Listmania /
Hebban Culinair recensie top 10 oktober 2015
Walter Luitwieler (De man die koken kan) over Thug kitchen *****
"Dit boek doorbreekt een “stoffig” imago van veganistisch eten op een manier die niet elke lezer zal waarderen. Met een hoop gevloek en humor. Maar wie daar doorheen kijkt of er juist van geniet ziet ook wel degelijk een poging om mensen te inspireren om gezonder te gaan koken, af te stappen van kant-en klaar en de veganistische keuken op een smaakvolle manier en met een big attitude te brengen. Zoals het boek zou zeggen: Wordt eens wakker motherfuckers en eet alsof voedsel je wat kan schelen."
Alexandra Besel (Fabulous Food Fan) over Vegarabia van Greg en Lucy Malouf ****
"De schrijvers willen de lezer niets voorschrijven maar met hun creaties inspireren om de Midden Oosterse manier van eten te omarmen. Dat is ze zondermeer gelukt. Vegarabia is een wonderschoon boek met fijne, niet te ingewikkelde recepten, waarvoor de ingrediënten tegenwoordig bij elke Midden Oosterse winkel of toko wel te vinden zijn. Greg en Lucy Malouf nodigen je in Vegarabia uit om mee te doen aan een nieuwe manier van smullen."
Maaike Ebbinge over Bakbijbel van Rutger van den Broek *****
"Wanneer je zo lekker aan het lezen bent, begint het ook op te vallen dat het niet allemaal standaard basisrecepten zijn. De handtekening van Rutger van den Broek wordt zichtbaar. De bakpareltjes komen tevoorschijn...Met elke bladzijde die je omslaat wordt het lekkerder en lekkerder en krijg je steeds meer zin om de keuken in te duiken. De schitterende foto’s bij elk recept helpen daar ook zeker bij."
Jeanette van de Lindt (Culinette) over Kaneel & Kardemom van Anne Shooter *****
“Het boek is een mooie grote hardcover gevuld met fijne en best wel bijzondere recepten en niet te vergeten met zeer smakelijke foto’s. Bij ieder recept staat een stukje geschiedenis of wat extra informatie. Met de geschiedenis van het Joodse volk in het achterhoofd zal het niet verbazen dat de recepten uit alle windstreken komen en zeer gevarieerd zijn. Anders dan de doorsnee bakrecepten die we in veel bakboeken tegenkomen. Dat zijn, op wat uitzonderingen na, eigenlijk allemaal varianten op bekende thema’s. Die zul je in Kaneel & Kardemom niet tegenkomen.”
Xandra van Gelder over Een druppel rozenwater van Merijn Tol en Nadia Zerouali *****
"Een druppel rozenwater, zoete recepten uit Noord- Afrika, Midden Oosten en Méditerranée bevat maakbare en inspirerende recepten voor de kok die nieuwe werelden wil ontdekken. Zerouali en Tol hebben een prettige toon en benadrukken keer op keer dat koken en bakken vooral plezierig is."
Clara ten Houte de Lange over Koken met Janny van Janny van der Heijden ****
"Dit kookboek heeft door de mooie foto’s een moderne, lichte uitstraling. Het eten op de foto’s ziet er ook makkelijk te maken uit. Geen frutsels, gewoon lekker eten…Koken met Janny is echt een prima basis-kookboek, vooral voor jongeren die nog zoekende zijn."
Marlene Bijlsma (Kitchen Table Happiness) over Rudolph's Christmas van Rudolph van Veen *****
"Alles ademt Kerst, de kleuren, de hulst met rode strikjes bij ieder recept en de kerstfoto’s van Rudolph zelf. Daarnaast doen een paar BN-ers een boekje open over hun kerst -iets waarvan de toegevoegde waarde mij enigszins ontgaat. Maar eerlijk is eerlijk er staan geweldige recepten in; zeker niet alleen voor die twee dagen per jaar."
Caroline Soesbergen over NOPI van Ramael Scully en Yotam Ottolenghi ****
"NOPI is over het algemeen dus geen eenvoudig of snel kookboek, maar o wat staan er lekkere dingen in! Zomaar een greep: ‘Miniworteltjes en mungbonen met gerookte labneh en krokante pita’, ‘Gerookte lamskoteletjes met auberginepuree, jalapeñosaus en zoetzure koolrabi’. Loopt het water je al in de mond? Koop dan dit boek, nu."
Isabel Boerdam (De Hippe Vegetariër) over In perfecte conditie van Ellen Hoog ****
"In perfecte conditie is niet alleen een vrolijk en kleurrijk kookboek met makkelijke (en toch originele!) recepten, maar ook een boek waarin Ellen laat zien dat topsport en gezonde voeding onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden."
Marieke Pulles over De Japanse keuken van Nancy Singleton Hachisu *****
"Het is jammer dat ik maar maximaal vijf sterren kan geven, want dit boek is veel meer waard…Met veel plezier zit ik de rest van de verhalen te lezen. Ik weet nu hoe ik eenden en kippen moet plukken, altijd handig, en hoe ik rijst moet zaaien en oogsten. Toch jammer als ik de etiquette rond sushi lees, blijkt dat ik als een boer eet. Na het lezen van alle verhalen is me één ding héél duidelijk, IK WIL NAAR JAPAN!!!"