Hebban Crew tips: 'All fours' van Miranda July en twee andere boeken
Het Hebban Boek van de Maand bestaat sinds september 2023. Elke maand selecteert en leest de Hebban Crew de nieuwste boeken en maakt vervolgens een keuze voor het Boek van de Maand. Deze titel wordt uitgebreid door ons besproken en kun je overal op Hebban terugvinden. Je leest een interview met de auteur, kunt een discussieset downloaden voor je eigen leesclub of samenleesproject en kunt meedoen aan de Boek van de Maand Challenge.
Debbie tipt ... All fours
Miranda July, vertaald door Gerda Baardman en Lydia Meeder
Miranda July is schrijver, filmmaker, radiomaker, kunstenaar en heel veel meer. Ze lijkt alle disciplines uit te proberen die ze kan vinden. All fours is haar tweede roman, naast een verhalenbundel, een novelle en een soort non-fictieboek over mensen die oude spullen te koop aanbieden. Het is het eerste boek dat ik van haar las, maar aan de omschrijvingen te zien, zijn al haar schrijfsels vreemd en vrij persoonlijk. Zo ook All fours. Het is een uitdaging om in volzinnen iets te zeggen over dit boek, omdat het zo'n zintuiglijke en abstracte ervaring is. De gebeurtenissen in het boek zijn evenwel vrij eenduidig. De 45-jarige hoofdpersonage begint aan een roadtrip naar een zakelijke afspraak toe, maar strandt een half uur van huis al. Ze blijft hangen in een armoedig motel, waar ze de hele motelkamer voor duizenden dollars herinricht en waar ze een eigenaardige affaire met een jonge man start. Een tikje bijzonder al, maar weinig spraakmakend, toch? Maar dan is er die schrijfstijl, haar zinnen en de reis die deze vrouw maakt in haar hoofd, hart en ziel, die veel belangrijker is dan wat er daadwerkelijk gebeurt. Op elke bladzijde vind je een zin die je wilt blijven proeven, wilt onthouden en wilt begrijpen. Dat laatste zal niet volledig gaan, maar dat drukt de pret niet. Je kunt je het hele boek lang afvragen waarom deze vrouw doet wat ze doet, maar de vraag zou moeten zijn, voor ons allemaal: waarom niet? All fours is een wonderlijk boek, bevrijdend, een menopauzale roman, sterk, dapper, grappig, anders, afwijkend, quirky en met een enorme lading bizarre seksscènes. Kom, wie wil dat nu niet lezen?
Suzette tipt ... Walvistij
Elizabeth O'Connor, vertaald door Jan de Nijs
Walvistij is het debuut van Elizabeth O'Connor en speelt zich af op een geïsoleerd eiland voor de kust van Wales. O'Connor heeft zich laten inspireren door werkelijk bestaande eilanden die de afgelopen eeuw te maken hebben gehad met een sterke bevolkingskrimp, voornamelijk omdat jonge generaties naar het vaste land verhuisden in de hoop op een beter leven. De jonge Manod verlangt ook naar een leven op het vasteland, waar ze zou kunnen studeren en een ander leven op zou kunnen bouwen. Die droom lijkt werkelijkheid te worden wanneer twee antropologen op het eiland arriveren om de bevolking te bestuderen. Maar hoe langer de buitenstaanders op het eiland verblijven en de bevolking 'observeren', hoe meer Manod een onbehaaglijk gevoel krijgt bij hun onjuiste rapportages over de kleine gemeenschap.
Walvistij is een klein, stil boek, maar maakt een grote indruk. O'Connor geeft de lezer een inkijk in haar fictieve gemeenschap, hun rituelen en verhalen, de liederen die ze zingen, hun fascinatie voor een gestrande walvis. De auteur dompelt de lezer helemaal onder in de setting en Manods verhaal. Ik begon met het lezen van dit boek op een zonnige ochtend, en aan het einde van de dag was het uit. Wát een briljante debuutroman!
Roos tipt ... De bewaring
Yael van der Wouden, vertaald door Fannah Palmer en Roos van de Wardt
De bewaring is een boek dat ik razendsnel uitlas en waar ik nog lang over na bleef denken. Het is een verhaal met een indringende sfeer, vol onderhuidse spanning, waar ik volledig in opging. Het speelt zich af in naoorlogs Overijssel, waar de schoonzus van Isabel tijdelijk bij haar intrekt wanneer haar partner voor zijn werk naar het buitenland moet. Isabel leeft afgezonderd met weinig sociale contacten, en vindt het lastig zich te verhouden tot de plotselinge indringer. De relatie tussen de hoofdpersonen en hun ontwikkeling in de loop van het boek wordt zorgvuldig opgebouwd en prachtig beschreven. De spanning bouwt op naar een enorme climax die als een mokerslag aankomt en die alles waar Isabel in geloofde als een kaartenhuis in elkaar laat storten. Ik wil niet te veel weggeven over de plot, maar Yael van de Wouden confronteert je in dit verhaal met een pijnlijk deel van de Nederlandse oorlogsgeschiedenis waar we bijna nooit iets over horen. Dat maakt het naast een steengoed, ook een bijzonder en belangrijk boek. Wat mij betreft een enorme aanrader voor deze zomer!
Boek van de Maand Challenge
Wil jij graag alle boeken lezen die wij uitkiezen als Hebban Boek van de Maand omdat je daarmee je horizon kunt verbreden, maar zou je graag een stok achter de deur hebben? Ga dan de uitdaging aan en lees mee met de Hebban Boek van de Maand Challenge. Voor deze boekenchallenge lees je de boeken tussen de startdatum van september 2023 tot en met december 2024, maar liefst zestien boeken. Stap met ons uit je comfortzone en doe mee.
LEES VERDER / Het Hebban Boek van de Maand is: Wat liefde kan doen van Lotte Kok