Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Heb jij goede voornemens voor het nieuwe jaar?

door Hebban Crew 67 reacties
Bij een nieuw jaar horen uiteraard nieuwe voornemens. Wil je die van jou extra kracht bijzetten of heb je wat steun nodig van experts? In dit artikel vind je boeken die je helpen op alle gebieden – van meditatie en sport tot de digitale detox. Welk voornemen heb jij?

Ademen en de geest

2021 is het jaar waarin we weer op de juiste manier leren ademhalen, als je deze boeken mag geloven. Het lijkt een heel simpel idee, maar goed ademhalen kan vele klachten (helpen) verminderen of zelfs voorkomen. In Het nieuwe ademen van James Nestor worden de nieuwste medische onderzoeken gedeeld over je meest fundamentele biologische functie. Zo kunnen kleine aanpassingen onze atletische prestaties verbeteren en zelfs onze interne organen verjongen.

Over lichamelijke prestaties weet Wim Hof alles te vertellen, en dat doet hij dan ook in De Wim Hof methode. De 'ice man' doet uit de doeken hoe hij zijn methode van het ijsbaden heeft ontwikkeld en daardoor leer jij hoe je kou, ademhaling en mindset kunt benutten om de controle over je lichaam terug te krijgen. Natuurlijk mogen ook Deepak Chopra (met Handboek meditatie) en Thich Nhat Hanh (Vind rust in ademen) niet ontbreken. Beide boeken staan vol meditatieoefeningen en inspirerende adviezen.

Levensgeluk

Slaapcoach Mark Schadenberg weet wat slaapproblemen, stress en fysieke klachten met je doen. Slechts leven om te overleven was voor hem niet langer voldoende, en met zijn boek Van slaapwandeling naar droomleven kan ook jij positieve stappen zetten voor een beter, voller en gelukkiger leven. Laat je niet gek maken op je werk van Cate Sevilla biedt je handvatten om meer levensgeluk te vinden, want ook op ons werk brengen we flink wat uren van de dag door.

Jan Heemskerk leert je om niet langer te tobben, want een goede mindset is belangrijk voor een rijk leven. In Stoppen met tobben gaat hij de strijd aan met zijn eigen tob-gedrag en onderzoekt daarvoor verschillende manieren. Rhonda Byrne komt met een nieuw vervolg op haar bestseller The secret, waarin we afscheid nemen van negativiteit en problemen. The greatest secret bevat toegankelijke oefeningen en zorgt ervoor dat je korte metten maakt met je angsten en onzekerheden.

Fit en gezond

Een gezonde geest begint vaak bij een gezond lichaam. In het nieuwe jaar nemen we ons van alles voor, maar toch vinden we het moeilijk onze goede intenties vol te houden. Arie Boomsma deelt in Volhard allerlei tips en trucs om doelgericht te leven en vol te houden zonder terug te vallen in oude patronen. En natuurlijk hoe je daarin plezier blijft vinden. Als je je daarbij specifiek op yoga wilt richten, pak je Yoga van Naomi Annand op. Zo kun je thuis ontspannende en versterkende yogalessen volgen zonder daarvoor online te hoeven zijn. Zo kun je écht die telefoon wegleggen.

Delphine Steelandt en Bert Van Guyze ontdekten door het jarenlang runnen van hun fit- en lifestyleprogramma dat veel mensen tegen dezelfde problemen aanlopen. De truc om ze te omzeilen? Structuur en regelmaat. Met #HighFive geef je jouw nieuwe gezonde leven een kickstart. Als laatste tippen we Drankje? van David Nutt. Steeds vaker zien we mensen die stoppen met het drinken van alcohol. Nutt neemt de feiten over drank en gezondheid onder de loep en is daarbij zeer zorgvuldig; de onderwerpen gaan van slaap en hormonen tot agressie en verslaving, maar ook de sociale voordelen. Zo kun je zelf een goed geïnformeerde beslissing nemen.

Levenslessen

Het lezen over andermans ervaringen kan een fijne manier zijn om erkenning te vinden en ook jezelf beter te begrijpen. We beginnen met een bijzonder boek: Negen lessen voor een bijzonder leven, van de 100-jarige Benjamin Ferencz, die hoofdaanklager was bij de Neurenbergprocessen. Als soldaat die op de stranden van Normandië vocht, zag hij gruwelen in de pas bevrijde concentratiekampen die ervoor zorgden dat hij zijn leven lang zou strijden voor internationaal recht. Edith Eger is een Holocaustoverlever en therapeut. Ze schreef met Het geschenk een praktische gids om te ontsnappen aan destructieve gedachten en gedrag dat ons belemmert te veranderen.

Christie Tate geeft in De groep een unieke inkijk in de wereld van de groepstherapie. Haar memoires zijn eerlijk, pijnlijk en bij vlagen hilarisch. Zoals ze zelf zegt: 'Hoe een therapeut en een stel vreemden mijn leven hebben gered.' Ralf Mohren is al bijna vijftien jaar gestopt met drinken, maar een juichverhaal is Droogte niet. Het laat zien hoe, zonder zijn verslaving, tal van problemen aan de oppervlakte komen. Toch is ook dit een hoopvol verhaal over een man die zich krampachtig vasthoudt aan een dun touw. Controleverlies – dát is pas leven.

Digitaal detoxen

(maar blijf wel op Hebban)

Je telefoon wegleggen, de tv uitzetten, je laptop dichtklappen – het kost ons elk jaar meer moeite, lijkt het wel. Digitaal detoxen is dan ook een veelvoorkomend goed voornemen. Als je nog niet helemaal klaar bent de stekker van je router eruit te trekken, dan wil techjournalist Daniël Verlaan je in elk geval waarschuwen in Ik weet je wachtwoord. Hij duikt in de wereld van cybercriminaliteit en spreekt onder andere met de puber die de Nederlandse banken platlegde. Niet om je bang te maken, maar hopelijk wel wat minder naïef.

Toch écht digitaal detoxen? Dat doe je met Infodetox van Karen Visser-Conradi, waarin ze je leert om selectiever om te gaan met alle informatie die binnenkomt. Het vergroot je focus en brengt structuur aan, zodat je minder snel overladen wordt. Daarbij helpt ook Het nieuwsdieet van Rolf Dobelli een handje. Het dagelijkse nieuws heeft hetzelfde effect op onze hersens als suiker op het lichaam. Het geeft stress, verzadigt nooit en vertroebelt het zelfstandig denken. Tot slot tippen we Het grote doeboek voor digitale detox van Jordan Reid en Erin Williams. Vind je het moeilijk offline te gaan? Duik dan diep in dit doeboek, dan houd je jezelf op de ouderwetse manier bezig.

Welk goed voornemen heb jij, en welk boek past daarbij?



Over de auteur

Hebban Crew

2620 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Heb jij goede voornemens voor het nieuwe jaar?

 

Gerelateerd