Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Hebban Crew tipt: 'Alles, iedereen en het universum' en 2 andere boeken

door Hebban Crew 15 reacties
'Gelukkige dagen' van Renée van Marissing is door de Hebban Crew gekozen tot het Boek van de Maand, maar er werden nog meer mooie boeken gelezen die in december verschijnen of zijn verschenen. In dit artikel tipt elke redacteur een eigen ontdekking die naast het Boek van de Maand ook aandacht verdient.

Debbie en Martijn tippen ... Alles, iedereen en het universum

Auteur: Hannah Fry en Adam Rutherford
Vertaler: Gretske de Haan
Uitgeverij: De Geus
Genre: non-fictie

Hannah Fry en Adam Rutherford hebben samen een BBC-radioshow 'The Curious Cases of Rutherford & Fry' en uit die pret rond het onderzoeken van dagelijkse mysteries volgt nu het boek Alles, iedereen en het universum. Als jij denkt dat populair-wetenschappelijke boeken echt niets voor je zijn, koop dan meteen dit boek. De toon is zo prettig, zo leuk en zo fris en fun, dat je het gegarandeerd leuk gaat vinden. Het plezier dat deze twee mensen hebben in de zeer uiteenlopende zaken die ze onderzoeken is besmettelijk.

En uiteenlopend zijn die zaken zeker! Van het ontstaan van het universum en de aarde, via aliens en Ant-man, naar de schaduw van een vierdimensionale bol, de liefde van honden, vrije wil en scheppingsverhalen, tot filosofen, gelovigen, onwillige wetenschappers (en willige) en zelfs allerlei (echt bestaande) zombievormen ... Zo gek als je het kunt bedenken, het staat in dit boek, met voorbeelden, theorieën over hoe het nog gekker zou kunnen en zelfs kritiek op sciencefiction, omdat het niet weird genoeg is. Fantastisch om te lezen, geweldig om over na te denken en bijzonder grappig en onderhoudend geschreven.

Redacteur Debbie heeft een voorkeur voor speculatieve fictie en korte verhalen, maar kan als breed geïnteresseerde lezer literaire fictie, non-fictie, thrillers, Young Adult en kinderboeken ook waarderen.

Redacteur Martijn leest voornamelijk speculatieve verhalen en boeken, maar neemt ook geregeld non-fictie, historische fictie en literatuur ter hand. Hij is ook auteur in voornoemde genres.

Suzette tipt ... Klytaimnestra

Auteur: Constanza Casati
Vertaler: Saskia Peterzon-Kotte
Uitgeverij: Orlando
Genre: literatuur

In zijn boek Mythologieën schreef Roland Barthes – en ik vat het even kort en bondig samen – dat er rondom een verhaal altijd ruimte overblijft waar andere mogelijke betekenissen rondzweven: de betekenis kan bijna altijd worden geïnterpreteerd. En voilà: die ruimte kan dus worden gebruikt om mythes te herzien en herschrijven. In Penelope schreef Margaret Atwood bijvoorbeeld over de vrouw van Odysseus, die twintig jaar lang trouw op hem bleef wachten. Maar Atwood belichtte een keerzijde van Penelope, een kant vol wraak, verwarring en verdriet. Constanza Casati heeft ervoor gekozen het verhaal van Klytaimnestra te vertellen, een strategische keuze aangezien zij vaak wordt vergeleken met Penelope – waar Penelope een voorbeeldfunctie vervulde in de oude verhalen vanwege de eeuwige trouw aan haar man, werd Klytaimnestra gezien als een haatdragend en gevaarlijk monster omdat ze haar man vermoordde. Casati geeft Klytaimnestra een veelzijdiger en complexer karakter dan simpelweg de vrouw voor wie je moet oppassen. Ze krijgt de kans om voor eigenwaarde en subjectiviteit te vechten door haar eigen verhaal te vertellen.

Laat je niet afschrikken door de lange lijst met namen waarvan je misschien geen idee hebt hoe je ze moet uitspreken die dit boek voorafgaat. Casati heeft een meeslepend verhaal geschreven over wraak en familie en laat je langzaam kennismaken met de eeuwenoude personages. Elke keer dat ik een hervertelling lees, is het weer fantastisch om te zien hoe de auteur de personages deze keer vormgeeft. Ze hebben allemaal een eigenzinnige eigenschap – Odysseus wordt bijvoorbeeld steevast gezien als slim en weet zich keer op keer uit elke situatie te praten – maar elke auteur geeft daar weer zijn eigen draai aan. Casati zet een machtige vrouw centraal die vastbesloten is wraak te nemen omdat haar onrecht is aangedaan, en dat doet ze op een krachtige én prachtige manier.

Op Suzettes boekenplank vind je voornamelijk klassieke en hedendaagse literaire fictie. Ook feelgood, cosy fantasy en boeken over feminisme zul je daar regelmatig terugvinden.

Anouk tipt ... Blijf

Auteur: Adeline Dieudonné
Uitgeverij: Atlas Contact
Genre: Literatuur

Blijf is een boek dat fascineert, al kun je niet precies zeggen waarom. Is het afschuw? Is het onbegrip? Of juist begrip? Het is in elk geval een verhaal dat je niet ogenblikkelijk loslaat, al is het zeker geen boek voor iedereen. Als je niet houdt van een onsympathiek hoofdpersonage kun je dit boek van Adeline Dieudonné maar beter overslaan, want het wordt er zeker niet beter op naarmate je verder vordert.

Het verhaal bestaat uit twee brieven die het naamloze hoofdpersonage, op het eind benoemd als 'S.', stuurt naar de echtgenote van haar minnaar. Aan de jarenlange affaire komt abrupt een einde als M. onverwacht sterft tijdens een weekendje samen. Het hoofdpersonage doet niet wat ze zou moeten doen: de autoriteiten bellen en zich als maîtresse discreet terugtrekken om zijn gezin te laten rouwen. In plaats daarvan houdt ze M. bij zich, op zoek naar een manier hem in haar leven te houden. Daarin gaat ze zó ver dat je als lezer ontzettend ongemakkelijk dit boek zit te lezen. En toch fascineert het. Wat bezielt iemand? Je duikt helemaal het hoofdpersonage in, want door de briefvorm wordt de roman exclusief verteld vanuit haar gezichtspunt. Ook zij probeert achteraf haar waan te begrijpen en richt zich tot de enige die het zou kúnnen begrijpen: de andere vrouw die M. liefhad.

Het boek van Dieudonné is vooral dapper. Schrijf maar eens een roman over een onsympathiek hoofdpersonage dat zeer onsympathieke dingen doet en verwacht vervolgens dat mensen het mooi en fascinerend en interessant vinden. Toch lukt dat echt.

Redacteur Anouk leest zo'n beetje alles, maar heeft een duidelijke voorkeur voor fantasy, kinderboeken en 'queen of crime' Agatha Christie, die ze nooit onbenoemd kan laten.

Hebban heeft haar eigen Boek van de Maand. Met dit initiatief richten we ons op nieuwe boeken die volgens ons extra aandacht verdienen. Elke maand vragen we drie boekverkopers het geselecteerde boek met ons mee te lezen. Het Hebban Boek van de Maand wordt de hele maand onder de aandacht gebracht op Hebban en op onze socials. Naar het Hebban Boek van de Maand-kanaal

Hebban Boek van de Maand ~ December

Gelukkige dagen

Renée van Marissing

Verschenen bij uitgeverij Querido

Sil is zesenveertig en heeft de ziekte van Alzheimer. Met haar werk als bioloog heeft ze recent moeten stoppen. Ze slijt uren in herinneringen aan de groep vrienden met wie ze in haar jeugd toneelvoorstellingen maakte; dag en nacht brachten ze samen door en de toekomst leek onbegrensd. Tot hun vriend Ruben plotseling overleed. En nu moet Sil zich tot haar eigen kleine, eindige leven verhouden.

Haar geliefde Lina probeert met de hulp van Barbara en Pier, die ook tot de vroegere vriendengroep behoorden, zo goed als ze kan voor haar te zorgen, maar Sil glijdt steeds verder weg in verwarring en eenzaamheid.

Lees meer over het Boek van de Maand



Over de auteur

Hebban Crew

2629 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Crew tipt: 'Alles, iedereen en het universum' en 2 andere boeken