Griezelen met Halloween
Als het bloedt van Stephen King
Vertrouw er maar op dat Stephen King een nieuw verhaal heeft liggen wanneer je in oktober die onbedwingbare aandrang voelt enge boeken te lezen. In 2020 is dat de bundel Als het bloedt, met daarin vier verhalen die variëren van onderhuids creepy tot duidelijk bovennatuurlijk. In het titelverhaal komen we oude bekende Holly Gibny tegen na een bombardement op een school. In 'De telefoon van meneer Harrigan' houdt Craig ook na de dood van zijn oude vriend contact via de smartphone die hij hem cadeau deed. De wereld vergaat in 'Het leven van Chuck', maar dat is bij lange na niet het vreemdste dat staat te gebeuren. En in 'Rat' sluit een auteur een deal als hij bijna zijn verstand dreigt te verliezen.
De denkbeeldige vriend van Stephen Chbosky
Stephen Chbosky leverde na zijn gevoelige YA-roman De belevenissen van een muurbloem verrassend genoeg een vuistdikke thriller met een bovennatuurlijke vijand af, De denkbeeldige vriend, die precies in het straatje past van Stephen King-minnende lezers. De zevenjarige Christopher verdwijnt zes dagen in het bos achter zijn huis. Als hij ongedeerd terugkeert, is hij echter niet alleen. Een stem in zijn hoofd vertelt hem dat hij zich klaar moet maken voor een grote strijd tussen goed en kwaad. Het decor is een klein, geïsoleerd stadje. Uit de Hebban-recensie: 'De lezer [zit] bijna voortdurend opgescheept met een ongemakkelijk gevoel. [...] Chbosky houdt je bij de les door een aantal goed geplaatste beangstigende passages.'
Het huis zonder einde van Danielle Bakhuis
Danielle Bakhuis is een van de weinige Nederlandstalige YA-auteurs die onvervalste horror schrijft. Net zoals ze vorig jaar deed met Clownsnacht komt ze op tijd voor Halloween met Het huis zonder einde, over geesten in een spookhuis. Samira en haar vrienden krijgen de kans om op 31 oktober rond te kijken in het spookhuis dat in het Woud van Westerdam staat. Natuurlijk gaan ze, maar het verlaten landhuis is niet wat ze verwacht hadden – wie er te lang blijft, gaat dingen zien die er niet zijn. Uit de Hebban-recensie: 'Een pakkende, spannende en verontrustende jeugdthriller waarin horrorverhalen en werkelijkheid in elkaar overvloeien en je op een gegeven moment niet meer weet wat realiteit is en wat niet.'
Malorie van Josh Malerman
Eigenlijk is het wel het allerengst als je iets niet kunt zien. Auteur Josh Malerman gebruikte dat gegeven om zijn hoofdpersonages flink door de mangel te halen in De kooi, waarin Malorie geblinddoekt met haar twee kinderen een gevaarlijke reis moet ondernemen. Dit jaar verschijnt Malorie, het tweede deel. Hoewel zij en haar kinderen nu al twaalf jaar veilig (genoeg) zijn, weten ze nog steeds niet door welke wezens ze worden bedreigd. Eén blik en mensen worden tot onuitsprekelijk geweld gedreven. In dit boek krijgt Malorie hoopvol nieuws te horen, wat een tweestrijd oplevert; blijft ze, of aanvaardt ze een nieuwe reis in het duister van haar blinddoek?
Schaduwspoor van Erik Betten
Erik Betten houdt ervan thrillers te schrijven die inspelen op je angst. In Quarantaine is het een dodelijke bacterie, in De prijs uit de hand gelopen technologie, en in zijn nieuwste boek Schaduwspoor zijn het geestverschijningen. Daarmee past hij helemaal in deze lijst. Steeds meer mensen zien een oude stoomtrein op het spoor rijden tussen Amsterdam en Rotterdam en wie instapt, verdwijnt spoorloos. Podcastmaker Clemens duikt bovenop de geestverschijningen, op zoek naar een goed verhaal. Ze weet echter niet dat haar familie er weleens meer van zou kunnen weten – een geheim dat teruggaat naar 1882.
Tussen de beesten en wilde rozen van Ashley Poston
Een Young Adult fantasy waarin we zombies tegenkomen? Ja! Nou ja, de wezens worden niet daadwerkelijk zo genoemd, maar ze hebben heel wat zombie-karaktertrekken. Als je liever fantasy leest dan horror of thrillers, dan is Tussen de beesten en wilde rozen van Ashley Poston het perfecte boek om toch een beetje mee te kunnen griezelen deze Halloween. In het koninkrijk van Cerys is iedereen veilig, dankzij een akkoord met de Vrouwe van het Woud. Maar terwijl het rijk bloeit, raakt het bos steeds verder vervloekt. Als haar land wordt overspoeld met duistere wezens (daar zijn ze), moet Cerys op zoek naar de Vrouwe om iedereen te redden.
Overlevingslied van Paul Tremblay
Paul Tremblay is een van de favoriete auteurs van Stephen King en winnaar van de Bram Stoker Award voor Superior Fiction in 2018. Zijn boek Overlevingslied is dan ook een echte horror, waar lezers van griezelige boeken zich op zullen storten. Massachusetts wordt geteisterd door een virus met symptomen van hondsdolheid. Het wordt verspreid door speeksel en het helpt niet mee dat geïnfecteerden de drang voelen te bijten. De ziekenhuizen zijn overvol, er is een quarantaine en toch lijkt het niet te lukken het virus te stoppen. Rams en Nathalie zullen met gevaar voor eigen leven de stad door moeten om het leven van de gebeten Nathalie en haar ongeboren kind te redden. Stephen King: 'Paul Tremblay scared the living hell out of me, and I'm pretty hard to scare.'
De verdwenen stad van Camilla Sten
Camilla Sten haakt met De verdwenen stad in op onze behoefte raadsels te doorgronden. Een klein Zweeds dorp komt in de jaren 50 groot in het nieuws als de hele populatie zonder een enkele aanwijzing verdwijnt. Niemand kan echter achterhalen wat er is gebeurd. Alice groeit op met een fascinatie voor dit dorp, omdat haar grootmoeder haar hele familie verloor in het onverklaarbare fenomeen. Alice gaat op pad om een documentaire te maken. Als ze de vreemde 'dodenstad' eenmaal betreden hebben, beginnen ze zich af te vragen of het echt wel verlaten is. Dat wordt heerlijk mysterieus griezelen. Het liefst waar anderen bij zijn, gewoon voor de veiligheid.
Nieuwe heruitgaven
Natuurlijk zijn er ook mooie, oudere boeken die het verdienen om elke Halloween gelezen te worden. Gelukkig zijn uitgevers het daarmee eens, want onderstaande boeken hebben een nieuw jasje gekregen. Zoals Doorgang van David Mitchell, een roman over een geheimzinnig huis dat maar eens in de negen jaar bestaat. En elke keer verdwijnen er mensen. Het boek is een mix van horror, fantasie en werkelijkheid, ironie en bovennatuurlijke streken. 'Een hedendaags, realistisch spookverhaal dat je in een keer uitleest.'
Voor de echte liefhebbers zijn ook een aantal verhalen van H.P. Lovecraft opnieuw uitgegeven. In De kleur uit de ruimte laat Lovecraft zich van zijn beste kant zien; zijn favoriete en meest karakteristieke verhalen komen erin terug. Zoals die over de inslag van een mysterieuze meteoor die een tomeloos kwaad laat ontsnappen. En natuurlijk kan Stephen King niet achterblijven; de boeken van de auteur worden aan de lopende band heruitgegeven, maar voor Bezeten stad is het alweer een paar jaar geleden. Deze vampierroman is een echte King; niet lezen voor het slapengaan!