Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Hebban Crew tipt: 'Rode mist' en drie andere boeken

door Hebban Crew 14 reacties
'Julia' van Sandra Newman is door de Hebban Crew gekozen tot het Boek van de Maand, maar er werden nog meer mooie boeken gelezen die in november verschijnen of zijn verschenen. In dit artikel tipt elke redacteur een eigen ontdekking die naast het Boek van de Maand ook aandacht verdient.

Suzette tipt ... Wat van mij is

Auteur: Bette Adriaanse
Uitgeverij: Cossee
Genre: literatuur
Verschenen: oktober

Een Britse man belt aan bij een appartement in Amsterdam. Of hij even rond mag kijken, want zijn vader heeft hier gewoond. De eigenaar, Luís, ziet dat eigenlijk helemaal niet zitten, maar zijn buurvrouw dringt erop aan dat de man, die zichzelf voorstelt als William, het recht heeft om zijn ouderlijk huis te bekijken. En dus laat Luís hem binnen, maar al snel wordt duidelijk dat William niet van plan is ooit nog te vertrekken en breekt er in het appartement een miniatuuroorlog uit.

Toen ik dit boek eerst oppakte, sprak het onderwerp me eerlijk gezegd niet echt aan. Recht, bezit, juridische procedures, al met al niet echt een boek waarnaar ik normaal gesproken neig. Maar de schrijfstijl van Adriaanse zit vol toegankelijkheid, luchtigheid en humor. En nog belangrijker: naarmate ik verder las, begon het onderwerp me steeds meer te intrigeren. Tegenstrijdige wereldbeelden, obsessies met identiteit, bezit en erfgoed, een Brit die iemands huis bezoekt en vervolgens niet meer wil vertrekken. Hoewel er in het begin best een simpele oplossing lijkt te zijn – je gaat toch niet zomaar in iemands huis wonen? – wordt het conflict naarmate de tijd verstrijkt steeds ingewikkelder. Stuk voor stuk speelt Adriaanse met vraagstukken die heel duidelijk ook op het wereldtoneel spelen. Wanneer heb je ergens recht op? Kun je je iets toe-eigenen als je (voor)ouders er hebben gewoond of het voor jou bezaten? Waarom hechten we eigenlijk zoveel waarde aan bezit en waarom zijn onze ego’s ervan overtuigd dat wát we bezitten onze identiteit vormt? Sta je aan de kant van Luís of van William? Adriaanse laat dat vrijwel geheel aan de lezer over. Een bijzonder boek dat stimuleert tot nadenken over kwesties waar we anders niet zo snel bij stilstaan.

Op Suzettes boekenplank vind je voornamelijk klassieke en hedendaagse literaire fictie. Ook feelgood, cosy fantasy en boeken over feminisme zul je daar regelmatig terugvinden.

Martijn tipt ... Fake history

Auteur: Jo Hedwig Teeuwisse
Uitgeverij: Horizon
Genre: non-fictie
Verschenen: oktober

Het weetje waar ik af en toe mee pronkte (en nu niet meer) was dat wenteltrappen in kastelen altijd met de klok meedraaien, omdat rechtshandige verdedigers (die zich omhoog terugtrekken) dan een voordeel zouden hebben tegen de ook rechtshandige aanvallers die de trap opstormen. Klinkt logisch, want het is inderdaad makkelijker om in die configuratie omlaag te hauwen dan omhoog, maar het blijkt dus onzin volgens Jo Hedwig Teeuwisse. Als iedereen in de middeleeuwen dit wist (of in elk geval de kasteelarchitecten - wat een geweldige baan moet dat zijn geweest!), waarom zijn er dan net zo veel wenteltrappen die de andere kant op draaien? Lawsuit waiting to happen... Zo worden er in totaal 101 beweringen over de geschiedenis behandeld en ontkracht. Dat gebeurt in heerlijk handzame hoofdstukken van een paar bladzijden, met allereerst het verhaal 'Wat u mogelijk is verteld' en daarna 'De ontmaskering'. Ondanks dat ik van mezelf vind dat ik niet erg vaak op m'n achterhoofd ben gevallen, was er toch best een aantal 'weetjes' die ik óf gehoord had (en niet geloofde) óf waarvan ik dacht dat ze echt klopten. Zeer nuttig boek in tijden van alternative facts, en blijkbaar ook veel fake history, dat ook nog eens met veel vaart en humor is geschreven.

Redacteur Martijn leest voornamelijk speculatieve verhalen en boeken, maar neemt ook geregeld non-fictie, historische fictie en literatuur ter hand. Hij is ook auteur in voornoemde genres.

Debbie tipt ... Rode mist

Auteur: A.J. Ryan
Vertaler: Jonas de Vries
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Genre: thriller
Verschenen: oktober

A.J. Ryan is Anthony Ryan, een auteur van epische fantasyreeksen als 'Draconis Memoria', 'In de schaduw van de raaf' en 'De zeven zwaarden'. Toen ik zag dat hij met een thriller zou komen onder dit pseudoniem, vroeg ik me meteen af of en in welke mate hij speculatieve elementen zou gebruiken. En het antwoord is: ik kan er niets over zeggen, want daarmee zou ik jullie spoileren. Daar heb je iets aan, he? Nee, helemaal niets.

Rode mist is een vrij dunne thriller, net over de 250 pagina's lang. En dat is maar goed ook, want ik sloeg het 's avonds in bed open en moest het vervolgens uitlezen, omdat ik het zo eng vond! Ik ben - gelukkig?, helaas? - een enorme beelddenker en Ryan is erg goed in het oproepen van levensechte beelden en zenuwslopende spanning. De focus van het verhaal is vrij smal, omdat elk personage geheugenverlies heeft en de lezer net zo veel weet als zij. Een thrillerlezer die houdt van uitvoerige wereldbouw zal het minder smaken, maar Rode mist is wel een bijzondere ervaring, juist omdát je niets weet.

Het verhaal begint met een groepje mensen die hun geheugen kwijt is en dezelfde merkwaardige littekens heeft. Ze zitten samen op een militaire boot en hebben geen invloed op hun situatie. De besturing van de boot gaat automatisch, er zijn geen communicatiekanalen en niemand weet wat er is gebeurd of waarnaar ze op weg zijn.

Dan gaat er een telefoon over ...

Redacteur Debbie heeft een voorkeur voor speculatieve fictie en korte verhalen, maar kan als breed geïnteresseerde lezer literaire fictie, non-fictie, thrillers, Young Adult en kinderboeken ook waarderen.

Anouk tipt ... Lichaamstaal

Auteur: A.K. Turner
Vertaler: Harmien Robroch
Uitgeverij: Ambo|Anthos
Genre: thriller
Verschenen: november

Ik was halverwege deze thriller toen het duidelijk werd dat Julia het Boek van de Maand ging worden en legde het daarom even opzij. Toch liet het me niet los en ik keerde er naar toe terug om het uit te lezen. Dat was alvast mijn eerste hint dat ik deze thriller zou gaan waarderen, maar alles staat of valt natuurlijk met de ontknoping. Ook die viel in de smaak en daarmee wordt Lichaamstaal het boek dat ik tip naast ons prachtige Boek van de Maand. Het is het eerste deel in een serie met obductieassistente Cassie Raven in de hoofdrol, die de doden soms hoort spreken. Zij wijt dit aan haar band met degenen die op haar tafel liggen, want ze blijft hen zien als mensen en praat met ze. Verdere implicaties negeert ze vooralsnog, waardoor we het over een slechts summier bovennatuurlijk tintje hebben. Niets te vrezen dus voor de lezers die liever een klassieke thriller hebben, want dat is Lichaamstaal wel degelijk. Cassie is een personage waar veel in zit en ik ben benieuwd welke richting ze op zal ontwikkelen. Er worden wat lijntjes uitgezet die in dit boek nog nergens heen gaan, maar die zouden heel goed terug kunnen komen in latere delen. De auteur is momenteel bezig met het schrijven van het vierde boek in de reeks, dat in thuisland Engeland volgend jaar zal verschijnen.

Redacteur Anouk leest zo'n beetje alles, maar heeft een duidelijke voorkeur voor fantasy, kinderboeken en 'queen of crime' Agatha Christie, die ze nooit onbenoemd kan laten.

Eindelijk heeft Hebban ook haar eigen Boek van de Maand. Met dit nieuwe initiatief richten we ons op nieuwe boeken die volgens ons extra aandacht verdienen. Elke maand vragen we drie boekverkopers het geselecteerde boek met ons mee te lezen. Het Hebban Boek van de Maand wordt de hele maand onder de aandacht gebracht op Hebban en op onze socials. Naar het Hebban Boek van de Maand-kanaal

Hebban Boek van de Maand ~ November

Julia

Sandra Newman, vertaald door Rob Kuitenbrouwer en Frank Lekens

Het is 1984. Julia Worthing is een monteur die werkt op het ministerie van Waarheid in Londen, de belangrijkste stad van Oceanië. Daar heerst de Partij en hun leider Big Brother. Julia overtreedt veelvuldig de regels, maar werkt ook samen met het regime wanneer dat haar goed uitkomt. Iedereen mag haar graag. Ze is lid van de Antiseks Liga (hoewel ze in het geheim seksueel actief is) en weet hoe ze moet overleven in een wereld van constante surveillance. Sterker nog, ze is gemáákt om te overleven. Maar dan raakt ze geïntrigeerd door een collega, een middenstander van de Buitenste Partij genaamd Winston Smith. In een opwelling overhandigt ze hem een briefje en vanaf dat moment is ze de grip op haar omgeving voorgoed verloren.

Lees meer over het Boek van de Maand



Over de auteur

Hebban Crew

2628 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Crew tipt: 'Rode mist' en drie andere boeken