Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Algemeen /

Hebban Awards 2015: de beste kookboeken

September en oktober stonden voor een groot deel in het teken van de Hebban Awards: de verkiezing van de beste boeken van het jaar. Er werden 26.384 stemmen uitgebracht. Dit zijn de winnaars in de categorie culinair. Bekijk de video voor de volledige ranglijst.

Beste kookboek (Nederlandstalig)


Een tv-programma is een mooie ruggensteun om je boek in de etalage te zetten. Danny Jansen (1979) uit Raamsdonksveer staat achter de kachel in de 24Kitchen-programma’s Grenzeloos koken en Zoals alleen oma dat kan. Een Zoetekauw met hoofdletter Z, want in diverse restaurants werkte Jansen, die al sinds zijn veertiende in de keuken staat, zich op tot Chef Patisserie.


Maar ook de saté van zijn tante Maudy vindt Jansen, afkomstig uit een Indische familie, niet te versmaden. ‘Het is het allerlekkerste eten van de wereld’, zei hij in een interview met BN/De Stem. ‘Wel bereid volgens ons familierecept. Daar kan niets aan tippen. Zelfs geen diner in een sjiek sterrenrestaurant.’

Het recept van de Jansen-saté staat natuurlijk in zijn debuut, maar ook de klassieke soto ayam, Indische pasteitjes, sushi, dronken bananen en zoete nasihap. Het boek bevat recepten uit ‘heel’ Azië, de keuken uit dit werelddeel bestaat uit vele landen met een geheel eigen stijl van koken. Zo kennen we de vliegensvlugge wokschotels uit China, de stilistische sushi uit Japan en de pittige curry’s uit bijvoorbeeld Thailand.

‘Het boek is een bloemlezing van loempia tot pekingeend’, vat Jansen samen. Traditionele recepten heeft hij een moderne twist gegeven. ‘Traditie is goed’, aldus de kok in het interview, ‘maar als mijn oma sambal goreng boontjes maakte, dan bakte ze de groenten helemaal kapot. Dat kan vandaag de dag écht niet meer.’

Danny Jansen – Danny’s Azië. Uitgave van 24 Kitchen

 

Beste kookboek (vertaald)


Wie alle kookboeken van ‘naked chef’ Jamie Oliver naast elkaar legt, ziet dat de Britse kok in fysiek opzicht een zichtbare verandering heeft doorgemaakt. Weg is het bedachte nonchalante kapsel van rond de millenniumwisseling, het springerige, krullende haar heeft plaatsgemaakt voor een strakke coupe anno 2015. En aan het eveneens strakke gelaat is te zien dat de hippe kok inmiddels veertig jaar is.


Zo’n twintig boeken heeft de multimiljonair op zijn naam staan. Een behoorlijke prestatie, zeker als je bedenkt dat Oliver een ernstige vorm van dyslexie heeft: op zijn 38
ste las hij pas zijn eerste boek helemaal uit. En het was niet eens een kookboek, maar een roman: het young adult-avontuur Vlammen van Suzanne Collins.
Na Olivers boeken over snel bereide happen (klaar in 30 minuten, zelfs binnen een kwartier) is het sleutelwoord in deze receptenbijbel ‘aandacht’. Comfort food staat voor de kok gelijk aan ultiem genieten, eten dat herinneringen ophaalt, waardoor je je goed voelt. Logisch dat dat soort gerechten dan wat meer interesse verdient. 

Het boek bevat meer dan honderd gerechten, alle geïllustreerd met één of meerdere foto’s, onderverdeeld in zes categorieën: nostalgie, good mood food, oppeppers, rituelen: guilty pleasures en zoete verleidingen. Het is comfort food en dat houdt in dat de recepten overdadig zijn en dat er niet over een calorietje meer moeilijk wordt gedaan. We worden tegenwoordig al genoeg gewaarschuwd voor het eten dat het huigje aantikt.  

Jamie Oliver – Jamie’s Comfort Food. Uitgave Kosmos Culinair. Vertaling: Jaromir Schneider



Over de auteur

Hebban Crew

2629 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Awards 2015: de beste kookboeken

 

Gerelateerd

Over

Danny Jansen

Danny Jansen

Danny Jansen (1979) is bekend door zijn kookprogramma’s op de tv-zender 24...

Jamie Oliver

Jamie Oliver

Jamie Oliver is een bekende Engelse chef-kok en tv-kok. Hij staat aan het hoofd ...