Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Lezen /

Goeken Prijs | Lees nu het verhaal van de nummer 2

door Hebban Crew 8 reacties
Tijdens de Thriller Weken maken we de top 5 beste verhalen van de Goeken Prijs bekend, de schrijfwedstrijd voor spannende verhalen. Elke dag onthullen we een van de vier runners-up en de winnaar in oplopende volgorde. Lees wat de jury erover zegt, bekijk de bijbehorende boekentips en natuurlijk: lees het verhaal zelf! Vandaag de nummer 2: 'De Executie' van Marius van Bruggen.

Er werden maar liefst 133 verhalen ingestuurd, 22 meer dan vorig jaar. Een grote groep voorselecteurs las en beoordeelde deze verhalen en stelde zo de zestien beste spannende verhalen samen voor de professionele vakjury. Zij kozen een top 5 en de winnaar, die van 15 tot en met 19 juni dagelijks onthuld worden. Na de bekendmaking van de winnaar op woensdag 19 juni kun je het gratis ebook downloaden met daarin alle vijf de verhalen gebundeld.

Hieronder vind je een sneak preview in ongeveer 500 woorden. Wil jij het volledige verhaal vandaag lezen en niet wachten op het ebook? Download de pdf via de knop onderaan het fragment.

De Executie

Marius van Bruggen

15 april 1862

Pierre spoorde zijn paard aan. Zinloos. Het zweet in haar hals maakte duidelijk dat ze alles gaf wat ze te geven had. Waarschijnlijk was hij al te laat. De zon naderde het hoogste punt en dan werd op de Bossche Markt de executie van Marietje Lommers voltrokken. Een afgrijselijke gerechtelijke dwaling. En Pierre was pas net voorbij Klein Deuteren. Maar hij moest het proberen, voor het leven van een onschuldige. En voor zijn eigen geweten.

2 maart 1862

De dag dat de zaak tegen Marietje begon, begon voor Pierre zoals elke andere dag. Aantreden, ochtendgebed, ontbijt en een kort momentje messenwerpen op het veld. Messenwerpen was geen verplichte vaardigheid voor een marechaussee, maar hij was er goed in en deed het daarom voor zijn plezier. Of misschien was hij er goed in omdat hij er plezier in had. Het compenseerde in elk geval zijn matige vaardigheid met het vuurwapen. Pierre was een notoir slechte schutter, maar met zijn mes kon hij zonder problemen een tientallen meters verder gelegen doel raken. In dit geval een jutezak gevuld met stro.

Toen hij na de oefening het mes weer opborg, zag hij een magere man te paard op hem afkomen. Een gemeenteveldwachter. Zijn uniform was versleten, wat niet ongewoon was voor de doorgaans slecht betaalde ambtenaren, maar er zat ook een grote vlek op zijn jas. Zelfs voor een veldwachter zag hij er beroerd uit.

De man stopte zijn paard en salueerde ongemakkelijk.

‘Kan ik u helpen?’ vroeg Pierre.

‘M-, mijn naam is Johannes W-, Wijler, veldwachter van Onsenoort. Ik ben op zoek naar de heer, eh, Quadekker.’ Hij klonk nerveus.

‘De luitenant is in zijn kantoor. Ik breng u naar hem toe.’

Ze liepen naar de barakken en Pierre klopte op een deur.

‘Ja?’ klonk een stem.

Pierre deed open en ging in de houding staan. ‘De heer Wijler, gemeenteveldwachter van Onsenoort, wenst de luitenant te spreken.’

‘Plaats rust, brigadier,’ zei de luitenant. ‘Laat hem binnen.’

Pierre liet de veldwachter passeren. Zelf bleef hij naast de deuropening staan. Hij was nieuwsgierig naar de reden achter het bezoek.

‘Wat kan ik voor u doen, meneer Wijler?’

‘Ik b-, ben gestuurd door burgemeester E-, Elias.’

‘Ah, die beste Paul. Alles gaat goed met hem, hoop ik?’

‘M-, met de burgemeester wel, maar hij heeft me gevraagd uw, eh, hulp in te schakelen. Er is een m-, moord gepleegd.’

‘Een moord?’

Als goed militair hoorde Pierre strak voor zich uit te kijken, maar hij kon het niet laten een korte blik te werpen op de bleek ogende veldwachter. Een moord. In Onsenoort, nota bene.

‘J-, ja, luitenant, de jonge Theodora H-, Hazenberg. Ik h-, heb haar vanochtend gev-, vonden.’

Pierre verwachtte dat de luitenant vragen zou stellen. Hij was vooral benieuwd waarom de veldwachter helemaal naar Elshout kwam terwijl de kazerne van Vlijmen veel dichter bij zijn buurtschap lag, maar die vragen bleven uit. In plaats daarvan knikte de luitenant en richtte zich tot Pierre. ‘Brigadier Negendorp, zadel je paard en dat van mij. We vertrekken direct.’

Download het volledige verhaal

In de woorden van de jury

De vakjury van de Goeken Prijs bestond uit Hebban Thrillerprijs 2024-winnaar Lex Noteboom, boekverkoper en Stoerste Thrillerverkoper 2023 Mabel van Zijl, boekverkoper en Hebban teamlid Jeanet Moorman, auteur Arend Smits en Hebban-redacteur Suzette Eikelenboom. Samen lazen ze de zestien beste verhalen en destilleerden daaruit een top 5 en winnaar. Over De Executie zeiden zij:

LEES VERDER / Dit is de vakjury van de Goeken Prijs 2024

'Een duidelijke detective, waar de hoofdpersoon het onrecht bestrijdt en zelf op onderzoek uitgaat.' – Mabel van Zijl

'Een zeer geslaagd verhaal. Sterker nog, als deze schrijver een boek zou uitgeven, koop ik het meteen.' – Lex Noteboom

'Charmant verhaal, mede door de plaatsing in de 19e eeuw.' – Arend Smits

'Ik leefde erg mee met Pierre die opkomt voor gerechtigheid. [...] Erg goed gedaan.' – Jeanet Moorman

Boekentips bij het verhaal

Niet alleen las en beoordeelde de vakjury de top 5 verhalen van de Goeken Prijs schrijfwedstrijd, ook tipten ze boeken die je na dit verhaal kunt lezen. Voor als je er geen genoeg van kunt krijgen!

Tip van Lex
(356)
Boekhouder Jacob de Zoet moet als niet welkome buitenstaander de boeken van de VOC controleren op corruptie.
Tip van Jeanet
(190)
In december 1889 wordt in Amsterdam een dode prostituee gevonden. Het lijkt het werk van Jack the Ripper.
Tip van Suzette
(2379)
Entgen wordt beschuldigd van hekserij en de kasteelheer zal alles doen om haar een bekentenis af te dwingen.
Tip van Hebban
(11)
Arsène Lupin probeert een onschuldig man uit de gevangenis te halen, maar worstelt met een gewetenloze afperser.



Over de auteur

Hebban Crew

2628 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Goeken Prijs | Lees nu het verhaal van de nummer 2