Listmania /
Hebban Literatuur recensie top 10 april
Gerd Boeren over De blauwe draad - Anne Tyler ****
"Een moeilijke zoon, eenzaamheid, een ongewenste zwangerschap, verliefdheden, scheidingen, naast elkaar leven, ouder worden en sterven... eigenlijk gebeurt er niets spectaculairs in De blauwe draad. Tylers scherpe blik en feilloze pen, haar schijnbaar lukraak heen en weer springen in tijd, de vele herkenbare typeringen van mensen en hun onderlinge relaties maken dit boek echter onweerstaanbaar."
Margriet Cobben over De Wolkenridder - M.M. Schoenmakers ***
"Een sterk verhaal, maar helaas weet de schrijver het niet altijd even boeiend op te schrijven. Dat heeft vooral te maken met zijn wel zeer bloemrijke stijl. Er is bijna geen zelfstandig naamwoord of er staat wel een bijvoeglijk voor, of anders wel een mooi uitgeschreven vergelijking. Dit leidt af van het verhaal, dat met wat minder mooischrijverij aan kracht zou hebben gewonnen."
Pippa Ravensteijn over De onderwaterzwemmer - P.F. Thomése ****
"P.F. Thomése zet in De onderwaterzwemmer sterk neer hoezeer de gebeurtenissen uit onze jeugd doorwoekeren in onze volwassenheid. Hoe ze ons vormen en bepalend zijn voor al ons handelen. Of niet-handelen. Het feit dat je je als lezer ergert aan Tin is een bedekt staaltje vakmanschap van heb ik jou daar. Een indringend boek."
Wout ten Have over Poppy en Eddie en Manon - Herman Brusselmans *
"Het boek is een martelgang, een grote brij van willekeurige woorden en zinnen die een vleugje van een relevante relatie met elkaar lijken te hebben. Het is hard werken om te selecteren wat wel op te pikken en wat het ene oor in het andere oor uit te laten transporteren."
Inge Deutekom over Vergeten Reus - Kazuo Ishiguro *****
"Al vanaf de eerste bladzijde trekken beeldende beschrijvingen je deze magische wereld in en merk je dat je een meditatieve leeservaring te wachten staat. Deze roman biedt niet alleen het avontuurlijke en sprookjesachtige van een goed jeugdboek, maar ook de diepgang en symboliek van een psychologische, spirituele roman met het oeroude queestemotief."
Guy Doms over Liefde bij wijze van spreken - Yves Petry ****
"In een schitterende schrijfstijl, pagina’s doorspekt met zinnen die je twee keer leest, geeft de auteur de handelingen, opvattingen en dialogen van zijn hoofdrolspelers weer. Zijn briljante woorden staan te pronken binnen het grillige keurslijf van het verhaal. Ook de cynische en satirische ondertoon zal je tijdens het lezen zeker niet ontgaan."
Ton van der Molen over Remington - Bert Natter *****
"Een geraffineerde structuur, mooi taalgebruik zonder tierelantijnen, sterke dialogen, interessante ideeën over literatuur, muziek en beeldende kunst en last but not least een ontroerend beeld van een vader-zoonrelatie: Remington is een razend knappe roman."
Mirjam Burger over Ica - Eva Posthuma de Boer ****
"Ica leest gemakkelijk door de krachtige zinnen en compacte hoofdstukken. De opzet van het boek doet je realiseren dat verering en obsessie iets van alle tijden is. Ica is een eigentijdse tragedie, prachtig verhaald door Eva Posthuma de Boer en gevat in modern, helder taalgebruik. Zoals eerder gezegd, nodigt Ica uit om in één ruk uitgelezen te worden!"
Jan Jorna over Er zijn geen messen in de keukens van deze stad - Khaled Khalifa ****
"De beschreven gebeurtenissen in Er zijn geen messen in de keukens van deze stad zijn soms somber en hard. Maar de combinatie van taalgebruik, opbouw en personagebeschrijvingen maakt de roman toch een heerlijke leeservaring, waarbij je na het omslaan van de laatste bladzijde direct besluit het boek binnen afzienbare tijd nogmaals te lezen."
Elsbeth van der Ploeg over Een meisje is maar half af - Eimear McBride ****
"In imperfecte taal worden deze verre van perfecte levens neergezet. McBride is beeldend op het onbehaaglijke af wanneer ze schijft over scheurend vlees, warm bloed en diep, zwart water. Dit alles maakt Een meisje is maar half af een pittige leeservaring.