Hebban Crew tipt: 'Beste mevrouw Eva' en 3 andere boeken
Sander tipt ... The Night Agent
Auteur: Matthew Quick
Vertaler: Linda Broeder en David Orthel
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Genre: Thriller
Verschenen: augustus
Lang geleden kreeg ik van de redacteur van Unieboek uitgevers het boek De 500 van Matthew Quirk in mijn handen gedrukt. Na het lezen - jaren later - verbaasde het me dat dit boek de weg naar het Baldacci-, Grisham- en Christopher Reich-publiek niet heeft gevonden. Ook The Night Agent is voor diezelfde doelgroep. Een kleine tien jaar na mijn eerste kennismaking met de auteur voelde ik weer dezelfde adrenaline bij het lezen. Het boek, waarop de populaire en bejubelde Netflix-reeks is gebaseerd, is een originele politieke actiethriller die zich afspeelt in en rondom Washington DC en The White House. Ik ben liefhebber van complotverhalen en dit is er weer echt zo een. Lekker Amerikaans, dat wel, inclusief het "feelgood"-randje aan het einde, maar voor mij is The Night Agent een van de betere thrillers die ik de afgelopen tijd las. Uitermate geschikt voor liefhebbers van Homeland en 24.
Hoofdredacteur Sander leest vooral spannende boeken en non-fictie, af en toe een roman, en luistert graag naar podcasts. Onder de naam Jens Vern schrijft hij thrillers.
Debbie tipt ... Aan de Zandrivier
Auteur: Gyrðir Elíasson
Vertaler: Marcel Otten
Uitgeverij: Oevers
Genre: Literatuur
Verschenen: augustus
Een 'kleine natuurroman' wordt Aan de Zandrivier genoemd en dat is exact wat het is. Klein in omvang (132 bladzijden) en klein in setting. We hebben een oudere man, een aftandse caravan en zijn kwasten. Hij wandelt eens wat door het bos, heeft bij voorkeur geen contact met de vakantiegangers in het woonwagenkamp en hij zwaait zo nu en dan eens met een kwast over zijn doek. Nooit tot volle tevredenheid overigens. In mijn Weekopening eerder: 'Het is geen verdrietig verhaal, het is wat het is. Prachtig, delicaat kleinood van een roman, voor de aandachtige lezer.'
Redacteur Debbie heeft een voorkeur voor speculatieve fictie en korte verhalen, maar kan als breed geïnteresseerde lezer literaire fictie, non-fictie, thrillers, Young Adult en kinderboeken ook waarderen.
Anouk tipt ... Beste mevrouw Eva
Auteur: Valentijn de Heer
Uitgeverij: Pluim
Genre: Literatuur
Verschenen: september
Dat ik een Nederlandstalige auteur tip is voor niemand een grotere verrassing dan mijzelf, maar dit boek deed emotioneel echt iets met me. Het is het verhaal van Elias, bij wie het in het gezin allemaal niet lekker loopt. Hij heeft een gehandicapt broertje, zijn vader wordt steeds gewelddadiger en zijn moeder is niet in staat om de kinderen te beschermen. Elias kruipt steeds meer in de ouderrol en dat is schrijnend om te lezen. De Heer gaat nergens expliciet in op wat de ouders de kinderen aandoen, maar de druk komt steeds hoger te liggen en je voelt het gewoon onder je huid. De ontknoping is onvermijdelijk, pijnlijk, oneerlijk en écht vanuit het kind gezien dat niet kan begrijpen wat er gebeurt. De hoop komt pas later, ver na dit boek. Het is een verhaal dat zich een weg naar binnen klauwt. Daar moet je van houden, maar wat deed het veel met me. Elias is levensecht.
Redacteur Anouk leest zo'n beetje alles, maar heeft een duidelijke voorkeur voor fantasy, kinderboeken en 'queen of crime' Agatha Christie, die ze nooit onbenoemd kan laten.
Suzette tipt ... Er schuilt een vreemde in ons
Auteur: Sheila Armstrong
Vertaler: Connie van de Velde
Uitgeverij: Mozaïek
Genre: Literatuur
Verschenen: augustus
Armstrong vertelt op lyrische wijze het verhaal van haar hoofdpersoon, een naamloze vreemdeling die dood op het strand wordt gevonden, aan de hand van de verhalen van de mensen die het pad met hem hebben gekruist. Langzaam maar zeker wordt, via een stemmenkoor aan personages, een beeld geschetst van de vreemdeling. Elk hoofdstuk, elk personage is een puzzelstukje van het melancholische en spookachtige mysterie dat op de achtergrond loert. Na afloop is het de moeite waard terug te keren naar meerdere passages uit het boek, waarna meerdere verborgen aanwijzingen in Armstrongs poëtische proza zich zullen onthullen.
Op Suzettes boekenplank vind je voornamelijk klassieke en hedendaagse literaire fictie. Ook feelgood, cosy fantasy en boeken over feminisme zul je daar regelmatig terugvinden.
Eindelijk heeft Hebban ook haar eigen Boek van de Maand. Met dit nieuwe initiatief richten we ons op nieuwe boeken die volgens ons extra aandacht verdienen. Elke maand vragen we drie boekverkopers het geselecteerde boek met ons mee te lezen. Het Hebban Boek van de Maand wordt de hele maand onder de aandacht gebracht op Hebban en op onze socials. Naar het Hebban Boek van de Maand-kanaal
Hebban Boek van de Maand ~ September
Alles wat had kunnen zijn
Ayọ̀bámi Adébáyọ̀, vertaald door Elvira Veenings
De vader van Eniolá is zijn baan kwijtgeraakt en daarom doet hij klusjes voor de kleermaker, verzamelt hij kranten en bedelt hij als het niet anders kan, dromend van een mooiere toekomst. Wúràolá is een veelbelovende jonge arts in opleiding en de perfecte dochter van een rijke familie. Ze moet niet alleen aan de verwachtingen van haar ouders en die van haarzelf voldoen, maar ook aan die van haar wispelturige verloofde Kúnlé, de zoon van een opkomend politicus. Wanneer een politicus Eniolá ronselt om voor hem te komen werken, raken de levens van Wúràolá en Eniolá met elkaar verweven.