nelleke van Lindonk

2 volgers
3 boeken
0 favorieten


Reacties op: Goed initiatief met rafelrandje

 

Gerelateerd

Over

Marjan Ippel

Marjan Ippel

Foodtrendanalist Marjan Ippel is oprichter van Talkinfood.nl, schrijft voor onde...