Hebban 1000 | Wat zijn jouw mooiste boeken aller tijden?
Let op: je toplijst kun je alleen aanmaken als je een Hebban-account hebt. Heb je die nog niet? Dit is het perfecte moment om je bij onze leescommunity aan te sluiten!
Jouw mooiste boeken
De hele maand mei vormt de aanloop naar de Hebban 1000, waarin we je uitdagen je persoonlijke toplijst in te vullen. Al die toplijsten van lezers op Hebban samen worden aan het eind van de maand bij elkaar opgeteld, waaruit een prachtig overzicht ontstaat met de duizend mooiste boeken aller tijden. Ook voor de editie van 2024 vragen we je er goed voor te gaan zitten en te bedenken welke boeken tot jouw favorieten behoren. Is het dat kinderboek dat je ooit aan het lezen bracht, die recente ontdekking waarover je maar niet uitgepraat raakt? Jij mag op jouw persoonlijke toplijst zetten wat jij wilt. Heb jij je toplijst allang ingevuld en denk je dat je achterover kunt leunen? Vergeet al die prachtige boeken niet die je het afgelopen jaar hebt gelezen en die je er ook nog op wilt zetten, anders doen ze niet mee. Schuif, twijfel, voeg toe, wissel en peins!
Maak je toplijst
1.
Je eigen toplijst aanmaken is heel eenvoudig. Je zoekt via het zoekveld de boeken op die jou in je jeugd, jaren geleden, heel recent of zelfs vandaag nog hebben beroerd. Met het plusje voeg je het juiste boek uit de zoekopdrachten toe aan je lijst. Vanaf vijf ingevulde boeken telt je lijst al mee voor de Hebban 1000.
2.
Je eigen toplijst aanmaken is heel moeilijk. Je kunt slechts een maximum van vijftig boeken kwijt en dat betekent dat je harde keuzes zult moeten maken. Om je taak nog zwaarder te maken, vertellen we je hier toch maar even dat voor de Hebban 1000 alleen Nederlandstalige boeken meegenomen worden (oorspronkelijk én vertaald). Natuurlijk mag jouw toplijst ook bestaan uit Engelstalige titels, alleen tellen die niet mee voor de duizend mooiste boeken aller tijden. Wil je dat wel, vergeet dan niet om de Nederlandse vertaling op te zoeken om toe te voegen.
3.
Je eigen toplijst aanmaken is heel makkelijk. Naast de vijf tot vijftig boeken die je uitkiest om op Hebban jouw leesleven te laten zien, krijg je ook ruimte om je motivatie kwijt te kunnen. Maak een toelichting om alles te vertellen wat je wilt vertellen over jouw persoonlijke toplijst, hoe je tot je keuzes bent gekomen en waarom je jouw nummer één op ... nou ja, op nummer één hebt gezet.
4.
Je eigen toplijst aanmaken is heel lastig. Je kunt zelf de volgorde samenstellen (dat gedeelte is vrij simpel, gewoon slepen), maar hoe je dat doet, is van belang voor de Hebban 1000. De volgorde van je top 10 maakt uit voor het samenstellen van de duizend mooiste boeken aller tijden. Als je die stress liever niet wilt, kun je een willekeurige volgorde aanhouden, het op alfabet zetten of een zelfbedacht systeem gebruiken. Niets moet, alles mag. Slepen of schuiven om de volgorde te wijzigen gaat overigens wat lastig op smartphone of tablet, pak er dus even een computer of laptop bij.
5.
Je eigen toplijst aanmaken is heel leuk! Met jouw toplijst laat je je stem horen. Je houdt bij welke boeken jou tijdens je leesleven geraakt hebben en kunt de lijst op elk moment aanpassen, het hele jaar door: voeg boeken toe, schuif en wissel. Jouw toplijst is een levend iets, dat met je meegroeit en anderen laat zien wie je bent. Hebbanners kunnen via je profiel jouw toplijst zien en erop reageren, zodat je met elkaar in gesprek komt. Ook kun jij bij de toplijsten van andere Hebbanners op bezoek gaan. Wie weet vind je daar wel je nieuwe favoriete boek voor je eigen lijst.
Deel jouw toplijst
Wil jij ook een toplijst maken en jouw stem laten horen voor de Hebban 1000? Vijftig van je mooiste boeken invullen (of vijf, alles mag) is geen makkelijke opgave. Daarom sporen we je aan jouw toplijst te delen als je ermee klaar bent, om ook anderen te inspireren hun favoriete boeken niet te vergeten. Pas jij alleen je toplijst aan met je de nieuwe boeken die het afgelopen jaar je hart hebben veroverd? Ook dan deel je natuurlijk de link naar jouw toplijst onderaan dit artikel in de reacties. Wie weet zie je jouw favorieten binnenkort wel terug in een artikel rondom de Hebban 1000.
Let op: je toplijst kun je alleen aanmaken als je een Hebban-account hebt. Heb je die nog niet? Dit is het perfecte moment om je bij onze leescommunity aan te sluiten!
De Hebban 1000
De Hebban 1000 is geïnspireerd op de top 2000 van NPO Radio 2. Deze lijst der lijsten komt tot stand door de vele duizenden toplijstjes gemaakt door Hebban-leden. Door jouw toplijst te maken, laat je je stem horen over de mooiste duizend boeken aller tijden van de Hebban community. De zevende editie van de Hebban 1000 wordt bekendgemaakt op zondag 26 mei. Ben je op zoek naar inspiratie of gewoon benieuwd naar de favorieten van de Hebban Crew? Hieronder delen we allemaal onze top 4 boeken.
Anouks top 4 - Bekijk alles
1. De zevenvoudige dood van Evelyn Hardcastle van Stuart Turton
2. The Imaginary Corpse van Tyler Hayes
3. De dame van Daniel O'Malley
4. De moord op Roger Ackroyd van Agatha Christie
Anouk over haar nummer 1:
'Tot Aiden weet te ontdekken wie Evelyn Hardcastle heeft vermoord, blijft de dag zichzelf resetten en wordt hij elke ochtend opnieuw wakker in het lichaam van een van de andere aanwezige gasten. Dat is een desoriënterende ervaring voor zowel het hoofdpersonage als voor mij, maar dat maakte het echt verbijsterend tof. Nog altijd vind ik dit verhaal een van de knapste staaltjes uitdenkwerk van een auteur.'
Suzettes top 4 - Bekijk alles
1. Op aarde schitteren we even van Ocean Vuong
2. Een klein leven van Hanya Yanagihara
3. Een lied voor Achilles van Madeline Miller
4. Het huis van de namen van Colm Tóibín
Suzette over haar nummer 1:
'Ik heb al een enorme zwak voor deze titel (en cover), maar het valt niet te ontkennen dat ook de inhoud absoluut prachtig is – de ontelbare literaire verwijzingen, zinnen die nog lang na blijven sudderen, het verhaal dat impact maakt. Als je dit boek eenmaal hebt gelezen snap je dat Vuong dit zelf een "fantoomroman" noemt. Het fantoom is de tijd, oorlog, rouw, verlangen, liefde, familie. Na twee jaar sta ik er nog steeds versteld van dat dit een debuut is.'
Martijns top 4 - Bekijk alles
1. Duin van Frank Herbert
2. Zenumagiër van William Gibson
3. 1984 van George Orwell
4. Enders game van Orson Scott Card
Martijn over zijn nummer 1:
'De absolute sciencefictionklassieker Duin blies mij bij eerste lezing al van mijn sokken (al begreep ik toen nog lang niet alles). Vaak herlezen en nog steeds mijn favoriete boek aller tijden. Duin Messias – het vervolg op Duin – reken ik bij dit boek, want samen vormen ze een perfect "opkomst en ondergang"-epos.'
Roos' top 4 - Bekijk alles
1. In mijn mand van Lieke Marsman
2. De jaren van Annie Ernaux
3. Persepolis van Marjane Satrapi
4. Meisje ontmoet jongen van Ali Smith
Roos over haar nummer 1:
'In mijn mand is de beste dichtbundel die ik ooit las. Lieke Marsman schrijft hartverscheurend en vlijmscherp. De humor, hoop en enorme (maatschappelijke) betrokkenheid waar ze blijk van geeft zijn, in een bundel over haar terminale ziekte, overdonderend.'
Sanders top 4 - Bekijk alles
1. Moordenaar zonder gezicht van Kevin Guilfoile
2. De valse belofte van Howard Roughan
3. Leven na Hailey van Jonathan Tropper
4. Paranoia van Joseph Finder
Sander over zijn nummer 1:
'Dit was het eerste boek dat ik "ontdekte" als thrillerredacteur bij uitgeverij Unieboek. Het boek met de metallic rode cover lag al op mijn bureau te shinen op de eerste dag dat ik mijn kantoor binnenkwam. Ik las het en was verbijsterd over het feit dat niemand in Nederland de rechten had gekocht. [...] Ik durf het boek niet te herlezen, maar de herinnering aan dit boek is zo sterk dat het niet eens hoeft. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik aan het einde denk.'
Debbies top 4 - Bekijk alles
1. Vergeten reis van Silvina Ocampo
2. Sapiens 1 – graphic novel van Yuval Noah Harari
3. Dagen van zand van Aimée de Jongh
4. Recitatief van Toni Morrison
Debbie over haar nummer 1:
'Vergeten reis van Silvina Ocampo was zo'n intens mooie en bijzondere leeservaring. Een verhalenbundel, magisch realisme, Argentijnse schrijfster die al decennia lang dood is. Het is niet het meest voor de hand liggende boek en het zal nooit een bestseller worden, maar wil je echt even uit je hersenpan treden, sla dit boek dan open en oordeel niet totdat je het uit hebt, probeer het niet te snappen voor je het snapt en dan nog niet.'