Algemeen /
Hebban Awards 2015: de beste young adult
Beste young adult (Nederlandstalig)
‘Stuiterend blij’ was Mel Wallis de Vries toen ze in oktober 2014 de Hebban Young Adult Award voor het boek Wreed kreeg overhandigd. En dat terwijl ze al twee keer eerder de prijs voor het beste jeugdboek in ontvangst had mogen nemen. Dat ze een van de populairste jeugdauteurs in Nederland is, moge blijken uit het feit dat Wreed ook werd bekroond met de Prijs van de Jonge Jury. En nu dus weer een Hebban Award, maar nu voor Shock. Het kan niet op.
In Shock verdwijnt Emma na een schoolfeest. Alleen haar fiets en haar bebloede jas worden gevonden. Haar beste vriendin wordt verscheurd door verdriet, maar ook door angst. Wat is er die avond met Emma gebeurd? Pas na maanden lukt het haar om haar leven weer op te pakken. Maar dan keert de moordenaar terug en dit keer komt hij voor haar. Kan ze nog vluchten of is het al te laat? De uiteindelijke waarheid blijkt nog gruwelijker dan de jonge lezer vreest.
Mel Wallis de Vries is geboren op 8 februari 1973 in Leiden en heeft biologie en journalistiek gestudeerd in Groningen. Na het afstuderen heeft ze een tijdje als freelance journalist gewerkt voor De Telegraaf om vervolgens in de marketing aan de slag te gaan. Nadat haar dochter werd geboren is ze gestopt met werken en gaan schrijven. Iets dat ze al heel lang wilde. Het manuscript voor haar eerste boek Uitgespeeld rondde ze in 2003 af. Het verhaal werd in 2005 gepubliceerd. Vanaf dat moment publiceerde Wallis de Vries de ene na de andere jeugdthriller.
Wallis de Vries noemde het winnen van de Hebban Award voor Wreed ‘een geweldig compliment’ waar ze ontzettend blij mee was. ‘Ik wilde al boeken schrijven toen ik zes jaar oud was. Het voelt als een jeugddroom die uitkomt.’
De schrijfster, moeder van drie kinderen, gebruikt in haar boeken heel vaak voorvallen uit haar eigen middelbareschooltijd. ‘Zo zijn bijna alle hoofdpersonen in mijn boeken gebaseerd op mensen die ik echt ken. Ik geef ze natuurlijk wel een andere naam.’ Ze is een enorme angsthaas, bekent ze op haar website. ‘Ik ben echt bang voor alles: vliegtuigen, brand, spinnen, doodgaan, inbrekers. De lijst is eindeloos lang, maar het is wel een goede inspiratiebron voor mijn boeken.’
Mel Wallis de Vries – Shock. Uitgave van de Fontein
Beste young adult (vertaald)
Ze dagdroomt nogal veel, heeft een diepgewortelde angst voor spinnen en is bijgelovig. En Jandy Nelson, die op 25 november Sara ziet, is succesvol als schrijfster van young adult-romans. Haar tweede boek, I’ll give you the sun, is inmiddels verkocht aan zeker 25 landen, belandde op de shortlist voor de California Book Awards en won de Printz Award, een Stonewall Honor, Bank Street’s Josette Frank Award en natuurlijk deze editie van de Hebban Awards.
Kennis is macht, moet Nelson hebben gedacht. Want aan haar carrière als auteur is een stevige opleiding voorafgegaan. Ze studeerde Creative Writing en Comparative Literature in New York. Daarna verhuisde ze voor een jaar naar Parijs om aan de Sorbonne Franse literatuur en literatuurtheorie te studeren. Vervolgens haalde ze haar master in poëzie. Ze werkte vervolgens dertien jaar lang als literair agent, waarna ze weer een studie begon, Writing for children and young adults, met een tweede master als fraai gevolg. Ooit gaat ze weer terug naar school, schrijft ze op haar website, om kunstgeschiedenis en religie te gaan studeren. Ze vindt het ook leuk om te onderwijzen.
Nelson debuteerde in 2010 met The Sky is Everywhere (De hemel begint bij je voeten, in Nederlandse vertaling) waarin de 17-jarige Lennie Walker alleen komt te staan als haar zus Bailey plotseling overlijdt. Dan verschijnen er twee jongens in haar leven, Toby, het vriendje van Bailey en de uit Parijs afkomstige Joe. Bij de een vergeet Lennie haar verdriet, maar alleen de ander kan haar troosten. Saillant weetje: Jandy Nelson heeft onlangs de muren van haar appartement oranje geverfd, net zoals Lennie en Bailey deden in haar debuut.
In Ik geef je de zon verhaalt Jordan over de competitief ingestelde tweeling Jude en Noah. Ze zijn onafscheidelijk totdat er iets tragisch gebeurt en ze compleet uit elkaar groeien. Noah probeert ondertussen zijn homoseksualiteit ‘een plek te geven’. Jude beleeft een verschrikkelijke ‘eerste keer’ en raakt steeds meer in zichzelf gekeerd.
Wisselend tussen de perspectieven van Jude als ze zestien is, en Noah als hij dertien is, komt de lezer er gaandeweg achter wat er is voorgevallen tussen de twee en hoe dat deze tweeling uit elkaar heeft gedreven.
Jandy Nelson – Ik geef je de zon. Uitgave van Blossom Books. Vertaling: Aimée Warmerdam