Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Hebban Crew tipt: 'Het gebed van Jonathan Simmers' en 3 andere boeken

door Hebban Crew 23 reacties
'Het boomhuis in het bos' van TJ Klune is door de Hebban Crew gekozen tot het Boek van de Maand, maar er werden nog meer mooie boeken gelezen die in oktober verschijnen of zijn verschenen. In dit artikel tipt elke redacteur een eigen ontdekking die naast het Boek van de Maand ook aandacht verdient.

Sander tipt ... Je gezicht is nu van ons

Auteur: Kashmir Hill
Vertalers: Koen Boelens, Jan Willem Reitsma en Jonas de Vries
Uitgeverij: POM.press
Genre: Non-fictie
Verschenen: september

Hét non-fictie boek waar het op dit moment over gaat is Je gezicht is nu van ons, geschreven door de Amerikaanse journalist Kashmir Hill en in Nederland verschenen bij de nieuwe uitgeverij van Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth. Het is terecht dat dit boek – of eigenlijk vooral het onderwerp – veel aandacht krijgt. 'Een non-fictie thriller', kopte het persbericht, en daar is geen woord aan gelogen. Hill heeft echt een goed boek geschreven met een verhaal dat de non-fictie overstijgt en dat voor een groot deel leest als een spannende roman. Het is op veel vlakken beangstigend dat AI, kunstmatige intelligentie, onze levens binnenstampt, zonder dat we tijd krijgen om goed na te denken over de impact van de zichzelf doorontwikkelende hightech of over het vooraf begrenzen ervan. Het is natuurlijk tekenend dat AI-hotshots al roepen om een time-out omdat zelfs zij de ontwikkelingen te hard vinden gaan.

Het doet inmiddels een beetje denken aan de sciencefictionfilms uit de jaren 90 en het begin van deze eeuw, maar dan zonder superheld die het gevaar voor de mensheid tijdig afwendt. AI is er en wordt al overal ingezet. In de software die je gebruikt, in beveiligingssystemen en bij opsporingsdiensten. En tot we echt begrijpen waar het onze levens verrijkt én bedreigt, kan het helemaal geen kwaad om je er een klein beetje in te verdiepen. Dit boek van Hill is een mooi startpunt.

Hoofdredacteur Sander leest vooral spannende boeken en non-fictie, af en toe een roman, en luistert graag naar podcasts. Onder de naam Jens Vern schrijft hij thrillers.

Debbie tipt ... Het gebed van Jonathan Simmers

Auteur: Martijn Couwenhoven
Uitgeverij: Thomas Rap
Genre: Literatuur
Verschenen: september

Het gebed van Jonathan Simmers is het nog geen 200 bladzijden tellende debuut van schrijver én uitgever Martijn Couwenhoven. Als uitgever is hij actief bij Uitgeverij Oevers, waar de meest bijzondere literaire titels vandaan komen. Als auteur debuteert hij nu met deze roman, in een fijne uitvoering, bij Thomas Rap. Ik val maar meteen in huis met de melding dat Couwenhovens schrijfstijl niet voor iedereen zal zijn. Wie van een compacte zin houdt, zal hier niet aan zijn trekken komen. Couwenhoven haalt diep adem en komma't een halve bladzijde door. Al lezend beland je in de gebeden van Jonathan Simmers. Gebeden aan het leven, aan zijn overleden moeder, zijn afwezige vader, zijn gedeprimeerde halfzusje en aan hemzelf. Hoe loopt het af? Geen idee. Ook dat nog, een open einde. Misschien. Voor lezers die iets nieuws willen ervaren en niet bang zijn voor een zinsvorm die je niet in Nederlandse les hebt geleerd. Een uitstekende roman die Couwenhoven op het toneel zet als bezitter van een heel eigen stem.

Redacteur Debbie heeft een voorkeur voor speculatieve fictie en korte verhalen, maar kan als breed geïnteresseerde lezer literaire fictie, non-fictie, thrillers, Young Adult en kinderboeken ook waarderen.

Martijn tipt ... Goudjakhals

Auteur: Julien Ignacio
Uitgeverij: Van Oorschot
Genre: Literatuur
Verschenen: september

Het zal niemand verrassen dat ik direct geïntrigeerd was toen dit boek bleek te openen met een verhaal met een kunstmatige intelligentie in de hoofdrol. Het betoverde me nog meer toen het tweede verhaal soepel overging van historische fictie (in een soort Bargoens of 17e eeuws Amsterdams, dat weet ik niet zeker) in een geestverhaal. Ignacio blijft ook daarna grossieren in prachtige en zeer verschillende stijlen, tijdsgewrichten en personages. Van een aaneengesloten monoloog van een taxichauffeur, waar je de omgeving en zijn passagier alleen in zijn opmerkingen ontwaart, tot een schrijnend verhaal over een psychisch gewonde jongeman die verdwaalt in de Nederlandse underground en van een persoonlijke reactie op een beroemde vakgenoot tot een ode aan een grootmoeder.

Het boek is zeker een 'is een ketting van migrantenverhalen', zoals de achterflap stelt, maar het reikt en onderzoekt nog veel breder dan dat. De thema's van migratie of juist achterblijven, in de verdrukking raken, 'anders' zijn en allemaal verschillende manieren van daarmee omgaan zijn krachtig en grenzeloos uitgewerkt. Het wisselen van stijl, vorm, personage en genre binnen één boek laat zien dat Ignacio een begaafd schrijver is. Ik had verwacht of gehoopt dat er nog één hoofdstuk meer in het boek zou zitten, met een verhaal dat alle onderdelen met elkaar zou verbinden, maar ook zonder ben ik erg onder de indruk van dit fraaie mozaïek.

Redacteur Martijn leest voornamelijk speculatieve verhalen en boeken, maar neemt ook geregeld non-fictie, historische fictie en literatuur ter hand. Hij is ook auteur in voornoemde genres.

Suzette tipt ... Onze bergen raakten de hemel

Auteur: Tsering Lama
Vertaler: Hi-en Montijn
Uitgeverij: J.M. Meulenhoff
Genre: Literatuur
Verschenen: september

Wie Tibet googelt, krijgt te zien dat het een 'regio' of 'gebied' is. Geen land dus. Tibet staat sinds 1950 onder Chinees regime. Dat is waar deze roman begint, bij de annexatie van Tibet. Het leidt tot een levensgevaarlijke vlucht voor duizenden mensen door het Himalayagebergte, van wie velen eindigen in vluchtelingenkampen in Nepal. Zo ook de zusjes Lhamo en Tenkyi, die een religieus beeldje, een ku, in bezit krijgen – een beeldje dat meegaat van generatie op generatie.

Hoewel Onze bergen raakten de hemel in eerste instantie oogt als een familiesaga, omvat het zoveel meer dan dat. Tsering Lama besprenkelt haar roman met Tibetaanse woorden, rituelen en spirituele overtuigingen en geeft een krachtige stem aan de Tibetaanse diaspora. Ze snijdt het ethische dilemma van kolonialisme en musea aan. En dan is er nog Samphel, Lhamo's eerste en enige liefde, die plotseling uit haar leven verdwijnt. Als een geest zweeft hij tussen de pagina's. Pas als laatste laat Lama hem aan het woord en als lezer leef je toe naar wat hij te vertellen heeft, want was ís eigenlijk zijn verhaal?

Of je nu gelooft in de wonderlijke krachten van de ku of niet, het is dit bijzondere beeldje dat Lama als middelpunt gebruikt om al haar personages en hun verhalen aan elkaar te knopen. Onze bergen raakten de hemel is een debuut dat je als lezer echt aan het denken zet en gelijktijdig word je beloond met een prachtig verhaal.

En dan heb ik nog niet gehad over de kaft!

Op Suzettes boekenplank vind je voornamelijk klassieke en hedendaagse literaire fictie. Ook feelgood, cosy fantasy en boeken over feminisme zul je daar regelmatig terugvinden.

Eindelijk heeft Hebban ook haar eigen Boek van de Maand. Met dit nieuwe initiatief richten we ons op nieuwe boeken die volgens ons extra aandacht verdienen. Elke maand vragen we drie boekverkopers het geselecteerde boek met ons mee te lezen. Het Hebban Boek van de Maand wordt de hele maand onder de aandacht gebracht op Hebban en op onze socials. Naar het Hebban Boek van de Maand-kanaal

Hebban Boek van de Maand ~ Oktober

Het boomhuis in het bos

TJ Klune, vertaald door Anneke Bok

In een klein huis, gebouwd in boomtoppen, wonen drie robots: de vaderlijke androïde Giovanni Lawson, de prettig sadistische verpleegmachine Ratched en de kleine Rambo. Victor Lawson, een mens, woont er ook. Ze vormen een gezin, en ze leven er verborgen en veilig.

Op de dag dat ze een onbekende androïde met het label ‘hap’ repareren, hoort Vic voor het eerst over een gedeeld duister verleden van Hap en Gio – een verleden waarin ze op mensen jaagden. Wanneer Hap per ongeluk robots uit Gio’s vroegere leven informeert over hun verblijfplaats in het bos, is het gezin niet langer veilig. Gio wordt gevangengenomen en teruggebracht naar zijn oude laboratorium.

Samen met de rest van zijn samengestelde gezin gaat Vic op reis om Gio te redden van ontmanteling, of erger nog, herprogrammering. Onderweg, verscheurd door tegenstrijdige gevoelens van verraad en genegenheid, moet Vic voor zichzelf beslissen: kan hij de liefde van Hap accepteren?

Lees meer over het Boek van de Maand



Over de auteur

Hebban Crew

2598 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Crew tipt: 'Het gebed van Jonathan Simmers' en 3 andere boeken