Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Lezen /

Goeken Prijs | Lees nu het verhaal van de nummer 5

door Hebban Crew 9 reacties
Tijdens de Thriller Weken maken we de top 5 beste verhalen van de Goeken Prijs bekend, de schrijfwedstrijd voor spannende verhalen. Elke dag onthullen we een van de vier runners-up en de winnaar in oplopende volgorde. Lees wat de jury erover zegt, bekijk de bijbehorende boekentips en natuurlijk: lees het verhaal zelf! Vandaag de nummer 5: 'Mise-en-scène' van Patricia Bouwhuis-Ooyevaar.

Er werden maar liefst 133 verhalen ingestuurd, 22 meer dan vorig jaar. Een grote groep voorselecteurs las en beoordeelde deze verhalen en stelde zo de zestien beste spannende verhalen samen voor de professionele vakjury. Zij kozen een top 5 en de winnaar, die van 15 tot en met 19 juni dagelijks onthuld worden. Na de bekendmaking van de winnaar op woensdag 19 juni kun je het gratis ebook downloaden met daarin alle vijf de verhalen gebundeld.

Hieronder vind je een sneak preview in ongeveer 500 woorden. Wil jij het volledige verhaal vandaag lezen en niet wachten op het ebook? Download de pdf via de knop onderaan het fragment.

Mise-en-scène

Patricia Bouwhuis-Ooyevaar

Het oude kerkhof lag erbij als een miniatuurstad onder een groene hemel. De bomen van het aangrenzende bos hadden zich in de loop der tijd diep over het omringende hekwerk en de graven gebogen. Hun wortels kietelden de dekstenen en in de herfst bedekten ze die met een tapijt in warme, roodbruine tinten. De uiteinden van de overhangende takken streelden de zerken, waarvan er vele waren scheefgezakt, met namen en data, die door wind en regen waren uitgesleten en vervaagd. Een aantal overledenen had hun territorium laten afbakenen met ijzeren sierkettingen. Elders waren de graven overwoekerend door hedera, die de grafstenen in een innige omhelzing gevangen hield. Her en der over het kerkhof verspreid, stonden de grafkapellen, in de echo van wat ooit hun pracht en praal was.

Op het veld ervoor, buiten het bereik van het bos, lagen de regels met recentere graven. Hier was het licht, stonden de zerken strak in het gelid en waren ze moderner en verschillend van vorm. In tegenstelling tot het door bomen overschaduwde, oude gedeelte van het kerkhof stond hier alleen een enkele, enorme treurwilg. Dit was het deel van de begraafplaats dat nog volop in gebruik was en waar nog geregeld bezoekers te vinden waren.

Maar vandaag was dat niet het geval. Aan de toegangspoort hing een bordje. Het kerkhof was vanwege werkzaamheden de hele dag gesloten.

Desondanks had zich op de parkeerplaats een groepje journalisten verzameld. Een van hen stond met een imposante cameralens bij het hek en probeerde een glimp op te vangen van de bedrijvigheid op het oude kerkhof. Tevergeefs. In de verte, waar de hoge, diepgrijze grafzerken omhoogstaken, stonden een kraanwagen en een open aanhanger en klonken luide mannenstemmen. De rest van het oude deel was afgeschermd door hekken met zwart worteldoek.

De actie was rond een van de oudste grafkapellen die het kerkhof rijk was, die van de familie Pruys-Van Oldenhove. Het was ruim vijftig jaar geleden dat de laatste telg van deze familie was bijgezet, en het inmiddels zwaar verwaarloosde bouwsel vormde een gevaar voor de omgeving. Aangezien er geen rechthebbenden meer waren, had de gemeente opdracht gegeven tot ruiming van de stoffelijke resten en de sloop van het gebouw.

De man die de leiding had over het project was aan het bellen. Na het beëindigen van het gesprek stak hij zichtbaar geërgerd zijn mobiel in zijn achterzak. ‘Niet te geloven. Alsof het een uitje is,’ bromde hij.

Zijn collega keek hem vragend aan.

‘Het zoveelste krantje,’ legde de opzichter uit. ‘Of er een verslaggever aanwezig mag zijn bij het openen van de kapel.’ Hij schudde misprijzend zijn hoofd en keek naar de ooit prachtig bewerkte, houten deur achter hem, waar een andere collega stond te wachten met een sleutel in zijn hand. ‘De hele ochtend word ik al platgebeld door de pers. Allemaal willen ze er iemand bij hebben, vanwege een of ander griezelverhaal uit het verleden.’ Hij gebaarde naar de man bij de deur. ‘Gooi maar open, Bram. Des te sneller de boel geruimd is, des te sneller deze krakkemikkige blokkendoos tegen de vlakte kan.’

Download het volledige verhaal

In de woorden van de jury

De vakjury van de Goeken Prijs bestond uit Hebban Thrillerprijs 2024-winnaar Lex Noteboom, boekverkoper en Stoerste Thrillerverkoper 2023 Mabel van Zijl, boekverkoper en Hebban teamlid Jeanet Moorman, auteur Arend Smits en Hebban-redacteur Suzette Eikelenboom. Samen lazen ze de zestien beste verhalen en destilleerden daaruit een top 5 en winnaar. Over Mise-en-scène zeiden zij:

LEES VERDER / Dit is de vakjury van de Goeken Prijs 2024

'Dat gezegd hebbende is dit een talentvolle schrijver met een glasheldere visie voor dit verhaal.' – Lex Noteboom

'Dat is een krachtig element: de clou mag de lezer zelf bedenken. Een slimme keuze van de auteur.' – Arend Smits

'Heerlijke setting, sfeervol geschreven. [...] Kort verhaal maar geen woord te weinig.' – Mabel van Zijl

'Het is knap om zo’n setting te kiezen en er alsnog een pakkend, origineel verhaal van te maken.' – Suzette Eikelenboom

Boekentips bij het verhaal

Niet alleen las en beoordeelde de vakjury de top 5 verhalen van de Goeken Prijs schrijfwedstrijd, ook tipten ze boeken die je na dit verhaal kunt lezen. Voor als je er geen genoeg van kunt krijgen!

Tip van Jeanet
(48)
Hoe ga je tijdens forensisch onderzoek te werk bij de identificatie van onbekende doden en waar loop je tegenaan?
Tip van Lex
(127)
Nim is de enige levende bewoner van het kerkhof, opgevoed door geesten, weerwolven en andere bewoners.
Tip van Suzette
(235)
Wanneer meerdere dienstmeisjes gespietst teruggevonden worden, gaat een jonge inspecteur op onderzoek uit.
Tip van Hebban
(89)
De tuinman is niet altijd de moordenaar, soms is hij het lijk. Angela vindt hem omgekeerd in de aarde op het kerkhof.



Over de auteur

Hebban Crew

2587 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Goeken Prijs | Lees nu het verhaal van de nummer 5