Nieuws /
Guilty Pleasures: niet gezond maar o zo lekker
Wikipedia zegt dat een guilty pleasure iets is dat we als prettig ervaren, ondanks het feit dat we ons schuldig voelen voor deze prettige ervaring. Dat we ons schamen als onze prettige ervaring ontdekt wordt. Als ik de reacties zo zie van onze bezoekers dan zijn het meer dingen waar we ons schuldig over voelen zoals chocolade en niet zo zeer dingen waar we ons voor schamen zoals een slokje dressing.
Meer dan de helft, bijna 70%, van onze bezoekers kozen voor een zoete guilty pleasure, 26% koos voor een hartige en het overige percentage vond uit eten gaan een guilty pleasure. Een paar grappige en onverwachte guilty pleasures waren tuinbonen, kaasrijstwafel tijdens het koken en een lepel pindakaas. Andere waren weer heel herkenbaar zoals het leeglikken van de beslagkom. Het zal jullie dan ook niet verbazen dat in de top 5 chocolade goed is vertegenwoordigd.
Guilty Pleasure top 5 van Hebban Culinair bezoekers
1.chips
2.chocolade pasta
3.chocolade cake
4.zelfgemaakte taart
5.chocolade
Kookboeken die onlangs zijn verschenen met deze top 5 in het achter hoofd:
Chocolade - Christophe Felde
Warm, koud, romig, smeuïg, zalig, krokant, puur, wit, glad, geglazuurd, zoet...
Taarten, crèmes, mousse, fondant, gebak, creaties, bonbons, drankjes, cake, banket, ijs, decoraties, enz.
Chocolade, een streling voor de ogen, een genot in de mond, een emotionele ervaring voor alle zintuigen. Laat je verleiden door het intense karakter van chocolade.
Bakken - Floor van Dinteren
Zelf bakken geeft plezier. Iets wat je zelf met liefde en plezier maakt kan eigenlijk nooit mislukken. Zeker niet als je dit inspirerende nieuwe kookboek als leidraad neemt. Met meer dan honderd recepten voor alle gelegenheden vind je hierin altijd iets van je gading. Alles is homemade en ziet er even heerlijk uit: van koekjes tot zoete en hartige taarten, van brood tot gebakken desserts en alles daartussenin. Op duidelijke wijze wordt uitgelegd hoe je een perfect resultaat uit de oven tovert. De aantrekkelijke foto's en de vele tips en wetenswaardigheden maken dit prachtige bakboek.
United States of Cakes - Roy Fares
Gebak en andere zoetigheden van de Amerikaanse westkust. Meesterbanketbakker Roy Fares heeft een passie voor Amerikaans gebak. En nergens is het gebak zo fantastisch als in Los Angeles.
In United States of Cakes vind je Roy's allerbeste recepten voor overheerlijke Cupcakes, Cake pops, Cheesecakes, Bundt cakes, Donuts, Pop tarts, Blondies, Cookies, Brownies, Pies, Rocky road, Fudge, Snickerdoodles, Berry Bars en nog veel meer zoete lekkernijen...
We kunnen wel concluderen dat een guilty pleasure voor iedereen wat anders is, en misschien verschilt hij ook nog wel per moment of emotie. Het belangrijkste is denk ik wel dat we ervan moeten genieten ook al voelen we ons er achteraf schuldig over. Als je dat niet doet heb je alleen de guilty en niet de pleasure, dan slaat de hele term weer nergens op. In dit laatste kookboek staat in mijn ogen het ultieme recept voor een chocolade cake. Na het eten van deze cake moet je wel een week vasten, maar dat is hij zeker waard. Enjoy!!!
Devil’s chocolate food cake
Voor ca. 14 punten
Cakes
330 g tarwebloem
450 g kristalsuiker
120 g cacao
10 g zuiveringszout (2tl)
10 g bakpoeder (2tl)
12 g vanillesuiker (1 1/2 el)
10 g zout (1 1/2tl)
165 g ei (3 stuks, op kamertemperatuur)
3,5 dl melk (op kamertemperatuur)
2 dl plantaardige olie
3dl kokend water
Chocolade-botercrème
400 g boter op kamertemperatuur
10 g vanillesuiker (1el)
300 g pure chocolade (70% cacao)
150 g eiwit (4 stuks)
220 g kristalsuiker
snufje zout
Chocolademousse
1,5 dl slagroom
150 g pure chocolade (70% cacao)
1,5 dl slagroom
30 g eidooier (2 stuks)
30 g kristalsuiker (2 el)
1 el water
Cakes
Verwarm de oven voor op 150 ℃.
Vet drie springvormen van 22 cm doorsnee in en bestuif ze met bloem. Bekleed de bodems met bakpapier.
Meng alle droge ingrediënten in een kom. Klop de eieren, melk en olie in een andere kom. Meng de droge ingrediënten erdoor en roer het water erdoor.
Verdeel het beslag over de springvormen en bak de cakes circa 50 minuten in het midden van de oven. Laat ze als ze gaar zijn helemaal afkoelen en haal ze uit de vormen.
Chocolade-botercrème
Klop de boter en vanillesuiker in een kom tot een luchtig mengsel. Hak de chocolade en smelt hem au bain-marie of in de magnetron. Laat afkoelen tot lauw. Klop de eiwitten, suiker en het zout met de hand au bain-marie tot de suiker is opgelost. Haal van de warmtebron en klop met een elektrische mixer tot het mengsel is afgekoeld. Klop de boter en de chocolade er beetje bij beetje door. Laat op kamertemperatuur staan.
Chocolademousse
Klop 1,5 dl slagroom en zet in de koelkast. Hak de chocolade en doe hem in een kom. Kook 1,5 dl slagroom en giet over de chocolade; roer glad en zet apart. Doe de eidooiers in een kom. Breng de suiker en het water aan de kook en giet het rustig bij de eidooiers terwijl je met een elektrische mixer op maximumsnelheid mixt. Roer de geklopte chocolade en de choco-room erdoor. Smeer een circa 1 cm dikke laag botercrème langs de rand van de cakes en verdeel de mousse daarbinnen. Leg ze op elkaar en bedek de taart met botercrème. Garneer met toefjes botercrème en zet minstens 3 uur in de koelkast.