Algemeen /
Hebban Awards 2016 | Genomineerd: Robert Galbraith
J.K. Rowling stuurde halverwege jaren negentig haar eerste Harry Potter-manuscript naar meerdere uitgeverijen, die het bijna allemaal afwezen. Uiteindelijk werd het gepubliceerd door Bloomsbury en the rest is history….
Jaren later schreef Rowling de misdaadroman Koekoeksjong onder het pseudoniem Robert Galbraith en deed het verhaal op de post naar verschillende uitgevers, die er niks van moesten hebben. Zo stond in een brief van uitgeverij Constable&Robinson: 'Het spijt ons dat we voorzichtig tot de conclusie moeten komen dat we het boek niet met commercieel succes kunnen uitbrengen.'
Little Brown hapte wel toe, maar het boek werd pas een hit toen bij het publiek bekend werd dat J.K. Rowling de roman had geschreven. ‘Ik verlangde terug naar het begin van een schrijverscarrière’, verklaart Rowling haar alter ego op de website van Galbraith. ‘Ik wilde weer kunnen werken zonder hypes of verwachtingen, en om onverbloemde kritiek te krijgen op mijn werk.’
Rowling koos Robert Galbraith als naam omdat de in 1968 vermoorde Amerikaanse politicus Robert Francis Kennedy een van haar helden is. Ze vindt Robert ook gewoon een mooie naam. En, ze heeft geen flauw idee waarom, maar als kind wilde ze graag Ella Galbraith genoemd worden.
Ze verzon dat Galbraith een militaire achtergrond had, dat hij daardoor kennis had van de werkwijze van de Special Investigation Branche en dat het voor iemand die werkzaam was in de beveiligingsindustrie een goed excuus was om niet in het openbaar te verschijnen of zijn portret op zijn boeken te laten afdrukken.
De onthulling dat Robert Galbraith als schrijver van Koekoeksjong niet bestond, was geen marketingstunt, benadrukte Rowling. Zij wilde maar wat graag niet ontmaskerd worden. Maar haar geheim lekte uit door loslippigheid van haar advocaat. Rowling had in vertrouwen aan haar raadsman Chris Cossage laten weten dat zij eigenlijk Robert Galbraith was. De advocaat vertelde het aan een vriendin, die op haar beurt de pers inlichtte. In de Sunday Times van 14 juli 2013 werd het geheim onthuld. Rowling was ziedend. Ze sleepte Cossage voor de rechter, die bepaalde dat hij een boete moest betalen van duizend pond wegens privacyschending.
Galbraith doet het goed bij de recensenten. Begrippen als ‘een solide detective’, ‘een meeslepend verhaal’ en ‘een ongemeend sterke misdaadroman’ komen regelmatig terug in de besprekingen. Ook scoort Galbraith goed bij jury’s van literaire prijzen. Galbraiths tweede, Zijderups, werd genomineerd voor een CWA Dagger. En de auteur moest het laatst weliswaar afleggen tegen debutante Clare Mackintosh in de strijd om de Theakston Old Peculier misdaadroman van het jaar-prijs. Haar Mea Culpa werd beter bevonden dan Het slechte pad van Galbraith. In dat laatste deel moet Cormoran Strike, de oorlogsveteraan die detective werd, een opmerkelijke zaak oplossen. Zijn assistent Robin Ellacott krijgt in een pakketje een afgehakt vrouwenbeen toegestuurd. Cormoran is niet zozeer verrast, maar meer op zijn hoede. Er zijn vier mensen uit het verleden die hij tot zoiets in staat acht.
Een fan vroeg Rowling eens of er ook uitgevers zijn die eerder haar Potter-manuscript hadden afgewezen.
'Ja, degene die Harry als eerste afkeurde, stuurde Galbraith ook de onvriendelijkste afwijzing (via de mail)!'
Ze zullen zich bij Constable&Robinson nog wel eens achter de oren krabben of met het hoofd tegen de muur aan rammen. Want Rowling is van plan om meer thrillers te schrijven. Ze wil een serie creëren die meer delen telt dan haar succesvolle Harry Potter-avonturen.
Het slechte pad is een van de tien boeken op de shortlist in de categorie Beste Thriller. Er kan gestemd worden vanaf 1 september a.s. op www.hebbanawards.nl